Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Właśnie, jak to jest z tym.protestem?

Konkretnie o co chodzi z podatkiem akcyzowym?

Słyszałem opinie, ze chce sie wyrównać stawki akcyzy. Spowoduje to niestety zwiększony import tytoniu do naszego kraju. Raczej nie będzie to korzystne.

Edytowane przez Marl
Opublikowano
36 minut temu, STIG13 napisał(a):

pojedyncze, ale jedno pole dużo koguciego ogona

U siebie chwilę temu na ha kawałku wywaliłem z 7 sztuk.raczej sytuacja jest opanowana;p.w sobotę zacznie się ostatnie przy prawie ostatnie opryski i zobaczymy.

Opublikowano
Godzinę temu, Grzegorz197 napisał(a):

Jak sytuacja u Was z wciornastkiem?

Tam gdzie mam   co roku  tytoń   wynosi się wiadrami a gdzie  nowe miejsce nie ma nic 

Opublikowano
lka1 napisał:

Godzinę temu, Grzegorz197 napisał(a):

Jak sytuacja u Was z wciornastkiem?

Tam gdzie mam   co roku  tytoń   wynosi się wiadrami a gdzie  nowe miejsce nie ma nic 

A u mnie odwrotnie. na nowym polu polowa juz poleciala a na starych sporadycznie.

Opublikowano
W dniu 26.06.2025 o 12:22, Grzegorz197 napisał(a):

Kupię niską platformę  wóz do wożenia tytoniu  bądź  szukałbym osoby  która  zajmuje  się takimi rzeczami 

Kupię niską platformę  wóz do wożenia tytoniu  bądź  szukałbym osoby  która  zajmuje  się takimi rzeczami 

Kupię niską  platformę do wożenia  nabitych  wieszaków bądź  osoby  która  zajmuje  się  robieniem takich rzeczy 

Opublikowano

Witam. Czy w obecnych czasach opłaca się wracać do produkcji tytoniu? Areał docelowy +/- 5 ha. Dodam że kiedy miałem i mniej więcej wiem co i jak trzeba robić.

Opublikowano

Kup kombajn DeCloet, i można sadzic tyton :) bo pracowników do zbiorów ręcznych brakuje...

Jeśli masz cała infrastrukture: tunele,sadzarka,suszarnie to wejscie w uprawę nie bedzie kosztowne. 

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał(a):

Kup kombajn DeCloet, i można sadzic tyton :) bo pracowników do zbiorów ręcznych brakuje...

Jeśli masz cała infrastrukture: tunele,sadzarka,suszarnie to wejscie w uprawę nie bedzie kosztowne. 

Zapomniałeś dopisać że z częścią tych którzy są "dostępni" idzie się wykończyć nerwowo:p. Nic nie umie nic nie chce....no może tylko oprócz pieniędzy.nie ma już prawie porządnych ekip tylko "bandy" rozwydrzencow

.jak tam idą u was zbiory?już tak dawno nie padało...

Opublikowano
15 godzin temu, basserman89 napisał(a):

Zapomniałeś dopisać że z częścią tych którzy są "dostępni" idzie się wykończyć nerwowo:p. Nic nie umie nic nie chce....no może tylko oprócz pieniędzy.nie ma już prawie porządnych ekip tylko "bandy" rozwydrzencow

.jak tam idą u was zbiory?już tak dawno nie padało...

Jeden rolnik miał dosc i kupil sobie kombajn do zbioru i cala infrastruktura (kosz przyjeciowy, waga, suszarnie na kosze ). Zdjęcie mam w galerii, zobacz sobie. To pierwszy kombajn w województwie świętokrzyskim. Co do ceny to wlasciciel niechętnie mowil.

Mi tez sie marzy taki kombajn. Wtedy w 4 osoby można wszystko zrobić (ja,zona i rodzice ). Ktos zna ceny? To tak rzadka maszyna, ze nawet nie ma gdzie sprawdzic. 

Dawniej Pękala ponoc sprowadzal

( wy mieszkacie bliżej, ktos potwierdzi?? ).

Ten Pan co byłem u niego ogladac ten kombajn  to twierdzi, ze Pękala nie chce sie zajmować importem tych urządzeń.

Pryskacie na choroby grzybowe? Ja już 3 zryw tytoniu bede robil. Co polecacie? Odmiana 35

Opublikowano

Chwoscik,Żabka, albo żabie oczko pryskalismy miedzią systemiczna jakieś 3 tygodnie od posadzenia bo mamy to na jednym polu a za maszynami uprawowym jest to stanie roznieść się po wszystkich polach .może w pierwszych latach nie ale rok temu spóźniliśmy oprysk o jakieś 1.5 tygodnia i zajęło 70% jednej działki gdzie tytoń jest sadzony od co najmniej 5lat.kropek miedź nie usunie,nawet jeżeli zalązki grzyba są już na lisciu a popryskasz jest w stanie zająć spody ale do góry nie idzie dalej.rok wstecz zjadło spody i drugi zryw w 80%

Opublikowano
9 godzin temu, Marl napisał(a):

Zastosowanie Amistaru czy protiokonazolu, pomoże ? 

azoksystrobina już słabo działa na rodzaj Cercospora, poza tym w pierwszej kolejności sprawdzana w pozostałościach. Zasada zwalczania jak w buraku

• Like 1
Opublikowano

Tak szacują że jak masz całkiem tytoń pod talerzowke i będą szukać roślin na których nie ścilo stożka wzrostu i po przekątnej w kilku rządkach na polu bd szukać miejsc gdzie najwięcej takich roślin się utrzymało.zaznacza jakąś kreskę i od niej przez kilka roślin policzą ile jest roślin doszczętnie ściętych a ile jeszcze odbije.od pewnego procenta szkody na polu plantacja jest liczona jako szkoda całkowita.

Opublikowano
6 godzin temu, basserman89 napisał(a):

Tak szacują że jak masz całkiem tytoń pod talerzowke i będą szukać roślin na których nie ścilo stożka wzrostu i po przekątnej w kilku rządkach na polu bd szukać miejsc gdzie najwięcej takich roślin się utrzymało.zaznacza jakąś kreskę i od niej przez kilka roślin policzą ile jest roślin doszczętnie ściętych a ile jeszcze odbije.od pewnego procenta szkody na polu plantacja jest liczona jako szkoda całkowita.

U mnie cisza  wysłałem zdjęcia  i nie wiem  co dalej 

Opublikowano

Czy ktoś stosował z was kiedyś regulator wzrostu w tytoniu? Bo mam w tym roku problem ze zbyt zielonym tytoniem. W pomidorach czy wiśniach ponoć to działa więc może i w tytoniu dałoby radę? np. Agrostym 480sl lub flordimex. Tylko jak to dawkować itd.