Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem teraz to tak jak kolega wyżej napisał tylko modlitwa. Wiem z praktyki że przy takichże temperaturach nawet podlewanie daje skutki uboczne bo tytoń dostaje szoku. Czekamy co jutro przyniesie......mam nadzieję że coś pokropi bo u mnie na piachach już jest redukcja liści 

Opublikowano

U mnie jeszcze tak źle nie ma (tam gdzie nie ma piachu)ale dzisiaj pokropiło tyle ze jakby księdzu dał 20 zł to by chyba lepsza robotę zrobił.wszystko woła wody. Tradycyjna rozsada sadzonka po 20 maja u nas  praktycznie w miejscu stoi.

Opublikowano (edytowane)

To samo pole 16 czerwca xd skulił się ... Ale to na piachu rośnie jakieś 1h kilkanaście m dalej już całkiem inny, wg mnie to dlatego że spodziaki były oberwane i roślina żywi się kolejnymi liśćmi 

IMG20220617121211.jpg

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

U mnie jeszcze tak źle nie ma (tam gdzie nie ma piachu)ale dzisiaj pokropiło tyle ze jakby księdzu dał 20 zł to by chyba lepsza robotę zrobił.wszystko woła wody. Tradycyjna rozsada sadzonka po 20 maja u nas  praktycznie w miejscu stoi.

A u mnie ten późniejszy lepiej sie trzyma bo jest mniejszy i mniej wody potrzebuje i pole wcześnie zoorane na wiosne było i dobrze wilgoć trzyma

Opublikowano

Odżywianie do listne stosujecie w tą suszę ? bo ja wstrzymałem w te upały ale i tak źle i tak nie dobrze , na wtorek , środę jakieś opady .

3 minuty temu, LipinyTabaca napisał:

Tak ten sam co to ładne zdjęcie robione 16 czerwca 

U mnie to samo , doły pomarańczowe jak do 26 lipca nie dostanie z 60 l na metr to koniec , myślałem nad beczkowozem do podlewania ale nie zawrócę .

Opublikowano
3 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

To samo pole 16 czerwca xd skulił się ... Ale to na piachu rośnie jakieś 1h kilkanaście m dalej już całkiem inny, wg mnie to dlatego że spodziaki były oberwane i roślina żywi się kolejnymi liśćmi 

IMG20220617121211.jpg

Jaka odmiana na tym foto?

Opublikowano

U mnie też Topaz elegancko się  trzyma. Dzisiaj na jednym polu na Martinie wyrywalem pod wieczór co większe chwasty lekka ziemia i wszystki spod juz do poniedziałku nie wiem czy się nada na szpilownice. Brak totalny wody. Trzeba było jednak charatac 2-3 suszarnie pod rząd na nic nie czekać 

Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

Topaz

Pytam bo wygląda podobnie do Ryby .. zdjęcie z przed tygodnia. Po sąsiedzku wszystko 35 i wisiało jak flak a Ruby się trzymał ładnie. Po obczyszczaniu wczoraj byłem i niestety też zdychać zaczął 

IMG_20220627_092110_8.jpg

Opublikowano

Ogólnie dlugo.spody zazwyczaj doba półtorej i były wyzoltkniete a w tym roku pełne dwie doby i na samej górze jeszcze sporo zielonego widać było.nawet po termomentrach widać ze w liście prawie wody brak 

Opublikowano

Właśnie tak zauważyłem ze w poprzednim sezonie przed zrywaniem dobrze wlało i w czasie sezonu dopadywało sporo ale zgniotow praktycznie nie było.musiałby chyba wieszak kilkanaście razy na ziemię upaść żeby takie uszkodzenia powstaly.ogólnie jest to rozwiązanie żeby trochę skrócić żołkniecie nalać wody ale zazwyczaj jesttak ze rwana jest suszarnia która dzień wcześniej jest rozładowania także posadzka naciąganie przy kolejnym załadunku wody. Jutro ruszamy z dalszym zbiorem bo ten brak wody w polu jest niepokojący.można było jak wcześniej napisałem zerwać w poprzednim tygodniu 2-3 suszarnie ale z tego co widzę to Martina u mnie gorzej radzi sobie z tym brakiem wody.na innych plantacjach sąsiadów listki malutkie drobniutkie a nadspodaki czy środki powinny liście wyglądać conajmniej okazale. Waga powinna być w tym roku wieksza po wysuszeniu.jakościowo tenie pierwszy zbiór fajnie wyszedł 

Opublikowano (edytowane)

Zrywaliśmy w poniedziałek była mgła i rosa jak nie wiem i liście wyglądają jak po burzy piaskowej xd tak zauważyłem że jak sam zrywam bez zbędnych wściekłych ruchów to liście bez piasku ale jak niektórzy przynosili to jakby ich piaskiem obsypywali po drodze heheheh 

Edytowane przez LipinyTabaca