Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No i? Czy według Ciebie ta praca wyglada na sprawna na uwrociach? Przecież widać ze ledwie podnosi i siewnik za każdym razem na siebie. I nie wiem czy ten zestaw ma 3 tony. Ale widać ze ciagnik ma cieżko i popracujesz tak 5-6 lat i bedzie lamet ze John gowno bo sie zepsuł. 

• Like 3
Opublikowano

ja uwazam ze bardzo dobrze sobie radzi. zwazywszy na to ze na raz podnosni siewnik i cały agregat i hydraulika daje rade. czyli jest wydajna. brona bez wału wazy 800kg siewnik wazy 900kg do tego wał około400kg i zasyp 800l to jakies 650kg moze i wiecej razem około 2750kg. a amazonka wazy około 2200kg z zasypem.  czyli róznica dość duza. 

Opublikowano (edytowane)

Ma braki w sterowności - widać to wyraźnie w 0:36. 1:35, 4:50 - tu z kolei dobrze widać że podnośnik ledwo podnosi ten zestaw, ale też dopiero po zarzuceniu siewnika nad bronę wirnikową, inaczej nie daje rady. A obciążenia na przedniej i tylnej osi możesz sobie policzyć, jak zestaw waży 3 t to nie ma takiej opcji, aby tyla oś nie była przeciążona o 1000 kg lub więcej.

Na forum profesjonalnego bambra jeden z userów testował JD 6120M z broną Pottinger Terradisc 3501 z wałem segmentowym - był problem i z lekkim przodem - mimo walizki obciążników i z podnoszeniem. 

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Kolego tylko Ci sie wydaje ze on sobie radzi. Widać ze przednią oś pcha zanim złapie przyczepność. A skąd wiesz ile tam zasypane? Mój sąsiad ma agrofarma 420 do tego bierny na dwóch rzędach i ma kongskilde siewnik i nawet w rzepaku potrafi przód poderwać a zboża sypie max polowe. Mam 6100rc i wiem co potrafi. 

Opublikowano

2 tony nie jest za duzo. Mam agregat z agromasz uprawowy ciezki 3metry wazy 1,8 tony i długości 3 metry a na końcu agregatu podwójny wał croskil co wazy 840 kg. 2 czy 2,4 tony ale nie 3. o ile powiesisz mu z przodu tez około tony i bedzie ten masywniejszy podnosnik

Opublikowano

No ma ramę. Musiałbym odszukać homologację bo  nie pamietam. Mi chodzi o to ze na tym filmiku widac ze ciągnika nie ma łatwo. Nie wiem jak te nowe mc czy rc teraz wyglądają ale ktoś tu pisał ze 6095 ma słaby, delikatny podnośnik. Duża maszyna moze go wykończyć i pozniej bedzie płacz. Mój sąsiad z wioski ma mf 5465 i 4 obrotowa kvernelanda wykończyła mu podnośnik.

Opublikowano (edytowane)

Ja niemam styczności z takimi dużymi ale mój sąsiad ma jd 100 konego i zastosował do nie do agregat przedsiewny  2.7m z wałem Parkera plus poznaniak to jak sieje mimo że ma pełne obciążenie na przodzie to musi mieć tura z łyżką ziemi bo przy pełnym nasypie zboża niema sterowności więc nieraz warto trochę dopłacić i mieć większy udźwig na hakach. Jak gadałem z im to muwił że poszło o 18000 tys netto by miał 130konnego  ale stwierdził że niema poco bo taki wystarczy a teraz trochę żałuje 

Edytowane przez stempos1980
Poprawa postu
Opublikowano

Wiesz ważne jeszcze jaka seria bo 100 koni nie jest wyznacznikiem. Sąsiad kupił 100 konnego 5100m i próbował z pola wyciągnąć joskina12 ton i d-47 z nadstawkami obydwie pełne pszenzyta, nawet przyczepy nie drgnęły i sie zakopał. Podjechałem swoim bo akurat słomę zbierałem obok i owszem drapał ale na drogę wyciągnąłem. I sam stwierdził bo ma jeszcze 6230 i 6930 ze ta mka jest żwawa i ma ochote walczyć ale brakuje jej wagi do ciężarów. A kupił ja do przetrzasarki, zgrabiarki i opryskiwacza to tam sprawuje sie świetnie ale ciężary to nie jej rola.

• Like 1
Opublikowano

obecnie mam juz ciagnik 100konny co wazy 5000kg i sieje nim agregatem talerzowym z hydropakiem waga około 1600kg z zasypem . podnosnik ma 4200kg na hakach.  bez problemu daje sobie rade z podniesieniem całosci bez dzwigania siewnika. fakt przodkiem troche kołysze. no ale ten Ciągnik ma 7000kg masy całkowitej i 5000kg na tylną oś wiec jest to zdecydowanie za mało na brone aktywną z nabudowanym siewnikiem.  mi wiekszy ciągnik niz 100km nie potrzebny  bo nie mam duzych maszyn i cięzkich ziem. 120konnego na dzien dzisiejszy nie wykorzystam. a jak by naszła potrzeba to takiego mc podciągne do 120km i bedzie czlowiek myslał o pólzawieszanych maszynach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v