Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Psychologia to nie szarlataństwo ani pseudonauka, a nauka jak wiele innych i nie ma sie co temu dziwić, zresztą wbrew pozorom bardzo przydatna i potężna wiedza stosowana na wielu płaszczyznach , ot choćby reklama, sprzedaż produktów, leczenie czy nawet uwodzenie ;) etc.. Już tu wiele innych wysmiewało się w taki sposób z ekonomi..., która notabene też ma nieco wspólnego z psychologią powiedzmy mas :D, a jest to jednak nauka ścisła.

Jako to teoria w tym fragmencie? Toż to diagnoza czy wniosek opracowany przez specjalistów znany od lat, zresztą na chłopski rozum jest to oczywista oczywistość i nie wiem nad czym sie tu zastanawiać, chyba, że ktoś nie rozumie sensu tego zdania.

Opublikowano

Zrozumialam...
I zadalam pytanie czy z tym rozsądkiem i nauka idzie wszystko w parze.Niestety czesto jedno zaprzecza drugiemu.Mozg to taki sterownik i czesciej sa impulsowe dzialania niż ta nauka i rozsadek.
Jest tzw.myslenie oczami.

Opublikowano (edytowane)

Jest tzw.myslenie oczami.

W zauroczeniu, czy już powiedzmy miłości, jeszcze czym innym i akurat w tym przypadku wiek nie odgrywa zbyt dużej roli.     :P   :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Psychologia to nie szarlataństwo ani pseudonauka, a nauka jak wiele innych i nie ma sie co temu dziwić, zresztą wbrew pozorom bardzo przydatna i potężna wiedza stosowana na wielu płaszczyznach , ot choćby reklama, sprzedaż produktów, leczenie czy nawet uwodzenie  ;) etc.. Już tu wiele innych wysmiewało się w taki sposób z ekonomi..., która notabene też ma nieco wspólnego z psychologią powiedzmy mas  :D, a jest to jednak nauka ścisła.

Jako to teoria w tym fragmencie? Toż to diagnoza czy wniosek opracowany przez specjalistów znany od lat, zresztą na chłopski rozum jest to oczywista oczywistość i nie wiem nad czym sie tu zastanawiać, chyba, że ktoś nie rozumie sensu tego zdania.

''Dobrze zrozumiana nauka chroni człowieka przed pychą ,gdyż ukazuje mu jej granice '' Albert Schweitzer  .........to tyle grego dla Ciebie ...i już się nie produkuj ,bo ...

Opublikowano

W zauroczeniu, czy już powiedzmy miłości, jeszcze czym innym i akurat w tym przypadku wiek nie odgrywa zbyt dużej roli.     :P   :)

W sumie to przy wszystkim,bo zawsze idziemy za tym co zobaczymy i po to siegamy.

Co ciekawe to kobiety tez sa wzrokowcami.

Opublikowano

Ale nie takimi jak mężczyźni ,bynajmniej te rozsądniejsze . 

Opublikowano

Co ciekawe to kobiety tez sa wzrokowcami.

Zgadza się z jednym wyjątkiem,  te bardziej rozsądne w stosunku do facetów interesują się bardziej tym co facet ma w głowie, niż jak wygląda.

Opublikowano

znowu kółko wzajemnej adoracji widzę sie uaktywnia  :D

Grego

psychologia  nie  była  , nie jest i nigdy nie  bedzie  nauka  ścisłą

cytaty , zeby nie  było nieporozumień

Nauka ścisła - nauka, w której ściśle i dokładnie opisuje oraz modeluje się zjawiska, a także weryfikuje się hipotezy za pomocą doświadczeń i dowodów matematycznych. Do opracowywania danych doświadczalnych stosowana jest statystyka. Nauki ścisłe to nauki matematyczne i nauki przyrodnicze.

Psychologia - definicja Słownik Języka Polskiego (P.W.N., Warszawa, 1979) określa psychologię jako naukę zajmującą się powstawaniem i przebiegiem procesów psychicznych, cechami psychicznymi człowieka i regulacją jego stosunków z otoczeniem. Słownik Wyrazów Obcych (P.W.N., Warszawa, 1980) poza podobną definicją powołuje się na źródłosłów. W języku greckim psyche oznacza duszę a logos słowo, naukę. Dlatego psychologię nazywa się czasem nauką o duszy. Według „Słownika psychologii” autorstwa A. S. Reber i E. S. Reber (Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa, 2008) nie da się w prosty sposób zdefiniować czy scharakteryzować psychologii. Psychologia jest uważana za naukę interdyscyplinarną, która próbuje pomóc w rozumieniu umysłu i zachowań różnych organizmów. Jako nauka samodzielna od ponad 100 lat nawiązuje do medycyny i filozofii. Z medycyny czerpie zainteresowanie biologią oraz fizjologią. Z filozofii przyswaja kategorię problemów odnoszących się do umysłu, woli i wiedzy. Psychologię określa się na różne sposoby jako „naukę o psychice”, „naukę o zachowaniu”, „naukę o życiu umysłowym”… Na zakończenie metafora zaczerpnięta z przytaczanego wcześniej „Słownika psychologii”: Psychologia „jest jak ameba, raczej nieukształtowana, ale w dużym stopniu dająca się wyodrębnić jako samodzielny byt o właściwym sobie sposobie aktywności, , dzięki wysuwaniu „nibynóżek” w kierunku nowych technik, nowych obszarów problemowych, modeli teoretycznych, czy nawet innych samodzielnych dziedzin nauki – wchłania je powoli, czasem niezdarnie przybiera coraz to inny kształt”. Może ten opis jest niekorzystny, ale celny!\

I twoja  teoria  poszła  sie  ....

Ansja 

Rozsądek niczego nie  wyklucza  , a juz  na pewno nie  nauki  , a  nauka  nie  wyklucza  rozsądku 

Opublikowano

Ale czy kobieta czy mężczyzna to pierwsze wrazenie jest wyglad a pozniej przychodzi dopiero charakter i cala reszta.

Faceci jednak  bardziej głupieją i to w każdym wieku, w przypadku kobiet, to zazwyczaj głupieją na czyjś wygląd dosyć młode dziewczyny, starsze już mniej.

Opublikowano (edytowane)

O ścisłej to akurat pisałem w odniesieniu do ekonomii..., a tyle się chłopak naprodukował z tekstem , az mi sie żal ciebie zrobiło :lol:

Edytowane przez grego
Opublikowano

znowu kółko wzajemnej adoracji widzę sie uaktywnia   :D

Nie da się ukryć  :lol:

Opublikowano

A czy to ważne ,gdzie narobią sobie apetytu ? Ważne by w domu jedli .  ;)

Opublikowano (edytowane)

Starsi faceci czesciej sie ogladaja na ulicy za tymi młodszymi i atrakcyjniejszymi i to taki impuls i nawet po 30 letnim starzu małzenskim jest to normalne, :D

Toż facet to samiec i ciągle nawet podświadomie będzie myślał o kopulacji, jeżeli już takich kobiety nie interesują, to jest po ptokach.     

:P  :)

A czy to ważne ,gdzie narobią sobie apetytu ? Ważne by w domu jedli .  ;)

No nie wiem czy by Ci było tak miło, jakby facet jadł w domu i w tym czasie wyobrażał sobie inne jedzonko.    :P    :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No nie wiem czy by Ci było tak miło, jakby facet jadł w domu i w tym czasie wyobrażał sobie inne jedzonko.     :P     :D

Niby taki obeznany a poległ . :D  I co z tego ,ważny efekt dla mnie .... ;)   jaka pewność o kim ja myślę ?  :rolleyes:

Opublikowano

Nie da się ukryć  :lol:

Zdradze Ci w tajemnicy, że czasem się tak dzieje kiedy pewna grupa ludzi ma podobne zdanie w pewnych kwestiach... Moze Ty wychodzisz z założenia, że kazdy z każdym ma się żreć i kazdemu docinać, ale nie oceniaj innych po sobie ;). Czy Ciebie po prostu tak boli, że nie wszyscy mają zdania takie jak Twoje?

Co do wyglądu, hmm teorie są różne, facetów w wiekszości interesuje wyłącznie wygląd i głupieją na tym punkcie to fakt. Kobiety szczególnie z wiekiem nieco inaczej do tego podchodzą, oczywiscie jest to tez istotny element, ale nie jedyny. Pamiętajmy, że kobiety są z reguły bardziej emocjonalne czy jak kto woli podatne na bajer.

Opublikowano (edytowane)

Niby taki obeznany a poległ . :D  I co z tego ,ważny efekt dla mnie .... ;)   jaka pewność o kim ja myślę ?  :rolleyes:

Nic nie poległ,     :)   spodziewałem się takiej riposty, owszem kij ma zawsze dwa końce, tylko po co razem się męczyć "mechanicznie"?  i udawać "kochającą" żoneczkę?  :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Bajer tez ma swoje granice i nadmiar szkodzi,nie wszystkie lubia byc zasypywane komplementami i cukrowaniem,,,,,

A jak jeszcze zacznie facet pisac poematy miłosne tzw,ody westchnien to zygac sie chce :wacko: