Skocz do zawartości

Claas Dominator 78 Classic-Wymiana pasa młocarni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam  mam pytanie odnosnie dominatorka zuwazyłem ze pas jest szczelony w dwóch miejscach jeszcze sie trzyma ale nie wiadomo jak długo mam takie pytanie czy da radę wymienić pas młocarni bez demontażu jednego z kół po którym chodzi. .Wie ktos jaką ten kombajn ma przepustowsc tzn ile jest w stanie przerobić w ciagu 1h mam go z chederem c 300 wiec chyba bede musiał nadrabiac predkoscią.

Edytowane przez tedi2
Opublikowano (edytowane)

jak sobie pamiętam nie trzeba poza odkręceniem przewodu hydraulicznego i chyba docisku sprężynowego dokładnie nie pamiętam ale zajęło mi to jakieś 1 godz  a namłusisz lekko 10 ton ziarna bez strat na godzinę wydajność podobna jak JD 1177 tylko paliwa mniej zużyje ale drugi bieg i pszyspieszacz na maksa przy hederze 3 m to za mała szybkość u mnie to heder 4 m i 2 ma max  przy plonie 6 ton z ha

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano (edytowane)

przewód to normalne ale mówisz ze jednak trzeba rozkrecac to dolne koło  :(Serio da rade przerobic az 10 t na godz no w sumie ma dlugie wytrzasacze sita tez nie małe moze i masz racje .Dawno wymieniałeś ten pasek???

Edytowane przez tedi2
Opublikowano (edytowane)

może w tygodniu zaglądnę do kombajnu i ci napiszę  a zwróciłeś uwagę co ma nad klawiszami  jesten pewny że żadznych kół nie rozkręcałem i nie zdejmowałem tyko sprężyny by rozsunąć koła

Opublikowano (edytowane)

trzeba pewnie zwolnic obroty na młocarni i  moze tyle wystarczy jezeli poradziłes sobie w godz bo jezeli sprezyne whciagałes to watpie ze sie zmiesciłes w godz .Chodzi ci o te podajniki

Edytowane przez tedi2
Opublikowano

ja wymienialem w ubieglym sezonie ten pas, roboty chwile, zwalniasz mlocarnie, odkrecasz przewod hyd, a w drugim kole ze sprezyna masz 2 otwoory nagwintowane i tam wkreca sie szpilki tylko juz nie pamietam jakie ale chyba 12,  wkrecajac szpilki kolo sie rozchodzi, i pas da sie wyjac bez problemu. Pamietam ze u siebie te szpilki dorabialem i to mi zajelo najwiecej czasu, bo juz nie chcialo mi sie jechac po nowe  do sklepu zelaznego.

Opublikowano (edytowane)

po wkreceniu szpilek  koło sie  na tyle rozejdzie ze da rade wyjac pasek na bok????   

Autentycznie da rade przerobic w 4 metrowym chederze na 2 biegu na ful przyspieszenie to około 8-9km???

A jak ze spalaniem???

Edytowane przez tedi2
Opublikowano

chyba teraz juz wiem o co chodzi w tym temacie myslałem ze to bedzie skaplikowana wymiana i w trakcie zniw moze przerwac je ale chyba poczekam az sie sam zerwie bo teraz wiem ze jestem w stanie sam usunac ta usterke.Claas wydaje sie bardzo skaplikowaną maszyna w porównaniu do deutz fahra  którego mam od 5 lat teraz przesiadłem sie na dominatora ze wzgladu na dostepnosc czesci  claas ma podniesioną wysoko poprzeczkę bo deutz fahr był przez te lata bezawaryjny ;) zobaczymy czy jak to mówią ,,claas to claas'' :lol:

Opublikowano (edytowane)

sprawdz przekładnię kątową w zbiorniku zboża bo tryby trzeba co jakiś czas wymieniać ale to też nie jest skomplikowane a ile dałeś bo ja planuję wymienić na lexsiona

Opublikowano

nie wierz piszącym że zrobisz78 10t zboża w godzine bez strat,no chyba że wydajność10t/ha niestety do jd 1177 w wydajnosci dominatorowi 78 brakuje.
1177 ma 190kucy a 78classic 128, mniejsze sita i 50cm krótsze klawisze.
1177 można porównać z 98 bo to był jego konkurent. Znajomy robi 78 7-8t h/czyli hektar w jego przypadku, słomę tnie. Ja 88 robilem 8-10t

Opublikowano (edytowane)

no ale 88 ma krótsze klawisze ale kto mu każe kosić ile fabryka dała

spalanie to u mnie wynosi około 12 l średnio na godzinę pracy  silnik perkins tylko że ja koszę ile fabryka dała TZ max szybkość w danych warunkach koszenia

Opublikowano

przekladnie warto sprawdzic, tam siadaja lozyska najczesciej bo idzie tam syf i moment sie to zaciera, ja to silikonem uszczelnilem zeby nic sie tam nie dostawało i mam nadzieje ze teraz troche posiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Żniwa to nie wyscigi tu chodzi o to zeby zebrac jak najwiecej i najczysciej ,A jak wyglada czystość omłotu  powinien chyba niezle czyscic bo ma kilka regulacji sit w deutzu  tak niema.Gdzie znajduje sie ta przekładnia katowa w zbiorniku???? Z tym lexionem to bym się zastanowił czy nie lepiej zadbanego wiekszego dominatotora niz skomplikowanego lexiona .Mam przkład niedaleko mnie gosc bujał w obłokach miał zadbanego dominatora który kosi niedaleko mnie ale to niska półka kupił lexiona laleczkę wzioł na niego kredyt a żniw nie skaczył bo niebyło czym sypało sie wszystko po koleji latali z kompem po nim stanoł na srodku drogi i odpoczywa bo zesiekł 2 ha.posypał się cały i trzeba było nając kombajn na dokączenie żniw.I tak sie pokazał lexionem

Edytowane przez tedi2
Opublikowano

jak bylo powyzej 35* w cieniu , gdzie na polu w sloncu jeszcze wiecej to tak sie grzał ze nie bylo wydajnosci hydrauliki, wszystko dzialalo tępo, olej doslownie jak woda, wymienilem na hv 68 i calkiem co innego, nie grzeje sie tak, hydraulika czy upał czy zimny działa jednakowo.

Opublikowano (edytowane)

silnik perkina olej turdus 15W40 hydraulika mieszanka H46 i H68  jakoś tam chodzi ale możno i zalać drogie oleje ale chłodnica w układzie chłodzenia silnika musi być czysta bo lubi się grzać

Opublikowano

droższe oleje tzn jakie macie na mysli a wariator tez jest smarowany z tego oleju ze zbiorniczka???.Można mieszać te oleje ze sobą hl 46ihv 68 ????