Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się dlaczego kubota nie  zrobiła akcji serwisowej na wymianę rewersu w  modelu 9540, tak jak to robią producenci samochodów.

Kubota przyznaje się do błędu bo wymieniają nawet po gwarancji ale tylko na wniosek użytkownika.

Ogólnie to nie słyszałem o takich akcjach w żadnej marce ciągników, a nie sądzę  że nie mają jakiś wpadek.

Opublikowano (edytowane)

Ten rysunek nie da zwykłemu użytkownikowi. Jeśli serwis nie naprawi za darmo. Można popytać o ceny w zakładach prywatnych. Części chyba trzeba kopic w aso. Ale myślę, że nie wszystkie z rysunku. Tylko te które są zniszczone. Ktoś tam płacił 7 tys zdjęcia są w galerii.

Te nowe kuboty m 7 mają skrzynie bezstopniowe lub 24x24 produkcji ZF. A więc już nie będzie hasła ciągnik z jednej fabryki.

Poza tym zrezygnowano z ponoć nie zniszczalnej przedniej osi stożkowej na rzecz klasycznej. A wielu tutaj zapierało się, że to takie cudo. Więc ciekawe czemu zrezygnowali z niej w większym mocniejszym i cięższym ciągniku. Nowa oś jest pewnie też o d zf lub jakiejś innej firmy.

Zrezygnowano też z dpf. Układ scr pomoże oszczędzać paliwo. I sprawi, że może w końcu silniki będą miały tyle KM ile deklaruje producent i będą paliły mniej. Te zmiany pokazują jakie wady miał model 135 gx. Skoro w nowym ciągniku wypuszczonym na rynek po powiedzmy 2 latach od prezentacji 135 zrezygnowano np z dpf. Gołym okiem widać, że dpf to błąd który w nowym modelu poprawiono o czy mnie raz pisałem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

JanuszM6040 na sprzęgła rewersu była akcja serwisowa i każdy diler miał obowiązek zgłosić to klientom a jeżeli kogoś nie był o tym poinformowany to może mieć żal do swojego dilera

hubertuss M7 w dalszym ciągu jest wyposażony w filtr cząstek stałych.

Opublikowano

Nawet jeśli pozostał dpf to wprowadzenie scr pozwoliło deczko zubożyć mieszankę bez obawy o wzrost stężenia tlenków azotu, które neutralizuje scr. Chociaż konkurencja produkuje silniki z stage 4 final bez dpf a jedynie z samym scr.

Wyczytałem, ze ceny katalogowe modelu m7 będa wahać się od 90 do 130 tys euro. Nawet jeśli brutto. Nie wielu to kupi.

Opublikowano

koledzy mam prolem z kubotą 108 a raczej z wtryskami - przy 1000 h padł jeden z nich i wymienili na gwarancji  a teraz przy 1400 h padaja kolejne 3 i twierdzą że to wina paliwa - paliwo jest super nie jakaś lewizna( dostawca hurtowy), miał ktoś podobne problemy  - jak zostały roztrzygniete

Opublikowano

Tutaj zawsze łatwo zwalić na paliwo. Musiał byś dać do ekspertyzy to co lejesz do baku.  Pewna firma miała problem z wtryskami w nowych autach. Dealer się wypierał zwalając na paliwo jak u ciebie. Firma dała paliwo do ekspertyzy. I będąc pewna swego przycisnęła dealera strasząc sądem. Podziałało. Z tą sprzedażą hurtową też trzeba uważać. Słyszałem, że kierowcy cystern dowożący do odbiorców indywidualnych spuszczają ileś tam litrów dobrego paliwa. I zastępują badziewiem, aby tylko litry grały. Oczywiście nie zawsze i nie wszyscy.

Opublikowano

ja kupiłem kubote gl w kąkolewie w wlkp i jestem bardzo zadowolony. Poprzednio używałem c360 i ten używany japończyk jest o niebo lepszy. I nie jest już tak jak kiedyś, że ciężko dostać części bo nie ma z tym problemu. Poza tym jak się przy nich dba o filtr powietrza to nie ma żadnych problemów.

Opublikowano

Na stronie kuboty znalazłem info, że modele m7 będą wyposażone w przekładnie powershift firmy kubota.  Widać dalej będą szukać naiwnych i kitować, że ciągnik z jednej fabryki. Albo nie wiedzą sami i się pomylili.

Opublikowano

W układzie CRS bardzo ważne jest w czym przechowujemy paliwo (jakie beczki i jak długo).

Piszesz, że padł wtryskiwacz, co to oznacza?? Padł elektrycznie czy mechanicznie???

Hubertuss: czytaj trochę więcej, a nie pisz, że: "będą szukać naiwnych i kitować, że ciągnik z jednej fabryki".

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę takie hasło jak: "Kubota m7" i można znaleźć wiele informacji na ten temat np.:

http://www.profi.com/news/All-new-Kubota-M7-tractors-due-in-UK-late-2015-1567658.html

Wujek googiel prawdę Ci powie. :-)

Opublikowano

To nie do końca tak jest z prawdą - telewizja kłamie, radio kłamie, prasa kłamie, ksiądz kłamie, cyganka prawdę Ci powie. :)

Opublikowano

@traktorowski napisałem wyraźnie, że taką informację znalazłem na stronie kuboty. Skąd ta skrzynia pochodzi to ja już od dawna wiem. I chyba nawet gdzieś wyżej pisałem. Z resztą nie tylko ja na tym forum czy galerii pisałem, że skrzynie są zf a. Sek w tym, że firma na polskiej stronie świadomie lub nie świadomie wprowadza potencjalnego klienta w błąd. I tylko o to chodziło w moim poście a nie o mądrości wujka google.

Opublikowano

@Piteriiv, spróbuj dolać do paliwa oleju do dwusuwów. Ja miałem podobny problem w samochodzie. Dostał litr oleju syntetycznego do 2T na 60 litrów ON, i od tej pory chodzi bez zarzutów. Teraz mam zamiar przeprowadzić taki sam zabieg profilaktycznie przed zimą :)

Opublikowano

Olej na pewno nie zaszkodzi w tym przypadku jeśli chodzi o działanie wtrysków.

Paliwo, z którego korzystasz musi mieć dużą zawartość siarki i wody, która w następstwie powoduje korozję w układzie paliwowym.

Zmień miejsce skąd czerpiesz paliwo, zamontuj jakiś dodatkowy filtr w układzie paliwowym (może być np. z ciężarówki) i powinno pomóc.

Opublikowano (edytowane)

Kubota japońka ale aku. koreański.A że nie ma co narzekać to napisałem na podstawie przejśc kolegow z polskimi aku.traktorowski masz rację że trwalość akumulatora zależy od użytkowania ale co do kontroli stanu to tylko stan naładowania w bezobsługowych można sprawdzić.

Edytowane przez samex69

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Kubocik
      Witam,
      Zakupiłem nowy ciągnik Kubota - M4. Po zrobieniu trochę motogodzin chciałbym wrzucić mu nową mapę oraz odblokować biegi szosowe. Zadzwoniłem do firmy która się tym zajmuje a oni namawiają mnie bardzo na usunięcie filtrów cząstek stałych, w skrócie powiedzieli że filtry będą powodowały rozrzedzenie oleju przez resztki paliwa i będzie to osłabiało silnik.
      Co uważacie na ten temat? warto to usunąć? Nie będę miał problemów po usunięciu tego?
    • Przez Rafał_87
      Już 28 stycznia 2026 r. Branżowe Centrum Umiejętności w Liskowie stanie się polską stolicą innowacji spod znaku pomarańczowej marki. Kubota Polska, we współpracy z BCU, organizuje bezpłatne szkolenie „Technologia Tractor Implement Management (TIM) jako narzędzie podnoszące wydajność”, dedykowane rolnikom i operatorom poszukującym rozwiązań klasy premium. Uczestnicy spotkania zyskają unikalną szansę na certyfikowane przeszkolenie z zakresu Rolnictwa 4.0, dostęp do najnowocześniejszych maszyn oraz profesjonalny lunch, a wszystko to w ramach budowania kompetencji przyszłości w nowoczesnym rolnictwie.
      Kubota Rolnictwo 4.0: M7004 jako fundament wydajności
      Centralnym punktem szkolenia będzie flagowa seria ciągników Kubota M7004, która stanowi wzorzec niezawodności i siły. To maszyny zaprojektowane dla profesjonalistów, oferujące moc od 130 do 175 KM.
      Bezkonkurencyjna moc: Sercem M7004 jest silnik Kubota V6108 TIEF5 o pojemności 6,1 litra, będący największą jednostką 4-cylindrową w swojej klasie.
      Technologia i kontrola: Ciągnik wyposażono w terminale K-Monitor Pro o przekątnej 12 cali, które integrują systemy nawigacji, zmienne dawkowanie oraz kontrolę sekcji.
      Siła robocza: Maksymalny udźwig tylnego podnośnika wynosi imponujące 9400 kg, co pozwala na bezproblemową pracę z najcięższym osprzętem.
      Pełny pokaz możliwości tego modelu odbędzie się podczas szkolenia w Liskowie (28.01.2026 r.), na które zapraszamy wszystkich profesjonalistów pragnących poczuć dumę z pracy najnowocześniejszym sprzętem.
      Przełomowa technologia Kubota TIM – implement przejmuje stery
      Kluczowym elementem pakietu „Inteligentne rolnictwo” w modelu M7004 jest system Kubota TIM (Tractor Implement Management). Jest to zaawansowana technologia oparta na standardzie ISOBUS klasy 3, która odwraca tradycyjne role w zestawie maszyn.
      „System TIM to nasza odpowiedź na wyzwania współczesnego rolnictwa. Pozwala on maszynie towarzyszącej na aktywne sterowanie funkcjami ciągnika, takimi jak prędkość jazdy, obroty WOM czy hydraulika. W przypadku rozsiewacza oznacza to równomierne, co do kilograma, rozsianie materiału po całym polu. To zaś przekłada się na realne oszczędności finansowe w gospodarstwie. Mówimy więc nie tylko o wydajności, ale przede wszystkim o technologii, której możesz zaufać,o innowacji  zapewniającej spokój i satysfakcję operatorowi nawet podczas najdłuższych dni w terenie” – wyjaśnia Jakub Zborowski, Marketing Manager Kubota Polska.
      Praktyczne aspekty wdrażania Kubota TIM oraz korzyści płynące z automatyzacji będą głównym tematem warsztatów w BCU Lisków już 28 stycznia. To idealna okazja, by zobaczyć, jak rolnictwo precyzyjne realizuje cele ESG poprzez optymalizację zużycia paliwa i redukcję emisji CO2.

Komfort Premium i Doświadczenie Klienta
      Kubota w sezonie 2026 stawia na emocje: satysfakcję, zaufanie i dumę z posiadania. Model M7004 oferuje jedną z największych kabin w swojej klasie, wyposażoną w fotel klasy premium, wydajną amortyzację oraz dżojstik wielofunkcyjny, który gromadzi wszystkie kluczowe funkcje w jednym miejscu. Takie podejście gwarantuje najwyższy poziom ergonomii i estetyki pracy.
      Jak wziąć udział? Szczegóły organizacyjne
      Szkolenie w Branżowym Centrum Umiejętności w Liskowie jest wydarzeniem bezpłatnym, skierowanym do osób chcących rozwijać się w obszarze Kubota Rolnictwo 4.0.
      Termin: 28 stycznia 2026 r., godz. 09:00–17:00.
      Zapisy: Należy wysłać e-mail na adres bcu@zs1liskow.pl, podając imię i nazwisko uczestnika (tytuł: „szkolenie BCU 28.01.2026 r.”).
      Termin zgłoszeń: do 23.01.2026 r.
      Gwarancja jakości: Uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia oraz lunch.
      Przypominamy, że liczba miejsc na szkolenie w Liskowie jest ograniczona. Zapraszamy do rezerwacji terminów i wspólnego odkrywania możliwości, jakie daje technologia Kubota TIM w codziennej pracy nowoczesnego gospodarstwa rolnego.

• Przez Poznaniak
      Rozstaw - wg katalogu przy regulowanych obreczach  przód 1560/1660 tył 1440/179 a jaki jest rozstaw przy pełnych felgach?  Widziałem gdzieś 1660 ale czy w kazdej kubocie m5 przy r34 bedzie to identyczne? Sciezki w  siewniku moge ustawic na 155 i 180, zastanawiam sie nad 167,5  ale wtedy sciezka nie bedzie na srodku siewnika tylko z jednej strony przesunieta 1 rajke o 12,5cm.
      Rozmiar opon - standard tył 480/70r34 , czy myslac o opryskiwaczu warto zmniejszyc szerokosc  opon do 420/85r34 , tak aby stabilnosc w ładowaczu nie ucierpiała za bardzo.
    • Przez MF6190
      Witam,
      Mam problem z odpaleniem minitraktorka kubota bulltra b1-17 tzn. silnik ledwo kręci 2-3 razy mimo że biorę na kablach z dużego aku 800A, co to może być rozrusznik czy świece żarowe ?
    • Przez TymonMasa
      Witam posiadam Kubote M108S i mam pytanie do użytkowników tego modelu jak sprawuje sie u Was podnośnik? Jaka jes predkośc z jaką podnosi? Jak z czułością regulacji itd
  • Dodaj nową pozycję...
v