Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i co dalej z uprawą? Ja co prawda jeszcze nic nie oddawałem, ale co słysze to 3 dostać to sukces, jeśli nie zaczną lepiej brać, to nie ma sensu dokładać do interesu.

Opublikowano

W Leżajsku jak ktoś ma też nie jest źle wczoraj sprzedawałem i poszło bardzo dobrze. Chociaż ludzie twierdzą że tam najgorzej biorą według Łukowy i Obszy. Ale najlepiej to Luxor bierze chociaz nie wiem jak płatność bo we wtorek tam sprzedawalem. Nie polecam Krasnegostawu doszły mnie słuchy ze mają problemy finansowe dlatego tego roku wstrzymam sie ze sprzedarzą u nich aż do poprawy :)). Umowy mam w Leżajsku Philip Morris oraz w Obszy ULTP Krasnystaw Luxor i Uniwersal.

Wie ktoś co z dekaplingiem na kolejne lata do 2020? Podobno ma być obecny rok brany pod uwage zamiast 2006.

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś otrzymał już pieniądze za sprzedany tytoń do firmy Krasnystaw i Luxor?

Edytowane przez Marcin91
post napisany kursywą
Opublikowano

To tylko pogłoski dlatego pytalem czy ktoś wie więcej. Pewnie tak jak mowicie 2006 rok będzie brany pod uwagę jak zwykle. Podejrzenia sa bo ten rok jest słaby i na logike ile ten 2006 rok bedzie ciagniety. Plantatorzy sie zmieniają nowi dochodzą a ma to być w zamian za dopłatę to ten ktory po 2006 doszedl nie będzie miał dopłaty po 2014. Co to za polityka tylko starzy plantatorzy i KOMBINATORZY znowu zyskaja. U mnie w tym czasie bylo połowe co tego roku będzie. Dobrze by było jak by ten rok był wzięty pod uwagę. No i to też mogą wziąść pod uwagę że ludzie sprzedawali na lewo po 15zl bez sortowania. Aby dopiec ludziom by nie sprzedawali takim. Pozdrawiam tytoniarzy :)

Opublikowano

a jak u was z wykupem? ja 21.11 byłem z burleyem w Mniszowie ( do FTK krasnystaw) i przywiozłem spowrotem bo chcieli na 3, a tytoń miałem ładny.

a czy to prawda ze znów FTK ma problemy z płatnością? czy wogóle warto im sprzedawac??

Opublikowano

wrócę do pytan o rekompensate na lata 2014-2015. Wstepne ustalenia jesli chodzi o 2006r to tylko na 2014 rok. ale na lata 2015-2020 nic jeszce nie wiadmomo prawdopodobie nie chca wspomagac modych gospodarzy którzy zaczleli produkcje po 2006 r i nie chodzi tu tylko o tytoń poniewaz do kazdje uprawy środki bedą wtedy wypłacane z 2006r . ale to tylko pisze o czym mowia na wykupie ale wiadomo kazda plotka ma w sobie troche prawdy. A co do dopłat jakosciowych to chyba juz pewne ze będa jeszce w 2014r.

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników. Z racji złej jakości tegorocznego tytoniu chciałbym prosić o pomoc w uniknięciu problemu na przyszłość. Mianowicie problemem są czarne, brązowe plamy na liściach tytoniu. Proszę abyscie doradzili mi jaka może być teog przyczyna i co ewentualnie stosować robić, aby dany problem się już więcej nie powtórzył. W poście załączyłem liście tytoniu z plamami. proszę o pomoc i rady.

Z góry dziękuję

post-25304-0-87456600-1386166545_thumb.jpgpost-25304-0-53811600-1386166553_thumb.jpgpost-25304-0-29865400-1386166564_thumb.jpgpost-25304-0-26306000-1386166577_thumb.jpgpost-25304-0-05094900-1386166590_thumb.jpgpost-25304-0-59875400-1386166601_thumb.jpg

Opublikowano

trudno powiedzieć ztego co pan pisze plamy powstaj a w trakcie suszenia czy już na polu sa jakies plamy to jest zasadnicze pytanie plamy mogą być przyczyna nadmiaru azotu w lisciach

Opublikowano

Z kształtu liscia wyglada wynika że pochodzi z dolnego piętra.Choroba jest pochodzenia bakteryjnego.Trudno określic jej pochodzenie ale nie przejmuj się -w przyszłym roku może jej nie byc-tez nie wiadomo dlaczego.Przypuszczam że tytoń w początkowej fazie miał za duzo wilgoci-nie sprzyjające warunki atmosferyczne w maju.Byc może brakowało jakiegoś mikroelementu lecz w sprzyjających warunkach byłoby inaczej.Swego czasu miałem duzy problem ze zgnilizną twardzikową lecz od ok. 2 lat ten problem się skończył.Nie stosowałem żadnych superśrodków jedynie co do niszczenia badyli zacząłem używac niszczarki do krzewów-być może zniszczeniu uległy również przetrwalniki grzyba/?/

Opublikowano

Tak plamy powstały w trakcie suszenia, na polu nic nie zapowiadało pojawienia się ich, dodam że nie przy każdym suszeniu występiły plamy na 10 kontenerów plamy pojawiły się w 5, myślałem że może coś nie tak jest s suszarnią( susze w kontenerze, przeróbionym z szuszarni na druty). Co do zdjęć liści są to liście że tak powiem "nad spodaki".

Opublikowano

Nie sądzę żeby ta choroba wystapiła w procesie suszenia , została przywleczona z pola.W ubiegłym roku pod koniec zbiorów ,po opadach deszczu wystapiła w tytoniu choroba objawiająca się brazowymi suchymi plamami na liściu .Po wysuszeniu w tych miejscach tworzyły się dziury..Niektórzy twierdzili ze to po ozonie.Co dziwne wystapiła tylko na tytoniu ogłowionym -na liściach wierzchołkowych i podwierzchołkowych.Mamy wybitnych fachowców w Puławach ale jak co do czego to nic nie potrafią wyjaśnić a tym bardziej zapobiec.