Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zaraz?zboże też kisicie? pierwsze słyszę:) nie psuje się? i w jaki sposób to robicie?-w rękawy,pryzmy..? mielecie wcześniej? przeciez suche ziarno się nie zakisi;) chyba ;p więc żywienie jest na pewno na mokro?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak kisimy..tzn zakislilismy pierwszy raz. Zdalo to egzamin i bedziemy dalej kisic. Zakiszanie zboza przeznaczonego na pasze jest malo znane chyba ale za to ma swoje korzysci. Nie zachodza zadne procesy chemiczne, brak mykotoksyn i jakichkolwiek grzybów,nie grzeje sie ,brak szkodników. Jedyny minus to koszt srodka chemicznego.

Jak zakiszamy? Przyjezdza przyczepa z pola , wysypujemy ja przez zmijke do magazynu na pryzme. W zmijce mamy 3 aplikatory polaczone z maszynka ktora ustala dawke srodka. Zywienei na mokro wlasnie jest w trakcie realizacji. W tuczarni bedzie od razu zywienie na mokro, w chlewni z maciorami bedzie zakladane w tym samym czasie co w tuczarni.

Opublikowano

ile będzie cie mniej wiecej kosztować stacja paszowa? zakładam ze pełen automatyk,czujniki wyjadania z koryt itp..:) dla kilkuset ha zboża opyla sie inwestować w żywienie na mokro, ale dla kilkudziesięciu..;/ trzebaby dokładnie przeliczyć:)

Opublikowano

no to ja dopiero 2 rok gospodarze , ale mam zamiar na tych lepszych kawałkach wprowadzic nastepujące zmianowanie : pszenica oz. -rzepak - pszenica oz.- rzepak . a jakby sie udało to jeszcze za pszenicą wskoczą buraki :lol: i wtedy by to wyglądało tak : pszenica oz. - rzepak - pszenica - buraki - pszenica :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ksiazki pisza ze rzepak na przemian z pszenica dobrze wplywa na rozwoj grzybow , szczegolnie wsrod rzepaku

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przy omawianu zmianowania i technologi uprawy roślin wyróznia się nastepujące grupy roślin:zbożowe,okopowe,przemysłowe,strączkowe....to te wazniejsze. Prawidłowy płodozmian powinien wygladac nastepujaco:

-Burak cukrowy > jęczmien jary > rzepak ozimy > pszenica ozima > groch > pszenżyto ozime > burak cukrowy

Oczywiscie zamiast jeczmienia jarego mozesz posiac pszenice jara tak samo jak po grochu zamiast pszenzyta mozesz pszenice posiac...kwestia wboru.

Opublikowano

bardzo dobrze ale kto teraz ma sześciopolówke,

w mojej okolicy dominuje rzepak-pszenica

lub rzepak-pszenica-jęczmień{mam tak}

a ci co mają świnie to zboża{mono}poszlak zbierają

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Napewno jest lepsze. W monokulturze 4-letniej tracisz nawet do 40% plonu pszenicy

Opublikowano

u mnie to wygląda tak że na około 60% pola jest tak

-buraki cukrowe

-pszenica ozima

-rzepak ozimy

-pszenica ozima

-ziemniaki jadalne

-pszenica ozima

a na ciężkich ziemniach

-buraki cukrowe

-pszenica ozima

-rzepak ozimy

-pszenica ozima

na słabych ziemiach wyglada nastepujaco

-ziemniaki jadalne

-pszenica ozima

-rzepak ozimy

-pszenica ozima.

Starm sie żeby buraki, ziemniaki i rzepak nie był na danym polu częściej niz co 4 lata.

Opublikowano

U mnie już jest rok rzepak, a rok pszenica (z jęczmienia rezygnuję- nieopłacalne). Ale planuje jakieś truskawki, ziemniaki (najgorzej będzie "wejść" na rynek) czy kukurydzę. Kiedyś było zmianowanie, jakieś buraki itp. A teraz polikwidowała UE i zostaje tylko pszenica z rzepakiem. Będę jeszcze siał poplony.