Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko weź teraz skrzyknij wszystkich żeby się mocno zastanowili zanim cokolwiek podpiszą.jak na zebrania różni ludzie przychodzą nawet i tacy co nie umieją liczyć i tylko się podpisać potrafią i jak zobaczą ze im dołożyli 2 zł nawet nie zawsze to powiedza a to fajnie .do pm i uniwersalu nie ma co kontraktowac. Specjalnie to robią żeby jebnać nam taką bombę przed samym terminem zgłoszenia do Kowru.zobaczę ile rzeszowski kowraz da nam czasu jeszcze.niech się grupa jeszcze raz spotyka z uniwersalem bo za takie pieniądze do pm i uniwersalu nie kontraktuje 

Byli na spotkaniu przedstawiciele jakieś firmy czy tylko grupa? 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Podesłałem ceny do 2 plantatorów od siebie i wszyscy co umieją czytać i liczyć się zaczynają mocno zastanawiać :) zadzwozilem do dwóch co nie mają mesengera i jest radość ze coś dali i tam jest problem matematyczno-polonistyczny. ..w Lubaczowie ropa po 8.70. ...

Pytanie czy po dwóch dniach spotkań grupy z plantatorami a będą jeszcze dwa jakaś refleksja przyjdzie.bo przy tych cennikach ceny są nie do zaakceptowania

Grzyb proponuje od dzisiaj przy kontraktacji 18 z hakiem natomiast firma uniwersal nie zamierza wyjść z lepszą propozycja cenowa na poziomie 19-20 zł to niech zapomni ze ktoś im odda tyton.będzie klasyfikator w karty grał z pracownikami i agronomami i kg tytoniu nie dostaną.dzisiaj juz kilka osób zrezygnowalo wstępnie. Reszta im nawet jak zakontraktowane to nie zawiezie

Może powinni za wczasu zakupić kilka talii kart i gier planszowych dla pracowników stacji wykupu np w obszy?  Tak ze w oczekiwaniu na plantatora żeby czymś się zajęli, bo kolejek w tym roku nie będzie.z zebrania wynika ze jedynym plusem bycia w grupie jest to ze jest jedna umowa. Na pytanie z czego wynikają takie ceny też nawet odpowiedzi nie dostaniesz bo pan nie rozumie pytania. Wiec należy tylko się domyślać ze żadnych rozmów nie było z uniwersalem tylko do grupy wysłali cennik(opatrzony kilkoma podpisami pieczarkami dyrekcji kierownictwa także moc ma jak ch...j). Wiec jeżeli macie umowę w uniwersalu czy pm zastanówcie się czy nie zmniejszyć kontraktów /całkiem zrezygnować /zakontraktowac !i nic im nie dac .

Opublikowano
Dnia 9.03.2022 o 21:42, basserman89 napisał:

Podesłałem ceny do 2 plantatorów od siebie i wszyscy co umieją czytać i liczyć się zaczynają mocno zastanawiać :) zadzwozilem do dwóch co nie mają mesengera i jest radość ze coś dali i tam jest problem matematyczno-polonistyczny. ..w Lubaczowie ropa po 8.70. ...

Pytanie czy po dwóch dniach spotkań grupy z plantatorami a będą jeszcze dwa jakaś refleksja przyjdzie.bo przy tych cennikach ceny są nie do zaakceptowania

Grzyb proponuje od dzisiaj przy kontraktacji 18 z hakiem natomiast firma uniwersal nie zamierza wyjść z lepszą propozycja cenowa na poziomie 19-20 zł to niech zapomni ze ktoś im odda tyton.będzie klasyfikator w karty grał z pracownikami i agronomami i kg tytoniu nie dostaną.dzisiaj juz kilka osób zrezygnowalo wstępnie. Reszta im nawet jak zakontraktowane to nie zawiezie

Może powinni za wczasu zakupić kilka talii kart i gier planszowych dla pracowników stacji wykupu np w obszy?  Tak ze w oczekiwaniu na plantatora żeby czymś się zajęli, bo kolejek w tym roku nie będzie.z zebrania wynika ze jedynym plusem bycia w grupie jest to ze jest jedna umowa. Na pytanie z czego wynikają takie ceny też nawet odpowiedzi nie dostaniesz bo pan nie rozumie pytania. Wiec należy tylko się domyślać ze żadnych rozmów nie było z uniwersalem tylko do grupy wysłali cennik(opatrzony kilkoma podpisami pieczarkami dyrekcji kierownictwa także moc ma jak ch...j). Wiec jeżeli macie umowę w uniwersalu czy pm zastanówcie się czy nie zmniejszyć kontraktów /całkiem zrezygnować /zakontraktowac !i nic im nie dac .

Paweł?

Opublikowano (edytowane)

Zalezy kto pyta moge byc Bogdan.kZ wzajemnego szacunku do siebie i własnej pracy nie musimy się sobie przedstawiać. Wygładzanie przeze mnie opinie to jest wszystko to co jest w rozmowach pod wykupami.przed i po zebraniach jak w ostatnich dniach.pracownicy firm skupowych widzą te treści i tez powinni zrozumieć ze nie tylko zysk ma mieć firma skupujaca,  plantatorom tez ma coś się zostać.żeby potem też nikt nie musiał pisac ze zysku tyle co w pysku i ze za chwile trzeba będzie dokladac.każdy potrzebuje pracy i kasy na dalszy rozwój i po to żeby żyć jak czlowiek. A nie być parobkiem firmy skupujacej.

Zresztą podobnych opinii jak moja jest sporo na grupie na fb gdzie ludzie z imienia i nazwiska potrafią nakreślić działania firm skupujacych i "grup" 

Opublikowano

Nie podpisywać umów. 20 zł przy tych kosztach to minimalna  cena jaka powinna być. Nie dajmy się wyzyskiwać firmom skupującym. Myślę, że każdy potrafi liczyć policzył sobie ile zostanie przy tych cenach i tych kosztach. To od nas zależy, jeśli się zjednoczymy i nie będziemy podpisywać to zauważą to, ale jak ma być dobrze, skoro Ci co najwięcej krzyczą i są przeciwni pierwsi lecą podpisywać umowy. 

Opublikowano

Wiem i doskonale to rozumiem, ale nie są oni na pewno większością. Za rok może się okazać, że mało kto posadzi jak podliczy ile mu zostało z tego roku. Chcemy tylko tego, żeby firmom skupującym jak i rolnikom sie opłacało. Jedni są zależni od drugich przecież.

Opublikowano

Według mnie to jak plantatorem jest osoba młoda to potrafi liczyc i widzi że jest to mało opłacalne lub nieopłacalne, natomiast ci starsi plantatorzy to jakie ceny im zaproponują to przyjmą i będą sadzic nawet jak sie nie będzie opłacało, to tak z moich własnych obserwacji

Opublikowano

Otóż to, będą sadzić, bo sądzą od zawsze i nie widzą innego wyjścia, nawet jeśli wyjdą na zero. A w tym roku to bardzo prawdopodobne. 

Opublikowano
8 godzin temu, tyui napisał:

Nie podpisywać umów. 20 zł przy tych kosztach to minimalna  cena jaka powinna być. Nie dajmy się wyzyskiwać firmom skupującym. Myślę, że każdy potrafi liczyć policzył sobie ile zostanie przy tych cenach i tych kosztach. To od nas zależy, jeśli się zjednoczymy i nie będziemy podpisywać to zauważą to, ale jak ma być dobrze, skoro Ci co najwięcej krzyczą i są przeciwni pierwsi lecą podpisywać umowy. 

🏆

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak rozwinie się sytuacja w ciagu roku ale raczej w dobra stronę nic nie pójdzie.a im dłużej będzie trwał bajzel na wschód od nas tym gorzej.suszenie opałowka ekogroszkiem czy gazem to doprowadzi do tego ze naprawdę człowiek wyjdzie na zero. Przy wiadomych sankcjach i kolejnych planowanych to ten rok jeszcze jeszcze.ale nawozy to kosmicznie poleca do góry za chwile to nawet nie wiem czy jest sens kupowania czegoś ze sporym zapasem. Dokupowywalismy ostatnio wieloskladnik w cenie 2150 za tonę następnego dnia był za 2400 a nowa dostawa jest na 2800 wyceniana.

Cienko to się zapowiada a jeszcze polityka pisu jest taka ze strach się bać co oni jeszcze wymyśla? natomiast wszystkie ich działania powodują jeszcze wieksza presję inflacyjna.

Albo to jest celowe działanie w celu wyje... narodu całkiem z jakich kolwiek oszczędności pieniędzy. .kto to widzial pożar benzyna gasić 

Opublikowano (edytowane)

Ceny burleya w universalu:

1 - 12,85

2- 10,85

3 - 7,5

Plus 0,5 zł/kg za sprzedaż w styczniu lub później. Plus 2 zł/kg po sprzedaży 65% kontraktu. Napiszcie co o tym myślice.

Będzie miał ktos na zbyciu nasiona odmiany Makar?

wiecie może co to za odmiana BHN 3? Brak o tym info w google.

Edytowane przez pablo15
Opublikowano
10 minut temu, pablo15 napisał:

Ceny burleya w universalu:

1 - 12,85

2- 10,85

3 - 7,5

Plus 0,5 zł/kg za sprzedaż w styczniu lub później. Plus 2 zł/kg po sprzedaży 65% kontraktu. Napiszcie co o tym myślice.

Będzie miał ktos na zbyciu nasiona odmiany Makar?

wiecie może co to za odmiana BHN 3? Brak o tym info w google.

To się postarali z tymi cenami,teraz niech sobie każdy policzy czy warto uprawiać za te stawki i ala podwyzki to jest śmiech na sali ,jakieś nieporozumiene.😡

Opublikowano

Podniosą pewnie za rok jak większość skończy z uprawą tytoniu. Tak więc na naszych oczach szykuje się koniec uprawy Polskiego tytoniu. 

Opublikowano
5 minut temu, tyui napisał:

Podniosą pewnie za rok jak większość skończy z uprawą tytoniu. Tak więc na naszych oczach szykuje się koniec uprawy Polskiego tytoniu. 

Jeszcze umowy nie podpisane także jest jeszcze czas aby grupy się wykazały

Opublikowano

Z rozmów w kuluarach wynika na to, że grupy (przynajmniej lezajska) zgodziły się na te ceny które zaproponowały skupy, więc nie będzie kolorowo.

Opublikowano

Tak, tylko że oni stawiają nas praktycznie w sytuacji kiedy mamy nóż na gardle. Mamy się decydować na podpisanie albo nie w momencie kiedy już trzeba czynić przygotowania (albo już się czyni) do startu nowego sezonu. Śmiech na sali. 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja jak ceny nie podniosą to na drugi rok nie sadze. Podpisałem, ale jak się okaże, że cena bez zmian to nie sadzę. Lepiej stracić 3 tys zł niż 50tys zł. Firmom skupującym powinno zależeć na tym aby mieć zapewnione dostawy surowca. Za rok będą sobie ściągać z zagranicy jakiś gnój w porównaniu do krajowego surowca.

Edytowane przez tyui
Błąd
Opublikowano (edytowane)

Niby coś uniwersal dał na poziomie 17 złoty plus potem te dwa śmieszne złote które mało kto oglada jak zawiezie samą jedynkę  :p. Taki news dziś usłyszałem powinni dać powiadomienie.poczekajcie jeszcze chwile jak ceny nawozow poleca do góry dalej o kolejne stawki to już na wakacjach wiele ludzi nie będzie się zastanawiać co dalej. Postawią zaporowe cenę 3500-4000 za byle jaki wieloskladnik i d*pa w wiadrze .narazie nic nie podpisaliśmy ale tunele powoli będę szykował a wy uważajcie na szybkie sianie bo ciepła wiosna się zapowiada żeby potem nie było jak dwa lata temu. 

Juz niektórzy posiali i puścili na wodę lub puszczają.

Kristalon zielony juz 220 yara complex 115-120 siarczan magnezu w granicach 1500 tona. 

O saletrze i azocie zapomnijcie; d 

Trzeba będzie kunia kupić jeszcze trochę to bd azotu 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mariaci10 napisał:

Co będziecie stosować zamiast kohinoru?

Kohinor jest u mnie dostępny bez problemu został jedynie wycofany ze stosowania w polu, pod osłonami wydaje mi się że jeżeli nikt Cię nie skontroluje bez problemu zabezpieczysz jakokolwiek uprawe, nawet ozdobne. Większość środków będzie dostępna i bd dobrze działać w odpowiednim ph cieczy roboczej. W poprzednim roku stosowalismy inazuma LosOwados i gdzieś na jednej dawce po polach mospilan wszystko naprzemiennie i bez  jakichkolwiek opóźnień i nie było dosłownie krzaka skoszonego przez wciosnastka.

Na pierwszy wjazd i ostatni stosujemy inazume.

Dursban czy pochodne piryfosu są dostępne ale nawet teraz cena zwala z nóg.ok 400-500 zł na hektar. 

Jak jest pole niepewne jak mieliśmy ostatnio dzierzawy z 3 ha nowej to tam można zaryzykować. Rok  wcześniej miały ruje chrbaszcze majowe także pedraki rolnice i turkoć tylko czekają na flance. Swoją drogą rok temu znalazłem w polu pierwszy raz turkocia i sam się zastanawiałem co to kur..jest .

Do nas wieczorem przyszedł sms z uniwersalu także na harnasia i waciki dali. Czekamy na odp jedynej realnej dla nich konkurencji czyli ŁT. Dołozą  na Leżajsk i dalej będą się bd licytować z uniwersalem czy "stać  ich" żeby się szarpnac. 

Na ostatni wjazd nie polecam kohinoru jak się uczepią i zrobi jakaś firma analizę może wyjsc ze był stosowany w polu