Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Tez rwalismy w poniedziałek i ta mgła do 9 mocno się u mnie utrzymywała.tam jeszcze pół biedy jak piasek.u siebie w tamtym roku mieliśmy badyle suche z poprzednich sezonów i 3 żaby się wysuszyło :) co specjalisty to specjalisty od rwania.spody to po takiej jednej ekipie to były takie ze jak się sortowalo to się zastanawiałeś czy jeszcze tyton uprawiasz czy już może na zioła przeszedles.dobrze ze popadało bo te upały i temperatury były już nie do wytrzymania 

Na polu gdzie wrzucałem wcześniej zdjęcia bd masakra jakaś najlepiej chyba zapowiadający się tytoń najbardziej po d*pie dostał przez to suche następne to tym sadzone tez za rewelacyjnie nie wygląda. A tam gdzie miała być lipa kompletna najlepiej się zapowiada teraz.i badz tu filozofem. Na Martinie już są pąki kwiatowe ale ilość liści wydaje się być optymalna ale czuby drobne pokulone jakby ktoś ten tytoń lodowata woda polecał w samo południe 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
19 godzin temu, basserman89 napisał:

Tez rwalismy w poniedziałek i ta mgła do 9 mocno się u mnie utrzymywała.tam jeszcze pół biedy jak piasek.u siebie w tamtym roku mieliśmy badyle suche z poprzednich sezonów i 3 żaby się wysuszyło :) co specjalisty to specjalisty od rwania.spody to po takiej jednej ekipie to były takie ze jak się sortowalo to się zastanawiałeś czy jeszcze tyton uprawiasz czy już może na zioła przeszedles.dobrze ze popadało bo te upały i temperatury były już nie do wytrzymania 

Na polu gdzie wrzucałem wcześniej zdjęcia bd masakra jakaś najlepiej chyba zapowiadający się tytoń najbardziej po d*pie dostał przez to suche następne to tym sadzone tez za rewelacyjnie nie wygląda. A tam gdzie miała być lipa kompletna najlepiej się zapowiada teraz.i badz tu filozofem. Na Martinie już są pąki kwiatowe ale ilość liści wydaje się być optymalna ale czuby drobne pokulone jakby ktoś ten tytoń lodowata woda polecał w samo południe 

Pamiętaj że w czerwcu miałeś więcej opadów niż u mnie , te 3 tygodnie suszy tytoń już nie odrobi , będzie niższy ale pewnie cięższy , na 24 liście nie ma co liczyć .

Opublikowano

Nie powiedziałbym ze tych opadów było więcej ale z tym ze to suche go dobiłoto się zgodzę.ostatni wjazd pielnikiem był po naprawde jak na ten suchy rok po dobrym deszczu. I z tego co widziałem tytonie ruszane i pielone bezpośrednio przed tymi upałami siadły niesamowicie.większość zakwitnie w kolana albo w pas bo już pąki dostaje a na części pol jest do kolan.na Martinie wyjdzie do 17 max liści do zbioru a na Topazie u mnie ciężko jest oszacować bo pojedyncze rośliny mają paki dopiero. Aby była klasa i masa. W poprzednim roku suszarni od groma spalonego drewna tez kosztów zerwania też sporo i sortowania.przy podobnej wydajności a mniejszych nakładach też bd dobrze.

Opublikowano

Wczorej 3 l spadło pod wieczór także wilgoć jest , tytoń zgubił już te żółte spodaki i zaczyna ładnie rosnąć , został mi jeden zabieg nalistnie KBSi + 3% mocznika i tylko zbierać 

Na wysokość będzie dużo mniejszy jak w ubiegłym roku bo w czerwcu spadło może z 15 l deszczu na początku a później 3 tygodnie suszy i to zredukuje plon .

Opublikowano (edytowane)

Alterioza lub też sucha plamistosc albo i kanciasta.na początku wszystkie 3 wyglądają podobnie ale jeśli wyodrebni się taki pierścień wokół tej głównej kropy tak jakby słoje na drzewie to będzie to ta sucha plamistosc.zaatakowało nam to 3 lata temu na jednym polu odmianę 35. Ogólnie było tak jak teraz sucho sucho i wyskoczyło po jednym deszczu na praktycznie całej działce 

A co do saren to jest masakra, wiem. 3 ha mamy pod pastuchem resztę nie i po 2,3 ha robią co chcą ale to byśmy musieli chyba całą wioskę ogrodzic żeby był efekt. Jeszcze rok temu było spokojnie a teraz tylko nie gryzą na dzialkach które są bezpośrednio za zabudowaniami a tak to zgryzaja gdzie popadnie. 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Mam takich kilka rządków o długości około 10m. Tytoń wygląda identycznie jak na zdjęciach a nawet jeszcze gorzej wygląda. Nie jest to ani mozaika ani wirus napewno, były tam kilka lat maliny które zlikwidowałem dwa lata temu i widać jakiś niedobór jest w glebie po malinach.

Opublikowano

Pewnie fosfor albo i jeszcze co innego.mamy takie jedno pole gdzie na 10 arach gorzej zawsze rosł i wyglądał jak na ostatnim zdjęciu. Ale co wapna fosforu i wszystkiego innego się nasiało przez ostatnie 10 lat to głowa mała i dopiero w poprzednim sezonie delikatnie się poprawiło ale jednak liść i tak nie miał po wysuszeniu tej struktury i koloru co trzeba. Roślina tylko na tym poletku reaguje na azot :d. 

Coś słaba ta pogoda w tym roku na te tytonie.wolno rośnie i jeszcze wolniej dojrzewa.

Opublikowano
Dnia 11.07.2022 o 18:17, LipinyTabaca napisał:

Panu takie coś. Byłem w sobotę tytoń piękny ani jednej kropki a dziś takie coś na całym polu... Pryskane topsinem.pictorem miedzian. Miedzią i takie chujstwo

IMG20220711175044.jpg

IMG20220711175049.jpg

Będziesz kolego czymś to jeszcze ratował?