Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ci co zrezygnowali z uprawy tytoniu mają się dobrze i nie wiem po co takie larum , małe gospodarstwa nie mają alternatywy to wiadomo ale na ten 1 ha tytoniu zasiać 10 ha zboża i jednoosobowo zarobi się to samo .

Opublikowano

A wiecie może czy dopłaty będą liczone od ilości zakontraktowanego tytoniu czy ilości sprzedanego tytoniu w roku referencyjny. Bo nie każdy wywiązał się z ilości zakontraktowanej. 

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze to , że  jak udowodnić ile sprzedane jeśli ktoś nie posiada faktur w domu. Ponieważ mamy obowiązek przechowywania umów, faktur 5 lat. Nie każdy trzyma w domu dokumenty x lat w tył a może firmy tytoniowe mają obowiązek przechowywania dokumentów długo. 

Opublikowano (edytowane)

z ilości sprzedanej ( z kontraktu) jak może być ze sprzedanej jeżeli np był grad i zniszczył uprawe   tak było dotychczas liczyła sie ilośc %kontraktu jezeli sie ktoś nie wywiązał do 70% kontraktacji lub do ilości sprzedanej 

Dla przykładu  kontrakt 3500kg sprzedaż 500kg ilośc referencyjna 2450kg sprzedaż 0kg ilośc referencyjna 2450kg

kontrakt 3500kg sprzedaż 3100kg ilośc referencyjna 3100kg 

dla każgeo kontaktu liczone jest osobno ilośc referencyjan starałem sie to jasno wytłumaczyć 

z ilości sprzedanej  ( ewentalnie70%kontraktu )

faktury sa w systemch informatycznych kupujących  poza tym w systemach KOWRU cześciowo ARIMR  KOWR posiada wszystkie faktury ze sprzedaży do 2012 rok

Edytowane przez adaammek
Opublikowano

No poddał bym w wątpliwość że płacą niezwiązaną w oparciu o kontraktację a nie za sprzedane kilogramy a tak nawiasem mówiąc masz dobrą pamięć jak to było w 2006 roku . Byli tacy co mieli po 100 ton i co sprzedali 30 ton a dopłatę biorą do 70 ton , to by były dopiero jaja .

Opublikowano

Mariusz w  miare znam system wsparcia tytoniu po przystąpieniu do UE 1 maja 2004  płatnośc niezwiazana wyliczana jak w poprzednim moim poście mówisz że ktoś miał 100ton a skąd wiedział że 2006 bedzie rokiem referncyjnym  musiał wiedziec już w 2006 że bedzie to rok referencyjny Za cała sytuacje likwiadcji uprawy tytoniu największa wine ponosi sam rynek firmy skupowe widząc że państwo stworzyło dofinansowanie tytoniu kupowali tytoń licząc sobie w cenie dopłate w latach 90 nid było dotowania a ceny były całkiem inne np burley 1999 kosztował ok 7-8 zł orjentacyjnie musiałbym spojrzec do umowy a np  2005 z cenę o 2-3 zł mniej dlaczego  niech kazdy sobie sam odpowie oczywiście Państowo silne mogło wprowadzić takie zabezpieczenia by firmy nie żerowały na bezbronnych rolnkach .Wzięto rok 2006 jako bazowy z rekordową kontraktacja na poziomie 41tys ton minrol postąpił prawidłowo i uczciwie chcąc aby jak największa grupa rolników skorzystała na systemie wsparcia dzis sytuacja jest odmienna spadajaca liczba plantatorów z 13tys od ok 6tys rodzi  pytanie czy ma skorzystać tylko znikoma cześc tytoniarzy czy szkać roku referencyjne z optymalnie duż kontraktacja i liczba plantatorów bay jak najwięcej rolników skorzystało ze wsparcia i ja oputje za objęciem jak najwiekśza liczba rolników skoro sprzedawali tytoń za niewielkie pieniądze w 2009roku zakontraktowano 42tys ton tytoniu nie mama danych od 2010 i rok 2009 był ostatnim rokiem gdzie obowiazywał system wsparcia związanego z uprawą  wmojej ocenie to bardzo dobry rok na określenie ilości referencyjnej jak ktos wie jakie ilości kontraktowana w 2010,2011 niech napisze 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, adaammek napisał:

Mariusz w  miare znam system wsparcia tytoniu po przystąpieniu do UE 1 maja 2004  płatnośc niezwiazana wyliczana jak w poprzednim moim poście mówisz że ktoś miał 100ton a skąd wiedział że 2006 bedzie rokiem referncyjnym  musiał wiedziec już w 2006 że bedzie to rok referencyjny Za cała sytuacje likwiadcji uprawy tytoniu największa wine ponosi sam rynek firmy skupowe widząc że państwo stworzyło dofinansowanie tytoniu kupowali tytoń licząc sobie w cenie dopłate w latach 90 nid było dotowania a ceny były całkiem inne np burley 1999 kosztował ok 7-8 zł orjentacyjnie musiałbym spojrzec do umowy a np  2005 z cenę o 2-3 zł mniej dlaczego  niech kazdy sobie sam odpowie oczywiście Państowo silne mogło wprowadzić takie zabezpieczenia by firmy nie żerowały na bezbronnych rolnkach .Wzięto rok 2006 jako bazowy z rekordową kontraktacja na poziomie 41tys ton minrol postąpił prawidłowo i uczciwie chcąc aby jak największa grupa rolników skorzystała na systemie wsparcia dzis sytuacja jest odmienna spadajaca liczba plantatorów z 13tys od ok 6tys rodzi  pytanie czy ma skorzystać tylko znikoma cześc tytoniarzy czy szkać roku referencyjne z optymalnie duż kontraktacja i liczba plantatorów bay jak najwięcej rolników skorzystało ze wsparcia i ja oputje za objęciem jak najwiekśza liczba rolników skoro sprzedawali tytoń za niewielkie pieniądze w 2009roku zakontraktowano 42tys ton tytoniu nie mama danych od 2010 i rok 2009 był ostatnim rokiem gdzie obowiazywał system wsparcia związanego z uprawą  wmojej ocenie to bardzo dobry rok na określenie ilości referencyjnej jak ktos wie jakie ilości kontraktowana w 2010,2011 niech napisze 

no pan ma racje pamietam ze kiedys ceny wygladaly calkiem inaczej tylko po wprowadzeniu jakiegokolwiek dofinansowania cena tytoniu byla rowna cenie przed dofinansowaniem - to co dokladalo panstwo ,i ostatecznie cena byla taka sama jak bez dofinansowania a w niektorych przypadkach gorsza ... ludzie jebali gorzej jak murzyny 200 lat wczesniej i niby po dofinansowaniu mialo byc lepiej... gdyby to bylo na normalnych warunkach to przez pewien okres byloby za jedynke prawie 20 zl..

kto chcialby isc wtedy w tyton mialby wystarczajaco srodkow na zakup pola ,modernizacje  itd.. a tak jedynka byla po 7-8 zl dokladali okolo 5 i to byla cena wyjsciowa.ostatnia klasa chyba byla wtedy po 50 gr ..a byli rolnicy ktorzy jak nie mieli gdzie sprzedac wierzcholkowych lisci oddawali je firmom tytoniowym po zlotowce no bo byla doplata przeciez

a o zrywkach kupowanych z prywatnych samochodow nie wspomne..ludzie sie cieszyli ze ktos chce to kupic bo i tak ograniczal ich limit a nie mogli normalnie swojego tytoniu sprzedac

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
15 godzin temu, Elektro2015 napisał:

Jak tytonie po nocnej nawałnicy?

Czy ktoś wie jak w aplikacji się wstawia zdjęcia w postach?

U mnie przetrwał , ze zbiorami i suszeniem gorzej ,berlej słabo więdnie i jest strasznie ciężki , wysoki 3,5 metra . Wg. mnie najlepszy tytoń jest jak jest sucho wtedy ma wagę i szybko się suszy , 2 dobre deszcze w sezonie a najbardziej w fazie pąka kwiatowego i by było lux a tak pada już 1, 5 miesiąca non stop.

Opublikowano
29 minut temu, Mariusz2903 napisał:

233871841_233799938618820_6342880261913303853_n.jpg

235166004_221087329929243_298064837192004130_n.jpg

Berlej 2021 rok, najwyższy tytoń w XXI wieku .

u mnie na jednym kawalku simona wieksza lub podobnej wysokosci jest, a z azotem raczej przesady nie bylo... na drugim tak samo ale tylko od miedzy od somsiada, jeb... sie nie pierd... jak sieje nawoz to na drodze nawet walek chodzi :D tegoroczna tropikalna wrecz pogoda zrobila swoje , na wsi widac kto naj... azotu to do teraz ma zielony jak kukurydza z gory do dolu. u mnie jeszcze jeden podryw lisci na wszystkich kawalkach i zostana wierzcholkowe i podwierzcholkowe liscie

Opublikowano

To że tytoń wyrósł to wiemy bo taki mokry rok i ciepłe noce to już długo może się nie trafić ale co do dobrego suszenia i jakości to nie widzę , 1 zbiór same najgorsze klasy , 2 zbiór nie lepszy , wagi ze względu na duże opady też nie będzie , jedyna nadzieja w ilości .

Piszę o berleju ale w virginii na bank będzie to samo . Wyższe piętra pogoda może lepiej wy klasuje .

Opublikowano
Dnia 6.07.2021 o 21:50, Miran napisał:

W tym sezonie tytoń osiągnął maksymalne rozmiary jeśli chodzi o wysokość i wielkość liści. Plantatorzy średnia się z tego cieszą ale rwacze są w siódmym niebie bo słyszałem że niektórzy nagrywali suszarki od 4 do 7.15 rano ... Piszę o tytoniu Virginia.

Opublikowano
14 godzin temu, tomek105 napisał:

W tym sezonie tytoń osiągnął maksymalne rozmiary jeśli chodzi o wysokość i wielkość liści. Plantatorzy średnia się z tego cieszą ale rwacze są w siódmym niebie bo słyszałem że niektórzy nagrywali suszarki od 4 do 7.15 rano ... Piszę o tytoniu Virginia.

Z tymi rwaczami to jest sajgon w tym roku.chcieliby nabijać w wieszak połowę tytoniu i mieć połowę więcej jak w poprzednim sezonie kasy.