Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem swoje przekonalem sie na wlasnej skorze im szybciej rozsiewam nawozy tym lepiej to wszystko dziala, ze nawoz sie rozpuszcza dajmy po miesiacu to nie znaczy ze on dziala w 100%  dajmy taki superfosfat - rozklada sie calkiem nwet  kilka-kilkanascie miesiecy i sa na to dowody i badania producentow ze pod rosliny jare najlepiej wysiewac w styczniu lub lutym. jak wiadomo polifoska to mieszanka soli superfosfatu i kilka % azotu

KOlega wyzej pisze ze dal chwile przed sianiem i tez bylo ladnie tak zgodze sie bo pewnie pole  jest zasobne w fosfor i potas wtedy to dasz i po 50 polifoski i tyton bedzie lepszy niz na polu o niskich zasobnosciach, liczy sie tez przedplon jaki jest u na kazdy wie ze po gryce tyton wychodzi klasowo lepiej jak np bo zborzu a to dlatego ze gryka zostawia 2x wiecej potasu na polu

Dam przyklad na fosfor

mam jedno nowe pole tytoniowe i tam jest nisko fosforu przez pierwsze dwa sezony tyton wychodzil szarowaty a niby dawalem superfosfatu 700kg na ha tylko ze w polowie kwietnia nawet blizej maja zawsze rozsiewalem superfosfat z siarczanem potasu. troche sie naczytalem i teraz daje fosfor w lutym przez 2 lata i tytoniu szarego zero a zasobnoasc na probie przez pierwsze dwa lata urosla z 8.2 na 9mg/kg a przez ostatnie 2 lata stoi na 9mg/kg 

Czyli wychodzi ze sainy w kwietniu nie byl wykorzystany przez tyton a ten z lutego calkiem poszedl. teraz daje na tym polu w lutym 700kg superfosfatu prostego i tyton gowyciaga  go do 0. wczesniej zostawal na kolejny rok tak przynajmniej proby gleby pokazuja

hehe mysle ze rozumiecie o co mi chodzi xD zalezy od pola i tyle mam swoje pole co moge nie dac nawozu w ogole i bedzie tyton ladny bo ma zosobnosci wysokie na nawet bardzo wysokie

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Na dwóch niby słabych polach wyszedł fosfor i potas na średnich poziomach na drugiej dzialce delikatnie gorzej jest z potasem.nawozy siejemy tak pod tytoń że w teorii wnosi się podobną ilość składników jaką jest roslina w stanie wynieść razem z plonem.dodatkowo magnez bida aż piszczy.chociaz Vervactora a z magnezem sypalismy w po 200 kg do tego tarnogran plus siarczan magnezu tarnobrzeski to po zbiorach liści była pobrana próba i kiepsko jedynie magnez wyszedł.

Opublikowano

Teoria, teorią... Ja sieje nawozy zawsze z początkiem maja i wydajność i klasa jest ok. Tyle że pole ma zasobności składników bardzo wysokie i ph na poziomie 6-6,5....

Opublikowano

U mnie dopiero w pierwszym tunelu powschodził ładnie:p a w drugim do końca tygodnia też pewnie wzejdzie a w tym pierwszym krzyżyk bd.pierwsze tacki puszczałem chyba ostatniego marca czy 1 kwietnia a ostatnie w środę po wielkanocy...narazie jest ok. oby pogoda się poprawiła 

Opublikowano
2 godziny temu, Miran napisał:

Słyszał ktoś o wyrownaniach od LT? Miały być po zakończeniu sezonu 

Jak na razie jest cicho.ludzie czekają jeszcze na kasę z faktur bo nie wiem dokładnie czy za luty zaczęli płacić.mozliwe że nam wpadła z początku lutego jedna ale musiałbym przelewy posprawdzac.grzyb płacił ostatnio za początek marca a agrotab dopiero robił płatności za towar "przed wymianą systemu".nie zdziwilbym się jeśli pójdą w ślady innych firm i nie wyrównają ale czas pokaże.mozliwe że będzie tak że zacznie się zrywać i dopiero pozaplacaja wszystkim.mnie już nic nie zdziwi 

Opublikowano
33 minuty temu, basserman89 napisał:

Jak na razie jest cicho.ludzie czekają jeszcze na kasę z faktur bo nie wiem dokładnie czy za luty zaczęli płacić.mozliwe że nam wpadła z początku lutego jedna ale musiałbym przelewy posprawdzac.grzyb płacił ostatnio za początek marca a agrotab dopiero robił płatności za towar "przed wymianą systemu".nie zdziwilbym się jeśli pójdą w ślady innych firm i nie wyrównają ale czas pokaże.mozliwe że będzie tak że zacznie się zrywać i dopiero pozaplacaja wszystkim.mnie już nic nie zdziwi 

Jestem w grupie lezajskiej i z Lukowa tobacco mam niezapłacone faktury z końca stycznia wiec może indywidualni maja więcej zapłacone. Z tego co wiem w grupie maja niezapłacony cześć stycznia plus luty i marzec. Wiem bo dzwoniłem właśnie się dowiedzieć kiedy się można spodziewać. Na temat wyrównań cisza 

Opublikowano

Od LT z 2 lutego nie mam jeszcze. Odnośnie wschodu to u mnie krzyżyk i w miarę równy wschód był ale około 60 tac było posiane tytoniem który został z roku poprzedniego i niestety 0 wschodów.

Opublikowano

Ja miałem topaza 84 palety z poprzedniego roku i na nich mam jakieś braki pojedyncze a na nowej partii nasion praktycznie 100 %.miałem też 6workow ziemi nieprasowanej z poprzedniego roku i chyba do teraz w 💯%nie pociągnęły do góry wody ale wschody są w tackach Ok.

Trzeba będzie w tym sezonie dywersyfikować bardziej dostawy bo zaleganie z płatnościami po prawie 2-3mc jest niepoważne 

Opublikowano

Jak to jest z tą niezwiązaną w tym roku? W artykule znalazłem coś takiego:

"w dniu 31 grudnia 2018 r. był wpisany do rejestru producentów surowca tytoniowego, o którym mowa w art. 40 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 185 i 1370); w 2017 r. lub w 2018 r. był stroną umowy kontraktacji lub umowy na uprawę tytoniu "

W 2017 miałem jeszcze tytoń ale w 2018 już nie i na koniec roku napewno nie byłem już zarejestrowany jako producent to mogę zaznaczyć tą płatność czy nie?

Opublikowano
19 minut temu, przemo89 napisał:

"w dniu 31 grudnia 2018 r. był wpisany do rejestru producentów surowca tytoniowego, o którym mowa w art. 40 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 185 i 1370); w 2017 r. lub w 2018 r. był stroną umowy kontraktacji lub umowy na uprawę tytoniu "

W 2017 miałem jeszcze tytoń ale w 2018 już nie i na koniec roku napewno nie byłem już zarejestrowany jako producent to mogę zaznaczyć tą płatność czy nie?

Musisz się dopytać gdzieś w grupie czy coś, ale według mnie raczej nie dostaniesz. Ale mogę się mylić albo się coś zmieniło. 

"Obecnie płatność może otrzymać jedynie rolnik, który w dniu 31 grudnia 2018 r. był wpisany do rejestru producentów surowca tytoniowego, o którym mowa w art. 40ha. ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych."

Fragment artykułu z agrofoto.pl

Opublikowano

Był opisany przypadek spod Krakowa na zebraniu że plantator sadził w 2018, zebrał i sprzedał wszystko do połowy grudnia i ktoś z Odr czy agencji mu doradził że skoro ma powiedzmy w 2019 zawiesić produkcję to powinien się wypisać z rejestru producentów co też uczynił także na dzień 31grudnia pił szampona i wódeczkę ale w rejestrze nie był.po roku przerwy wrócił do uprawy i sadzi do dziś i wg przepisów dopłaty nie dostanie.

Najwazniejsza rzecz to bycie wpisanym w tym dniu do rejestru producentów,potem kontraktacja i zbycie surowca w danym sezonie.cos tam jest mowa o roku referencyjnym 2018 ale w określonych przypadkach może być 2017.najprosciej było by zapytać w grupie.maja listy plantatorów i wiedzę kto ile i kiedy zdał ile miał zakontraktowane i na jaką dopłatę mogą liczyć 

Opublikowano
6 godzin temu, przemo89 napisał:

Identyczną sytuację ma szwagier i nie dostanie nic.

Opublikowano
2 godziny temu, mateo97 napisał:

Macie może w swoich tunelach tak że na paletach w hydroponice pojawił się biały nalot i w tym miejscu sadzonki zaczynają ugniwać?

Mozliwe że drożdżaki się rozwijają bo słabo wentylujesz tunel lub podwieszke masz zrobiona tak że blokuje prawie calkiem wentylację nad tackami.jakies dwa sezony wstecz miałem to u siebie w 3 nieumytych tacach niczym nie odkazonych gdzie po posianiu było długo długo zimno i nie wierzyłem regularnie tunelu.

Tak to odkażam domestosem zielonym lub w tym roku używałem pierwszy raz tego środka od pękali "profesionalnego" i narazie odpukac standardowo tylko glony się trafiaja.tace które testowo nie odkazilem tylko umyłem myjka widać jak na widelcu całe zielone.

Opublikowano

Po 10 wg prognoz można byłoby sadzic,jeszcze niby 2 ochłodzenia 2-3 nocne z możliwym przymrozkiem a tak to już ciepło.u mnie na części palet już za krzyżykiem jest (dopiero)a tak wschody są wszędzie nawet na tym sianym po wielkanocy.w tym tygodniu już chyba pełna rura z nawozami w basenach i zobaczy się na kiedy wyjdzie