Skocz do zawartości

Obecna sytuacja w PFHBiPM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem że Pan Banach taki PISowiec.  Przy Premierze w Rębiszewie na krok nie odszedł, zmienił światopogląd  czy mi się wydawało że za inną opcją był.

A tak naprawdę czy ktoś ma wiedzę jak inne koła hodowców będą przeprowadzać nowe wybory,  w związku z tą draką ze statutem i możliwością że wybrane władze jak i delegaci  nie posiadają prawomocnego umocowania do reprezentacji  swoich członków, a w konsekwencji cały PZHBiPM to jedna wielka lipa.

Swoją drogą ciekawe czy ktoś to wyjaśni, ile kół wybrało się niezgodnie z obowiązującym statutem ? będzie taki odważny z tych co posiadają taką wiedzę.

Opublikowano

Przecież to chorągiewka jak zawieje takie ma poglądy... Nowe wybory?? Przecież według rządzącej większości PZHBIPM wszystko odbyło się zgodnie z prawem i poszanowaniem statutu =) Dziś koło Łomża złożył wniosek z grubo ponad 200 podpisami o zwołanie Nadzwyczajnego Walnego w ich kole.  My w kole wysokie mazowieckie jęszcze przed Bożym Narodzeniem skladalismy wniosek kilku kolegów każdy oddzielnie o kopię listy obecności i uchwał  z wyborów w 2015r i zero odpowiedzi i napewno z wlasnej woli nic nie wydadzą. 

Opublikowano
Dnia 20.12.2017 o 13:55, pawol1 napisał:

Poniżej dane nt PF sp. z o.o. Wynagrodzenia jak "na wiosce dla dobrego pracownika". Ciekawe, kto by takie gospodarstwo poprowadził i utrzymał? Zyska spada, wynagrodzenia rosną. Oprócz tego kolega błąd w obliczeniach popełnił. Rada w 2015 r. zbierała się pięć razy, więc 307 000 zł  trzeba podzielić na 5, czyli 61 400 zł, i 61 400 zł podzielić na 7 członków rady nadzorczej, a więc wychodzi 8771 zł za jedno spotkanie.

Skumulowane wynagrodzenia zarządu PF sp. z o.o. (2009-2015) – 2,25 mln zł

Skumulowane wynagrodzenia rady nadzorczej PF sp. z o.o. (2009-2015) – 932 tys. zł

Skumulowany zysk PF sp. z o.o. (2009-2015) – 692 tys. zł

Mamy więc bilans 7 lat – 3,18 mln zł na wynagrodzenia dla rady i prezesa oraz 692 tys. zł zysku.

Drobna poprawka, rada zbierała się w 2015 r. nie 6 a 5 razy, więc na jedno spotkanie przypada średnio 8771 zł wynagrodzenia dla członka rady. Dla porównania:

PF sp. zo.o. – rada nadzorcza (7 osób) – wynagrodzenia – 307 tys. zł w 2015 r.; 7 pracowników na umowę o pracę (2015 r.); przychody 4,7 mln zł, zysk 83 tys. zł.

PKN Orlen - rada nadzorcza (8 osób) – wynagrodzenia ok. 896 tys. zł rocznie; 19 932 pracowników, przychody 88 mld zł, zysk  (2016 r.) – 5.74 mld zł.

Opublikowano
Dnia 18.01.2018 o 13:00, pawol1 napisał:

Drobna poprawka, rada zbierała się w 2015 r. nie 6 a 5 razy, więc na jedno spotkanie przypada średnio 8771 zł wynagrodzenia dla członka rady. Dla porównania:

PF sp. zo.o. – rada nadzorcza (7 osób) – wynagrodzenia – 307 tys. zł w 2015 r.; 7 pracowników na umowę o pracę (2015 r.); przychody 4,7 mln zł, zysk 83 tys. zł.

PKN Orlen - rada nadzorcza (8 osób) – wynagrodzenia ok. 896 tys. zł rocznie; 19 932 pracowników, przychody 88 mld zł, zysk  (2016 r.) – 5.74 mld zł.

chłopie skąd te dane masz??

W ubiegłym roku pensje i inne świadczenia siedmiu członków zarządu w Orlenie pochłonęły ponad 8,4 mln zł. To o ponad 1,2 mln zł więcej niż w 2015 r. Na premie potencjalnie należne członkom zarządu za ub. rok do wypłaty w tym roku przewidziano ponad 7,8 mln zł.

Marek Podstawa, który zasiadał w zarządzie tylko o 8 lutego 2016 r., zarobił niespełna 250 tys. zł. Pełniejsze wyszczególnienie wysokości pensji i premii zamieściliśmy poniżej.

Miliony dla prezesów i dyrektorów

Znacznie wzrosły za to wynagrodzenia członków kluczowego personelu kierowniczego w Grupie Orlen. O ile w 2015 na pensje dyrektorów i prezesów w całej grupie kapitałowej przeznaczono blisko 177,5 mln zł, o tyle w zeszłym roku było to prawie 210 mln zł.

Wynagrodzenia i premie

Wojciech Jasiński – pensja za 2016 r. – 1 mln 715 tys. zł, premia do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 560 tys. zł

Sławomir Jędrzejczyk – pensja za 2016 r. – 1 mln 586 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 500 tys. zł

Piotr Chełmiński  – pensja za 2016 r. – 1 mln 351 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 260 tys. zł

Mirosław Kochalski – pensja za 2016 r. – 1 mln 368 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 303 tys. zł

Zbigniew Leszczyński  – pensja za 2016 r. – 1 mln 49 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 977 tys. zł

Krystian Pater – pensja za 2016 r. – 1 mln  226 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 140 tys. zł

Marek Podstawa (w zarządzie do 8 lutego 2016) – pensja za 2016 r. – 135 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 113 tys. zł.

image.thumb.png.305727cf01f0e57c38f346c35ae860de.png

Opublikowano
Dnia 20.01.2018 o 17:14, Michalk13 napisał:

chłopie skąd te dane masz??

W ubiegłym roku pensje i inne świadczenia siedmiu członków zarządu w Orlenie pochłonęły ponad 8,4 mln zł. To o ponad 1,2 mln zł więcej niż w 2015 r. Na premie potencjalnie należne członkom zarządu za ub. rok do wypłaty w tym roku przewidziano ponad 7,8 mln zł.

Marek Podstawa, który zasiadał w zarządzie tylko o 8 lutego 2016 r., zarobił niespełna 250 tys. zł. Pełniejsze wyszczególnienie wysokości pensji i premii zamieściliśmy poniżej. 

Miliony dla prezesów i dyrektorów

Znacznie wzrosły za to wynagrodzenia członków kluczowego personelu kierowniczego w Grupie Orlen. O ile w 2015 na pensje dyrektorów i prezesów w całej grupie kapitałowej przeznaczono blisko 177,5 mln zł, o tyle w zeszłym roku było to prawie 210 mln zł.

Wynagrodzenia i premie

Wojciech Jasiński – pensja za 2016 r. – 1 mln 715 tys. zł, premia do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 560 tys. zł

Sławomir Jędrzejczyk – pensja za 2016 r. – 1 mln 586 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 500 tys. zł

Piotr Chełmiński  – pensja za 2016 r. – 1 mln 351 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 260 tys. zł

Mirosław Kochalski – pensja za 2016 r. – 1 mln 368 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 303 tys. zł

Zbigniew Leszczyński  – pensja za 2016 r. – 1 mln 49 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 977 tys. zł

Krystian Pater – pensja za 2016 r. – 1 mln  226 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 140 tys. zł

Marek Podstawa (w zarządzie do 8 lutego 2016) – pensja za 2016 r. – 135 tys. zł , premia za 2016 r. do wypłaty w 2017 r. – 113 tys. zł.

Hi, hi, kolega widzę z Federacji i nie pierwszy raz manipuluje danymi.

Poprzednio pisałeś, że w radzie nadzorczej PF sp.  o.o. zarabiają tyle co pracownik w gospodarstwie, a oni kasują średnio po 8700 zł za dzień roboty.

Trzeba czytać ze zrozumieniem i przynajmniej odróżnić radę nadzorczą od zarządu. Otóż wynagrodzenia w RN PKN Orlen ustalane są przez walne zebranie akcjonariuszy i ustalana na poziomie:

- członek rady nadzorczej – równowartość  2 średnich krajowych w sektorze przedsiębiorstw (obecnie to ok. 4500 zł, w 2015 było to ok. 4200 zł). Czy dziś wychodzi miesięcznie ok. 9000 zł

- przewodniczący rady nadzorczej – równowartość 2,5 średnich krajowych w sektorze przedsiębiorstw.

Porównajmy zarobki prezesów – jak piszesz, Wojciech Jasiński dostał za 2016 1 mln 715 tys. zł oraz premię do wypłaty w 2017 r. – 1 mln 560 tys. zł. Stanisław Kautz w PF sp. z o.o. za 2015 odebrał 746 tys. zł, czyli 43 % wynagrodzenia Jasińskiego, a jego firma przyniosła 83 tys. zł zysku i miała 4,7 mln zł przychodów, wobec 88 mld zł przychodów w Orlenie i miliardowych zysków (2015 r. to 2,8 mld zł zysku). Czyli zysk jest większy o ponad 3000 razy, a przychody są ponad 18000 razy wyższe w Orlenie.

Pensja prezesa Orlenu (nie mieszaj kolego z premią) jest tylko o 57% wyższa niż prezesa PF sp. z o.o. Prezes Kautz zarabia równowartość 15% przychodów spółki. Gdyby to zastosować w Orlenie, to Jasiński musiałby zarabiać rocznie 13,2 mld zł.

Kolego, "rusz łepetyną" pomyśl trochę, zastanów się i najlepiej przestań bronić tego co jest nie do obrony.

Opublikowano

Gdyby mieli odrobine wstydu i Honoru to widzac na zebraniu ze 100% hodowcow jest przeciwko zarzadowi dawno wszyscy sami by odeszli albo zorganizowali nowe wybory i wtedy kazdy by zamilkl. 

Przyjdzie czas ze i te siwe glowy stana przed sadem kolezenskim tylko w innym skladzie, bo na chwile obecna nikt bardziej nie psuje dobrego imienia federacji niz oni sami...

Opublikowano
Dnia 20.01.2018 o 17:14, Michalk13 napisał:

image.thumb.png.305727cf01f0e57c38f346c35ae860de.png

Kolega ZIgzig zwrócił uwagę na ważną sprawę w ministerstwie rolnictwa pełna przejrzystość pod względem zarobków.

Kolego Michalk13 podpowiedz proszę do kogo w Podlaskim ZHBiPM albo w Polskiej FHBiPM zapytać o zarobki szefów społecznej przecież organizacji oraz jej spółki?
Przecież to wszystko własność członków Federacji. Czyż nie!? Co o tym sądzisz Michalk13?

Opublikowano
17 godzin temu, czareczek85 napisał:

Kolejny hodowca dostał wezwanie przed ,,sąd koleżeński" PZHBiPM w Jeżewie na 1 lutego. Nie mają chłopy żadnego honoru, jak dla mnie to żenada.

Jest artykuł o tym w Poradniku Rolniczym

Niech  wszystkich hodowców wezwą na jeden termin i zbiorowo osądzą będzie szybciej :-)

Chociaż nie bo okazji na spotkanie nie będzie i wódeczki się nie napiją, i to pewnie za związkową kasę (taki paradoks) a fakturkę to się weźmie i wypisze "usługa gastronomiczna" Nic w tym złego i zgodne z prawdą.

Opublikowano
5 godzin temu, Zigizig napisał:

Niech  wszystkich hodowców wezwą na jeden termin i zbiorowo osądzą będzie szybciej :-)

Chociaż nie bo okazji na spotkanie nie będzie i wódeczki się nie napiją, i to pewnie za związkową kasę (taki paradoks) a fakturkę to się weźmie i wypisze "usługa gastronomiczna" Nic w tym złego i zgodne z prawdą.

Proponuję wezwać wszystkich do Jędrusiowej Zagrody.

Opublikowano

Tam z dobrą fakturą na pewno nie będzie problemu  Podobno przewodniczący sądu kolezenskiego Pan Karwowski poszedł po rozum do głowy i pokazał środkowy palec jaśnie nam PANUJĄCYM w PZHBIPM i nie będzie już wyroków na zamówienie 

Opublikowano
18 godzin temu, pawol1 napisał:

Kolega ZIgzig zwrócił uwagę na ważną sprawę w ministerstwie rolnictwa pełna przejrzystość pod względem zarobków.

Kolego Michalk13 podpowiedz proszę do kogo w Podlaskim ZHBiPM albo w Polskiej FHBiPM zapytać o zarobki szefów społecznej przecież organizacji oraz jej spółki?
Przecież to wszystko własność członków Federacji. Czyż nie!? Co o tym sądzisz Michalk13?

natworzyłeś kilka kont i nie wiem komu odpisać :)

chłopie pisz prawdę to nie będę się czepiał, myśle ze musisz interweniowac u ministra ;)

Zapytaliśmy ministra Jurgiela, czy w związku z tym, że Federacja otrzymuje środki publiczne, ministerstwo zamierza zareagować na niepokojące informacje dotyczące tej organizacji.

– Federacja wykonuje pewne czynności w ramach dotacji na rzecz postępu hodowlanego i to jest kontrolowane – odpowiedział minister Krzysztof Jurgiel. – Zresztą każda dotacja jest sprawdzana. Ale w związku z tymi artykułami poleciłem już pani minister Ewie Lech (podsekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi – red.), żeby jeszcze raz dokładnie się przyjrzeć wydawaniu środków w ramach tej dotacji.

Jeśli zaś chodzi o wewnętrzną rywalizację czy walkę w ramach Federacji, to zjawisko to występuje w wielu instytucjach. Nie mam ani uprawnień, ani potrzeby, żeby pracować za organy ścigania.

jeśli chodzi o ten niemiecki tygodnik rolniczy to wiadomo o  co im chodzi 1 listopada zmieniają się przepisy

polski minister rolnictwa nie będzie mógł wprost chronić interesu gospodarczego polskich podmiotów realizujących zadania w zakresie hodowli i oceny wartości użytkowej zwierząt gospodarskich w tym bydła ,

http://holstein.pl/2017/03/27/uwolniony-rynek/

Opublikowano

Chyba wiadomo kto taki najlepiej wprowadza kapitał zagraniczny do polskiej firmy pod hasłem ochrony tejże działalności. Te same wspaniałe hasła były na ustach wysoko postawionych działaczy PFHBIPM przy okazji prywatyzacji SHIUZ-u i chyba wiadomo jak to się skończyło. Bo co innego mówili a co innego robili i dziś ta sytuacja wygląda identycznie. Także panowie nie dajcie się dziś zmanipulować takim trolom jak Michał bo napewno nie zależy takim osoba na ochronie interesów polskich hodowców a jedynie Swoich Własnych. 

Opublikowano

Michalik13 do jakiego kola nalezysz?

He widzisz dziwna sprawa tygodnik niby niemiecki Twoim zdaniem a staje w obronie polskich hodowcow i ich interesow a  zarzad federacji  Polski a krzywdzi hodowcow dziala na szkode spolki , niszczac jej dobre imie i zniechecajac do niej hodowcow.

Opublikowano
8 godzin temu, Michalk13 napisał:

chłopie pisz prawdę to nie będę się czepiał, myśle ze musisz interweniowac u ministra ;)

Zapytaliśmy ministra Jurgiela, czy w związku z tym, że Federacja otrzymuje środki publiczne, ministerstwo zamierza zareagować na niepokojące informacje dotyczące tej organizacji.

– Federacja wykonuje pewne czynności w ramach dotacji na rzecz postępu hodowlanego i to jest kontrolowane – odpowiedział minister Krzysztof Jurgiel. – Zresztą każda dotacja jest sprawdzana. Ale w związku z tymi artykułami poleciłem już pani minister Ewie Lech (podsekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi – red.), żeby jeszcze raz dokładnie się przyjrzeć wydawaniu środków w ramach tej dotacji.

Jeśli zaś chodzi o wewnętrzną rywalizację czy walkę w ramach Federacji, to zjawisko to występuje w wielu instytucjach. Nie mam ani uprawnień, ani potrzeby, żeby pracować za organy ścigania.

jeśli chodzi o ten niemiecki tygodnik rolniczy to wiadomo o  co im chodzi 1 listopada zmieniają się przepisy

polski minister rolnictwa nie będzie mógł wprost chronić interesu gospodarczego polskich podmiotów realizujących zadania w zakresie hodowli i oceny wartości użytkowej zwierząt gospodarskich w tym bydła ,

Kolego Michalk13,

gdybyś jednak zechciał odpowiedzieć do kogo można w PodlaskimZHBiPM lub w PFHBiPM zwrócić się z pytaniem o zarobki w tym związku i Federacji? Zamiast odpowiedzieć znów manipulujesz robiąc wrzutki z wypowiedzi ministra. Po co wypisujesz jakieś historie o kontach? Co sądzisz o zarobkach w PF sp. z o.o.? Czy wynagrodzenia zarządu i rady nadzorczej PF sp. z o.o. są uczciwe?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.01.2018 o 03:50, Michalk13 napisał:

Kargo!

nasz kolega Michalk13 myśli że ja to ty. Tak przędą chłopcy z Federacji. Myślą, że to wszystko spisek Kargo i Pawol1 przeciwko nim, i za nic w świecie nie chcą dostrzec tych podpisów po wnioskami o zebrania aby zmienić władze kół, ani do świadomości im nie dociera, że hodowcy mają dość takiego zarządzania Federacją i Związkiem.

Edytowane przez pawol1
Opublikowano
Dnia 24.01.2018 o 03:50, Michalk13 napisał:

Większość bydła na podlasiu pewnie ma korzenie niemieckie, tak to Federacja działa w zakresie hodowli i oceny wartości użytkowej zwierząt "krów". Wiekszość prominentnych działaczy PFHBiPM działa lub działała w biznesie sprowadzania bydła z zagranicy w tym z Niemiec. Tak też może i niemieckie firmy wezmą naszą kasę na rozwój hodowli to lepiej im wyjdzie, bo nasi działacze patrzą tylko na stołki i swoje interesy.

Kolego Michalk13 przeczytaj co cytujesz ze zrozumieniem. Minister Rolnictwa nie jest organem ścigania to  Ziobro jest od tego.

Opublikowano

Tak federacja dba o nasze interesy ze przez milosciwie panujacych i ich konszachty kolejci hodowcy straca doplate do oceny ale to zapewne tez wina tej niemieckiej gazety no bo to przeciez przez nia ludzie sie odrobine prawdy dowiedzieli :) 

Niby tylko 2 gr ale w skali roku to sa juz powazne pieniadze ...

Opublikowano
Dnia 26.01.2018 o 09:22, zetorr6441 napisał:

Tak federacja dba o nasze interesy ze przez milosciwie panujacych i ich konszachty kolejci hodowcy straca doplate do oceny ale to zapewne tez wina tej niemieckiej gazety no bo to przeciez przez nia ludzie sie odrobine prawdy dowiedzieli :) 

Niby tylko 2 gr ale w skali roku to sa juz powazne pieniadze ...

Zetor6441 z tego co słyszałem, np. w Piątnicy 2 gr/l doliczane do oceny mają być dodane do premii za jakość mleka.

Opublikowano

Ktoś wie kiedy jest termin uwolnienia rynku Polskiego od monopolu Federacji, coś mi się obiło uszy o 2019 ale nie jestem pewien?