Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mówimy o pomiocie (bez słomy) to taniocha. W łódzkim za tyle to bez transportu.

Pod co to ma iść? Szkoda drugi raz orać. Myślę ze talerzówka będzie ok. Widziałem ze nawet jeden pod agregat robił.

Ale trochę NPK mineralnego będziesz dawał?

Ja prawdopodobnie będę robił tak: żniwa- pomiot- gruber- orka- NPK mineralne zbilansowane- agregat- siew

Edytowane przez adamson330
Opublikowano (edytowane)

Adam, ile km musi pokonać towar nim do ciebie dojedzie?

Cena z dowozem do mnie (północ woj. lubelskiego) zaczyna się od ok około 1800 zł za 25-26 t pomiotu bez słomy, transport około 200 km w 1 stronę. Za ten ze słomą też chcą około 1400 zł za 27-28 t z dowozem - około 60 km w 1 stronę.

Masz więc bdb cenę. Bo często 750 zł to koszt pomiotu, ale bez transportu.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Adam. Jakie dawki tego pomiotu dales pod owies i jeczmien? Jeszcze bedziesz stosował nawozy mineralne? Jakie i w jakiej ilosci?. Ja dalem 24 t na 1.5h pod przenzyto i zyto hybrydowe

Opublikowano
17 godzin temu, Kos_pl napisał:

Adam, ile km musi pokonać towar nim do ciebie dojedzie?

Cena z dowozem do mnie (północ woj. lubelskiego) zaczyna się od ok około 1800 zł za 25-26 t pomiotu bez słomy, transport około 200 km w 1 stronę. Za ten ze słomą też chcą około 1400 zł za 27-28 t z dowozem - około 60 km w 1 stronę.

Masz więc bdb cenę. Bo często 750 zł to koszt pomiotu, ale bez transportu.

jeżeli ten słomiasty jest od brojlera to bierz ten. Nie dość że masz taniej to jest mocniejszy i dłużej działa.

u mnie kurzak słomiasty z transportem 40zł/t. Czysty pomiot 35 zł z transportem. Jadę na słomiastym od paru lat. Żadnego NPK mineralnego nie daję. Tylko wiosną i tylko talerzowane ale nie płycej jak 12 cm bo potrafi palić.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

saszeta - ile średnio ton pomiotu rozrzucasz na ha co rok? 20?

Tak, ten za 1400 zł z dowozem to słomiasty od brojlerów. Dzięki za informacje.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Adam. Jesienia woziles pomiot po owies i jeczmien czy wiosna? Wiosna pod zboza to taka dawka za duza. Lepiej dac 9t i do tego kizerytu ze 100kg plus 100 saletry. Pomiot wiosna slabo odsaje azot i start zboza jest slaby. Takie moje obserwacje

Opublikowano

Niektórzy mówią że czysty jest mocniejszy. Ale to jest złudzenie. Pomiot działa jak saletra. Szybko i krótko (do roku). Słomiasty nawet 2 lata ale azotu ma więcej. Pod jare 15 ton to już za dużo

Daję 20 ton/ha. Tylko kukurydza na ziarno, ewentualnie ziemniaki ale rzadko bo trzeba sporo potasu dosypać.

W moim słomiastym w partii 200 ton jest maksymalnie 9 ton słomy.

• Thanks 1
Opublikowano

Znalazlem cos takiego korn kali. Ma 40% potasu troche magnezu(malo dla jeczmienia chyba) i siarke. Do pomiotu w ilosci 9t dac tego z 200kg plus 100kg saletry? Dobre proporcjr pod jeczmien?

Opublikowano
13 godzin temu, saszeta napisał:

Niektórzy mówią że czysty jest mocniejszy. Ale to jest złudzenie. Pomiot działa jak saletra. Szybko i krótko (do roku). Słomiasty nawet 2 lata ale azotu ma więcej. Pod jare 15 ton to już za dużo

Daję 20 ton/ha. Tylko kukurydza na ziarno, ewentualnie ziemniaki ale rzadko bo trzeba sporo potasu dosypać.

W moim słomiastym w partii 200 ton jest maksymalnie 9 ton słomy.

W takim pomiocie ze słomą można liczyć na 1,5% K2O? W tym bez słomy to raczej przyjmuje się 0,9%. I jak to wszystko liczyć - dla świeżej masy czy suchej masy. Z różnymi opracowaniami się spotykam.

Gdyby założyć właśnie, że w 200 t pomiotu jest 9 t słomy, to sama słoma niech da dodatkowe 120 kg K2O, to niewiele. Chyba że doliczyć że taki pomiot jest znacznie suchszy, wtedy wzrośnie zawartość makro i mikro składników w t świeżej masy.

Opublikowano

ja mam qq w monokulturze a ta zostawia dużo potasu w słomie. Dlatego potasu nie sypię.  Jeżeli pod ziemniaka to 300 kg soli na hektar dorzucam

9 ton na 200 to mało. Zazwyczaj jak jest mokry kurzak to słomy jest więcej bo więcej dościelania. Ale u mnie nieraz nawet 9 nie ma

u nas standardowa dawka to 20 ton/ha obojętnie czy brojler czy nioska. Ale nikt żadnej słomy nie zbiera. I nawożenie co roku

• Thanks 1
Opublikowano

Saszeta. Pod zboza jare lepiej jesienia dawac kurzaka czy wiosna? Chcialbym zrezygnowac z nowozow NPK ale czy to mozliwe? Sloma zbierana

Opublikowano

kurzy pod jare tylko wiosną. Przy 15 tonach u kolegi jęczmień plackiem leżał. 9 ton to masz już około 180 kg N. Po co Ci jeszcze saletra? Ewentualnie soli trochę. A siarczanem magnezu dolistnie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Saszeta, a mieszasz tylko talerzówką - pewnie ze 2 razy - i tak jak napisałeś wyżej - już bez orki? Talerzówka pewnie na jakichś dużych talerzach - >= 610 mm, bo tak jak napisałeś o 12 cm głębokości uprawy, to pewnie takie już trzeba. o.O

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Dawalem w zeszlym roku okolo 10t wiosna i rewelacji w jeczmieniu nie bylo. Słabo się rozkrzewił. Fak ze był siany wczesnie a potem przez 3 tygodnie były unas przymrozki nawet do -10

Opublikowano

jęczmień jary woli późniejszy siew niż przymrozki

mieszam talerzówką tylko raz. Talerzówka ciężka z wałami. Od razu mam pole uprawione do siewu. Kukurydza w monokulturze. Po zborze jesienią talerzówka raz i po rozrzuceniu wiosną też raz. Orka u mnie tylko pod ziemniaki. Kiedyś orałem pod qq ale taniej i lepiej tylko talerzować( 5klasa ziemi)

Opublikowano

Mam talerzowke na talerzach 510 uni z walem strunowy. Dosyc ladnie miesza. Unas gruber na sciernisko idzie gleboko i wiosna talerzowka. Chyba zmienie troche i po zbiorze plytko telerzowka to szybciej wschodza samosiewy i chwasty. Potem pomiot i gruber na gleboko po ozime.

Opublikowano (edytowane)

Umnie okaze sie w poniedzialek co z pomiotem. Dostawca wypadl z gry zima i nie wie czy bedzie dostepny.

PS. Czy taki pomiot co lezy od jesieni no gromadzie bez okrycia duzo traci NPK?

Edytowane przez RFRV