Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idzie wiosna , idzie sianie łubinów i i znów ten sam problem. Czym prysnąć łubin wąskolistny? Wtamtym roku metamitron nic niedał a kasy w ch.. poszło na niego. Czy ktos był na tyle odważny i pryskał łubin wąskolisny Sencorem? Dłoglebowo lub nalistnie?

Opublikowano

No jak niema różnicy jak porejestrowane środki są tylko z zaznaczeniem że na żółty i biały.I chodzi mi czy mocno uszkodzi łubin wąskolistny ten sencor?W polsce zarejestrowane na wąskolistne są tylko metamitrony i afalon.Zaś na żółty to i comand i sencor .Zkolei na wschodzie na wąskolistny też jest sencor zarejestrowany .Iwez bądz mądry.Ja myśle spróbuje z tym sencorem w wąskolistnym, najwyżej bedzie wpadka na 2 ha ale na następne lata będzie wiadomo ;)

Opublikowano

No ok, faktycznie na żółty jest więcej środków - dzisiaj doczytałem w "prasie"; U mnie Sencor naprawdę przetrzebił wąskolistny, więc sugeruję trzymać się Afalonu.

Opublikowano

mam pytanie w piatek pryskałem afalonem łubin zolty na 5 klasie gleby i teraz moje pytanie czy nie stanie sie nic ziarnom łubinu i czy beda normalne wschody jak po 7-8 godzinach zaczał padac deszcz ? zdarzyło wam sie tak kiedys ? na afalonie pisze ze nie mozna stosowac na glebach piaszczystych bo jest mozliwosc uszkodzenia roslin po silnych opadach ale jak to wyglada w praktyce bo piszecie ze prykacie afalonem takze piaski.

Opublikowano

A ja zem sie pierdyknol... jak myslicie opryskac jutro afalonem, jesli lubin byl siany w piatek? Zasugerowalem sie podpowiedz ojca, mowil ze mozna 3 dni po siewie, a teraz patrze a pisza, ze bezposrednio po siewie;/

Opublikowano

Witam,

Planuje zasiać Łubin wąskolistny odmiana(Karo). Mam ten sam problem co Wy , ponieważ nie wiem jakie odpowiednie srodki ochrony zastosować na chwasty.W Agricoli nie potrafią mi pomóc , nikt nie ma stosownej wiedzy o środkach ochrony na wąskolistny lub dany oprysk jest wycofany z hurtowni. Piszecie że 'Afalon' po siewie..Również polecił mi go "Specjalista" a następnie po rozwinięciu drugiego liścia 'Golitix'. Również doradzał mi zastosowanie Afalon+Comand bezpośrednio po siewie. Co myślicie o tej kombinacji ? Czy można mieszać Comand z Afalonem ?

Opublikowano

Command nie jest zarejestrowany w łubinie wąskolistnym. Ja będę siał mieszankę łubin wąskolistny 150kg/ha + owies 50kg. Bezpośrednio po siewie opryskam Afalonem.

Opublikowano

Dzięki za informacje.. odpuszczę ten Command . Dodzwoniłem się do jeszcze jednego "doradcy" z zakładów chemicznych i mówił że w Polsce nie ma zarejestrowanego nic innego na łubin wąskolistny niż Afalon , dodał że przy odpowiedniej pogodzie( wilgoć i ciepło) powinien ten środek wystarczyć. W razie nie powodzenia z Afalonem mozna ponawiać próbę właśnie tym Goltixem , sugerował "doradca"

W czwartek sieje , i pryskam Afalonem , zobaczymy ;))

Opublikowano

Wczoraj posiałem łubin wąskolistny i zaraz po siewie wykonałem oprysk.Zastosowałem niezbyt pewną mieszanka(przytulia) afalon + command. Miało być 1l afalonu + 0.2l commandu na ha ale z miarką było coś nie tak i wyszło 1l afalonu + 0.25l commandu. Przekroczyłem o 1/4dawkę commandu. Czy łubin ma szanse to przeżyć?

jednym słowem dałem d..y i dalej nie wiem co robić

Opublikowano

w ubiegłym roku dałem podobną mieszanke (łubin wąskolistny niebieski) podczas wschodów zżułkł a w miejscach gdzie lance zaszły na siebie była goła ziemia pużniej zrobił się zielony i z 50 ar zebrałem tone dwieśćie no i z chfastami był porządek

Opublikowano

Wybierając tą mieszankę herbicydów byłem świadomy tego że może uszkodzić łubin ale niechcący zastosowałem wyższą niż zalecana dawka i teraz nie wiem czy łubin to przeżyje

Myślicie będzie dobrze??

Opublikowano

z komandem to jest tak że jak ,mokro działa silniej ,jeśli podczas wschodów wystąpią pszymroski a dawke pszekroczyłeś to tszeba zajrzeć na pole ,warzna jest terz gleba na lekkich lepiej comant sobie odpuścić

Opublikowano

hmmm... gleba jest średnio ciężka a miejscami trafia sie rędzina. Rędzina to gleba lekka czy ciężka bo jesienią jest ciężka a wiosną lekka :lol: z pruchnicą to chyba nie jest źle bo co rok przyorana jest słoma i prawie co rok nawóz zielony/poplon.Pryskałem na wilgotną ziemie zaraz po siewie a kilka godz później spadł deszcz, wczoraj i dziś w nocy był przymrozek ale za wcześnie jeszcze żeby łubin kiełkował.

pysa rozumiem że na zakładkach- tam gdzie lance zaszły na siebie nic nie urosło

Chyba nic z niego nie będzie... musze sie zastanowić co mogę wysiać na tym polu.PK dałem jesienią, stanowisko po zbożach więc może gryke

dziś pada deszcz. Byłem na polu. Łubin posiany w czwartek czyli 5dni temu kiełkuje, na razie nie widać negatywnego działania herbicydu. Postaram sie opisywać co sie dzije od siewu do likwidacji ewentualnie żniw. Może komuś to pomoże. Już 5rok siejemy łubin a właściwie uczymy sie go.

Opublikowano

gwarant 2l na ha, tańszym zamiennikiem sencoru jest mistral 70 wg, gdy roślinka ma gdzieś 15cm, pryskać trzeba gdzieś 200g na ha. przypiecze łubin zółty i spadną mu najmłodsze listki ale jak się zregeneruje zrobić poprawkę i będzie cacy. Ta sama dawka oprysku w łubinie wąskolistnym zabiła go prawie i długo dochodził do siebie. jak jest z betanalem łubinie żółtym ktoś próbował jakie dawki ?

Opublikowano

W moim łubinie command sieje spustoszenie ale myśle że będzie dobrze. Będzie rzadki ale coś będzie. Rośliny mają po 4liście właściwe i na większości roślin 2 pierwsze liście właściwe są całe żółte a 2 następne mają żółte końce. Najmłodsze liście i stożek wzrostu jest zielony. Zdarzają się rośliny całkiem spalone tj. żółte i takie które w rozwoju zatrzymały się na liścieniach. Z daleka widać rzędy łubinu tyle że są żółte. Miedza się odradza i zaczyna się zielenić.

Porównywałem mój łubin z sąsiada siany w ten sam dzień i odmiana też baron. Nie różnią się fazą rozwojową ani wielkością rośliny. Sąsiad niczym nie pryskał i jest dość dużo chwastów