Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a to kiedy chcesz ;) np. chwastox extra 300 należy opryskiwać jesienią lub wiosną od początku fazy krzewienia (4-5 liści) do jej końca :P a inne środki, to według oznaczen na etykiecie :D

Opublikowano

Ja stosowałem saletrzak 36% i nic pozatym a pszenżyto na 5 klasie mi sypneło 4 tony z ha;) a pryskałem Protuganem 500 sc ;) stosuje sie go na początku ruszenia wegetacji , i dawka tego srodka to 2-2,5 litra na ha , a rozpuszcza sie go w 200-300 litrach :P

ps. a co sypałeś na jesieni ??

Opublikowano

-lubofoski dales te 150kg na ha ?? jak tak to troszki za mało, powinienes jej dać ok 400kg/ha ;)

-Z racji tego że ta lubofoska ma małoazotu , to mozesz na wiosne jak ruszy wegetacja , tac tego saletrzaku ok.200kg/ha , mozesz nawet troszke mniej , ale skoro tam długo nic nie rosło to nic sie jej nie stanie jak dasz te 200kg/ha :P

-hmm...oczywiscie że tak :D

-to co w końcu zasiałeś ?? pszenżyto , czy pszenice ??

Opublikowano

no to tak : dałeś juz 150kg lubofoski na ha , to dobrze B) teraz na wiosne daj na te swoje pole 100 kg saletrzaku ;)A co do wapna to troszke za mało dałeś B) powinieneś dać jakieś 700kg B)

Opublikowano

-lubofoski dales te 150kg na ha ?? jak tak to troszki za mało, powinienes jej dać ok 400kg/ha B)

-Z racji tego że ta lubofoska ma małoazotu , to mozesz na wiosne jak ruszy wegetacja , tac tego saletrzaku ok.200kg/ha , mozesz nawet troszke mniej , ale skoro tam długo nic nie rosło to nic sie jej nie stanie jak dasz te 200kg/ha B)

-hmm...oczywiscie że tak B)

-to co w końcu zasiałeś ?? pszenżyto , czy pszenice ??

A co ten azot dany na jesieni by dał? VI klasa jest na tyle luźna gleba ze azot zostaje szybko wypłukiwany.

Opublikowano

Ja stosowałem saletrzak 36% i nic pozatym a pszenżyto na 5 klasie mi sypneło 4 tony z ha;) a pryskałem Protuganem 500 sc B) stosuje sie go na początku ruszenia wegetacji , i dawka tego srodka to 2-2,5 litra na ha , a rozpuszcza sie go w 200-300 litrach B)

ps. a co sypałeś na jesieni ??

daj nazwe producenta saletrzaku 36% i skład?

Opublikowano

A wiec tak :

- moim zdaniem 350 kg to za mało , przynbajmniej 1,5 t/ha .

- ja zawsze stosowałem saletrzak na wiosne , aby rosliny mialy coś na start B)

- sorry , ten saletrzak ma 27% czy 28% azotu , i ma dodatek wapnia B)

aktualnie jestem poza gospodarstwem , wiec nie moge podac tego dokladnie B) ale jak bede to sprawdze i podam B)

Opublikowano

Zalezy , saletra szybko dziala , ale zakwasza ziemie , natomiast saletrzak ma w sobie 2 formy azotu , o szybkim dzialaniu (azotanowy) i o powolnym dzialaniu (amonowy) , na dodatek na w sobie wapń i magnez , i co najważniejsze , nie zakwasza ziemi ;) wybór należy do ciebie , ja osobiscie stosuje saletrzak , a ty przemys co akurat bedzie najlepsze dla ciebie ;)

Opublikowano

heh :lol: fachowe ? ja też sie jeszcze ucze :D dopiero 2 rok sam gospodarze :) ale cale szczescie wczesniej jak tata gospodarzyl , to sie tym interesowale bo inaczej to bym był w czarnej du.. , ale jakoś sobie radze :) i ciesze sie ze moge komuś pomóc :)

Opublikowano

ja w przysłym roku chciałbym zasiać kuku na VI klasie , i mam zamiar zrobić tak:

Ściąc słome na sieczke , rozwieżć obornik , zatlerzować to i zasiać gorczyce na poplon :D w pażdzierniku zaorać i czekac do wiosny :D na wiosne to jak stopnieje śnieg to brony i czekać aż gleba bedzie wystarczająco ogrzana i mozna siać :D