Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja 3m uni grudziądz plus siewnik na hydropaku ciągam 230km. Jak kiedyś chciałem przestawić zestaw steyrem 95KM to ledwo ledwo jechał. Dziecko przód by do góry podniosło. A to był pusty siewnik i założony. Także człowieku zapomnij że takim koniem coś zrobisz. Talerzówka waży 1220kg

no i  o  czym  to niby ma świadczyć   , ze  ciagasz  ten  zestaw  traktorem  230 koni? 

Cyba  tylko o  tym że nie potrafisz  wykorzystać możliwości  traktora  :P .

Kolega pytał  czy  sam  agregat , na  krótki okres  da  rady tym  traktorem  ciągać 

Opublikowano (edytowane)

Ze względu na ścieżki to tylko 3m nie wiem kto kiedyś wymyślił wogóle taką szerokość 2,7m jak to do żadnego opryskiwacza nie pasuje.

Z samym agregatem będzie latał i z 3m a jak będziesz miał większy ciągnik będzie latał z siewnikiem.

do 2,7 kupuje się opryskiwacz 14 metrowy, wychodzi ciut szerzej na stronę ale czasem tym mniej markowym wychodzi niepełne 14m

i da się bez problemu tym pracować.

Jak komuś został poznaniak 2,7 w miarę nowy i nie zamęczony to żal go oddać za parę groszy jeśli hektarów nie jest dużo

i ciągnik jest za lekki lub za słaby do 3 metrowego agregatu.

Poza tym każdy sprzęt dobiera się do tego jakie się ma działki, czy przeszkadzają nam płoty itd.

Edytowane przez piotrczem
Opublikowano

Ja pracuje nh td5 105 czyli to samo co FarmallA 95 tylko 10 koni mocniejszy z talerzówką 3m Armasz bez hydropaka i śmigam sobie bez problemów. Hydropak możesz dokupić zawsze a wydawać pieniądze na coś czego teraz nie potrzebujesz twój wybór

Opublikowano

Witam.  Także podzielę się swoimi spostrzeżeniami odnośnie agregatu Shark firmy Grano-System. Fakt nie pracowałem nim jeszcze ponieważ przywieźli mi go dwa tygodnie temu ale wygląda naprawdę solidnie ( nie to co Agromasz). Talerze 560, wał pakera, 3m, hydropak 2 siłowniki--waga na tabliczce 1700 kg więc ciągnik proponował bym dla niego dużo większy. 

Opublikowano

Kolego maciek pól roku temu mialem podobny dylemat jak ty. Tylko ja szukałem agregatu talerzowego do prosimy Power 100. Testowalem dwie maszyny które uzyczylem od znajomych mianowicie agromasz 3 m z walem crosskil i jakiegoś prywaciaza 2,7 m z walem rurowym . I powiem tak z agromasza bylo co dźwigać większe talerze i crosskil skutkują duza masa za to ten drugi 2,7 m byl lzejszej konstrukcji no i wal rurowy wiec można bylo szaleć . Zetorek go nie czul ale roboty takiej juz nie robił . Weź pod uwagę ze twój jh jest lżejszy od Proxy i ma slabsza hydraulike i z takim agromaszem raczej bym go nie zpinal. Wszystko zalezy od tego jaki agregat jest masywny roztaw talerzy rodzaj walu długość itp . No i przeważnie każdy model ma skladane dwa zewnętrzne talerze czyli w 3 metrowym jak je nie rozlozysz masz 2,7 m

Opublikowano (edytowane)

no i  o  czym  to niby ma świadczyć   , ze  ciagasz  ten  zestaw  traktorem  230 koni? 

Cyba  tylko o  tym że nie potrafisz  wykorzystać możliwości  traktora  :P .

Kolega pytał  czy  sam  agregat , na  krótki okres  da  rady tym  traktorem  ciągać 

O tym że i taka moc ma co robić w takich zestawach a co mówić dopiero 90KM. Że nie wykorzystuje ciągnika to nie Tobie oceniać. Nie wiesz ile waży zestaw i jaka jest optymalna waga ciągnika do niego, nie wiesz jakie mam ziemie, nie wiesz jakie jest ukształtowanie terenu, nie wiesz z jaką prędkością pracuję- nie wiesz nic. Więc się nie wypowiadaj o czymś o czym NIE MASZ ŻADNEGO POJĘCIA  :P

No właśnie pytał i dostał odpowiedź że będzie ciężko.

Edytowane przez RolnikMati
Opublikowano

Grano system to dobra maszyna sprawdzona w pracy po kukurydzy. Równieź fajna maszyna jest tolmet tytan 300 i takze robi dobra robote, ze wzgledu ze kupilem teraz uprawowo siewny z tolmetu to wzialem tez talerzowke astat 300 zamiast uprawowo siewnego talerzowego tytana 300 tylko ze wzgledu na brak ciagnika duzego narazie. Planuje kupic 115 km w 4 garach a na ta maszyne z siewnikiem trzeba 130km w 6 garacg zeby to mialo rece i nogi

Opublikowano

Zgadza się mam.

Ale widzę że są inne tematy na forum w których się odnajdujesz i o których też masz pojęcie "szukam kobiety" więc tam możesz  zabłysnąć wiedzą i kulturą jak wyżej widać.

Opublikowano

Zaskocze  cię , życie normalnych ludzi nie ogranicza  sie  do jazdy  po polu,  z za małym  agregatem .

Ale  skad  taki pajac  miałby to wiedzieć  :P

Przestańcie spamować tymi swoimi mądrościami tylko piszcie na temat.

Opublikowano

Dyskusja widzę że przeradza się w docinki a nie zapominajmy nie oto tu chodzi liczylem tylko na porade a nie zeby wywoływać sprzeczki mówiłem więc powiem jeszcze raz chodzi mi tylko oto ze planuje zakup i dopytać się czy lepiej wziąść na zapas czy sobie odpuścić narazie nie będzie chodził z siewnikiem chodzi tylko o uprawienie pod kuku na ciezkiej ziemi czyli glinie i przyszykowaniu scierniska pod poplon bo mam siewnik do poplon a do grubego mi nie pasuje

Opublikowano

bierz 3 m i nie patrz na nic tym bardziej że w przyszłości ma być większy koń. Ja targam starą 914 tolmeta polona 3 m z packerem który waż ponad tonę z siewnikiem famarol (400 kg według producenta) zasypanym do pełna i zawracam na rozłożonym fakt mam parę kilo na przodzie ale chodzi o to że dźwiga więc Twój o wiele nowszy ciągnik z hydrauliką o niebo lepszą też szarpnie a jak uniesie to i pociągnie najwyżej płycej polecisz takie jest moje zdanie pozdrawiam :)

Opublikowano

ja mam grano system 3 m wał rurowy talerze 560 wykonanie dosyć fajne gdy bym drugi raz miał kupować to kupił bym taką samom tylko z innym wałem, i na razie mtz robię i też jakoś musi dawać radę puki PROW nie dadzą 

Opublikowano

Ja akurat co pisałem całe nic zrobiłem bo trzeba mi było chwasty zlikwidować, ale nie dłuższą metę to nie realne. Do takich ciągników z taką mocą jedynie grubery, bo talerzówka potrzebuje masy i dopiero od 130km można powiedzieć że talerzówka coś robi jak ma z 1t wagi na każdy metr roboczy?

Opublikowano

Czy ktos z was spotkal sie zagregatem talerzowym firmy moskit . Przymierzam się do kupna i w zeszłym roku widziałem go na Agro show i powiem szczerze ze wpadł mi w oko . Dosyć masywny w wersji polzawieszanej wazy 1800 kg -3 metrowy i z talerzami 560 mm i walem crosskill cenią sobie ok 17 500 netto . Mam opryskiwacz tej firmy i jest ok ale ciekawi mnie jak pracuje taki sprzęt .
Zerknijcie na stronę producenta i napiszcie co sadzicie o agregacie

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę ze jakość tej firmy nie jest najwyższych lotów , cena jest tego najlepszym dowodem ale w tej cenie nie znajdziemy 3 metrowego agregatu w wersji polzawieszanej. 3 lata temu kupilem agregat uprawowy firmy dziekan ( czyli jakies tam prywaciarza) o którym malo kto slyszal i rocznie robie nim ok 40 ha i powiem tak , pyzatym ze farba troszkę wyplowaiala  nic mu nie dolega  a warunki w jakich pracuje to sporo glinki i kamieni.Patrzac na niego widac ze to niższa jakosc a robote jednak robi dobra . Dlatego szukam kompromisu miedzy cena a jakoscia   mam opryskiwacz tej firmy i oceniam go dosc dobrze .

Dobrze byloby miec info od kogos kto pracowal takim sprzetem

Opublikowano

Ja biorę 3 m aresa i siewni 550/d ale ma to wszystko jeździć na wale kołowym i myślę że 100 konna forterra pociągnie ale pod górkę redukcja będzie na pewno :P 

Pytanie za 100 pkt. jakie są inne podobne agregat aby dać je też do ofert dla agencji ? 

Opublikowano

Witam posiadam agregat talerzowy Janpol 3m bez hydropaka, mam z nim pewien problem, mianowicie podczas uprawy gdy chce jechać raz przy razie agregat zostawia bruzdę z jednej strony mimo że skrajny talerz jest mniejszej średnicy. Czy zmiana talerza skrajnego na taki z głebszym wcieciem da jakis efekt czy muszę jezdzić do okoła ?