Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dragonmt852 napisał:

Dnia 18.06.2022 o 22:26, Leszek0 napisał:

nazywa się Cobre.. dawałem 2.5 l/ha

a mozna to mieszać razem z Inazumą?

u mnie właśnie z Inazuma wypadło mieszanie.... i jest ok..

• Thanks 1
Opublikowano

ja na jednym polu opryskalem nawozem miedzanym z intermagu + Krzem tez z intermagu zobaczymy jak podziala, widze u mnie na topazie tez kropeczka pojedyncza sie pojawila na tych spodziakach co oberwalem . ciekawe czy pojdzie wyzej, mam tez nowa odmiane chrystal i tez niby na tych spodziakach taka pojedyncza kropeczka jest ale tu oprysklaem tlenkiem miedzi Nordox zobaczymy co lepsze....

Ps ta krpeczka to widze u kazdego w mojej okolicy niezaleznie jaka odmiana topaz chrystal 28 ,35 , martina

Opublikowano (edytowane)

U mnie dość ładnie rośnie ale powoli robi się jasny z braku wody chyba.to co wlało ostatnio w obszy i poprawiło kilka dni później pod bełzcem wszystko jakoś nas omija dość długo już nie pada. .zryw zaczynamy w sobotę.

20220623_204517.jpg

20220623_204513.jpg

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Ten kawałek poprostu przepięknie wygląda.same zdjęcia tego nie oddają ale z bliska kolor idealny szklisty zdrowy tytoń bo blaszka też cienka nie jest.po drugiej stronie jakieś 50 arów mniejsze później sadzone ale też jest ok.rok temu mieliśmy tutaj 35 posadzone ale balismy się ze jednak z azotem przesadzone było ale w suszarni bardzo ładnie wychodził jeśli ta Martina będzie wychodzić podobnie będzie dobrze. Ogólnie na wszystkich kawałkach jest ładny nie ma wymoków wogole w tym roku. Na jednym polu gdzie był przymrozek też fajnie ruszył i jest już naprawdę dobrze  Nie ma krzaków prawie co mają po 2-3 pędy na lodydze a dwa lata temu to była istna zmora.oby tylko coś nie zepsuło zbiorów a będzie dobrze.

Opublikowano

basserman89 masz piękny tytoń, oby tak dalej.  Słyszeliście może o jakiś podwyżkach cen ?  Czy jakaś firma coś deklarowała? Bo na dzień dzisiejszy uprawa tytoniu przy takich kosztach opału ( pellet, ekogroszek, drzewo czy chociażby olej opalowy ) to gwóźdź do trumny dla tej uprawy.

Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał:

Duża ilość potasu i krzem, ale to trzeba robić przed stresem

Jak nie ma wody w korzeniu to takie pudrowanie dużo nie da ale człowiek chce jakoś roślinom pomóc . Zastosuje KB+SI z Intermaga , tak ze 3 l na ha .

Opublikowano
4 godziny temu, STIG13 napisał:

Duża ilość potasu i krzem, ale to trzeba robić przed stresem

Pryskalismy tytanitem improver em plus mikro plus PK jakieś 2 tygodnie temu a na ostatni wjazd jako dodatek 3 kilo na beczke mikrokomplexu z intermag. .jakoś sobie radzi ale opadów w pogodzie nie zapowiadają szybko 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli będzie jak w modelach to kolejne sensowne na jesieni, lipiec poniżej normy, sierpień tak samo i tylko lokalne burze. 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

W 2019 u mnie tylko spadł deszcz raz ok 22-23 maj ale wlało ze 5 dni nie dało rady wjechać w pole. A ostatni kawałek to taki ze połowie dołek i na blokadzie sadzony był.i tak chyba do połowy lupca dosłownie kropla nie spadła.roślina juz się zakorzenIława jest obsypana lekko powinna sobie radzić 

Tylko trzeba pamiętać że taka sucha i ciepła pogoda to tez woda na młyn dla choroby.niby grzybowe lubią mokro i zimno ale taka aura jak teraz jest też nie jest za dobra 

Opublikowano

u mnie w 2019 było tak samo tylko właśnie w maju ponad 100litrów spadło a w tym roku to tylko 15, i jest duży niedobór, a poza tym to u Ciebie lepsza ziemia to roślina sobie poradzi, jakbyś miał piach to byś widział

Opublikowano

U mnie sobie radzi bo mam go na 2/3a ziemi. Od początku ciśnięty fosforem, amonowym octanem cynku żeby jak najbardziej się ukorzeniał. Gorzej będzie na jednym polu na którym zaryzykowałem i miałem międzyplon ozimy zebrany na kiszonkę a teraz rośnie tytoń

Opublikowano
52 minuty temu, dragonmt852 napisał:

u mnie w 2019 było tak samo tylko właśnie w maju ponad 100litrów spadło a w tym roku to tylko 15, i jest duży niedobór, a poza tym to u Ciebie lepsza ziemia to roślina sobie poradzi, jakbyś miał piach to byś widział

Wiem :d dwa kawałki mam na totalnym piachudrze były wczoraj drogi robione agregatem to teraz się jak po mące chodzi u mnie jest głównie 4a i 4b  a jak pochodzisz po polach to też pół pola piach z drugiej strony lekko glinkowaty. Na innym polu 3/4 pola fajna glinka dobrze się obrabia a reszta to taka masakra ze jak siedziałem na sadzarce to jakbym na koniu jechał. Grudy takie ze brona wirowa nie wiem czy by to dobrze uprawila pod tytoń. Pociągnie suchym jeszcze z tydzień i klapie ten tytoń juz wiednie delikatnie.