Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W związku ze zmianami odnośnie obrotu gruntami rolnymi,, do zakupu działki potrzebuje uprawnień rolniczych. Gdzie takie uprawnienia mogę jak najszybciej i bezproblemowo zdobyć? Czy na takich kursach trzeba zdawać jakieś egzaminy państwowe, czy wystarczy ukończyć tylko kurs Jestem z woj. łódzkiego. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja w tym roku chciałem kupić zimie i pomimo tego że mam wykształcenie nie mogłem tego zrobić. teraz wymagane jest prowadzenie gospodarstwa minimum 5 lat. dlatego ziemia kupiona jest na mojego tatę

Opublikowano

Po skończonym kursie musisz zdać egzamin państwowy przed CKE z kwalifikacji r3. Sam kurs Cie tylko przygotuje. Nigdy nie korzystalem z kursów na odległość, ale wydaje mi sie że ciężko będzie, teoretycznie pewnie dobrze przygotują, ale co z praktyką? Na egzaminie praktycznym ustawienie , siewnika, opryskiwacza itp. Jak nie masz. tym styczności będą problemy. Sam jestem w trakcie( w połowie) robienia r3.

Opublikowano

Dzień doby,

Szanowni Państwo mam następujące pytanie: Jak najefektywniej uzupełnić kwalifikacje aby uczynić zadość ustawie i móc nabyć ziemie rolną w świetle obecnych przepisów??

Moja sytuacja wygląda następująco: mam 27 lat i jestem magistrem filologii germańskiej, pracuję jako nauczyciel w szkole językowej w mieście. Rodzice moi nie są rolnikami i nie wywodzą się ze wsi. Ostatnio dość nieoczekiwanie natrafiła się okazja nabycia dość fajnego terenu w akceptowalnej cenie - w sumie trochę ponad pół hektara ziemi rolnej. Znajomy ma i chciałby sprzedać ale na szczęście nie spieszy mu się.

I tu pojawia się problem pod tytułem: Nie masz kwalifikacji rolniczych, ziemi rolniej nie kupisz. Chciałbym jednak tę urzędniczą szykanę obejść przez uzupełnienie wymaganych kwalifikacji tak by z nierolnika stać się w myśl przepisów rolnikiem.

Z tego co czytam w Ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego (art. 6. ustęp 2. punkt 2. litera c): ,,Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli uzyskała wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie lub średnie branżowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie," 

Jeśli dobrze rozumiem ten zapis oznacza on, iż mając ukończone wyższe studia na kierunku nierolniczym wystarczy ukończyć dodatkowo rolnicze studia podyplomowe aby uzyskać kwalifikacje rolnicze bez zachowania wymogu X lat pracy w gospodarstwie rolnym...

Jeśli dobrze rozumiem to do samego zakupu nieruchomości rolnej (działki niezabudowanej) wystarczą jedynie kwalifikacje rolnicze a wymogu zamieszkiwania przez 5 lat w gminie, na terenie której nieruchomość się znajduje nie stosuje się - czy dobrze rozumiem??

W 2018 chciałbym podjąć studia podyplomowe ,,Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych" i tu pytanie do Państwa: 

1. Czy samo świadectwo ukończenia studiów podyplomowych w zakresie rolnictwa wraz z moim dyplomem magisterskim z germanistyki pozwoli mi nabyć ziemie rolną w myśl obecnych przepisów - czy może najpierw będę musiał przemieszkać w gminie gdzie chcę nieruchomość nabyć te 5 lat?? Nadmienię, że nie interesują mnie na ten moment żadne dopłaty bezpośrednie ani program Młody Rolnik - na to by przyszedł ewentualnie czas potem w przyszłości.

2. Jeśli chodzi o studia podyplomowe to zastanawiam się nad ofertą:

a. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - Rolnictwo podyplomowe Uniwersytet Rolniczy Kraków

b. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Rolnictwo podyplomowe SGGW

c. Instytutu Edukacji Europejskiej w Warszawie - SEDPOL Rolnictwo podyplomowe

Nie wiem tylko, które z tych 3 są najlepsze i które nie rolnikowi dadzą wiedzę w przystępnej formie - może ktoś z Państwa ma doświadczenia z tymi podyplomówkami i mógłby coś o nich powiedzieć...

Po głowie chodziły mi też kursy R.03 i R.16 ale z tego co rozumiem przepisy to nawet mając papier na ,,Technik Rolnik" trzeba wykazać od 3 do 5 lat pracy w gospodarstwie nim kwalifikacje zostaną uznane za wystarczające do zakupu ziemi - czy dobrze to rozumiem??

Ogólnie jak obecnie wygląda procedura nabycia ziemi rolnej - papiery o wykształceniu przedstawia się u notariusza czy jeszcze jakoś wcześniej??

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi/rady

Grzegorz K.

Połączone

Opublikowano

Robiłem takie podyplomowe na UP Lublin, zaocznie. 

Jeżeli zrobisz taki papier to przed notariuszem udajesz się do ANR o wydanie zgody na zakup gruntu. 

Więcej nie pomogę bo byłem w innej sytuacji niż Ty.

Opublikowano

@Shaun i jak ogólnie ocenia Pan takie studia(UP LUBLIN)- jest znośnie i osoba, która z rolnictwem ma mało do czynienia ma szanse je ukończyć czy może jest to sprawa bardziej dla kogoś co już ma coś z rolnictwem wspólnego??

Opublikowano (edytowane)

Jest znosnie i to bardzo. Dwa warunki: oplacic czesne oraz pojawic sie na zjazdach na koncach semestrow aby zaliczyc banalne egzaminy (formalnosc). Nie mam pojecia jak jest na uczelniach, ktore Ty podales. 

Pisales, że chcesz być rolnikiem w myśl przepisów a żeby nim zostać powinieneś posiadać minimum 1 ha przeliczeniowy.

Edytowane przez Shaun
Yyy...
Opublikowano
Dnia 13.12.2017 o 23:00, kuba9449 napisał:

Jak najłatwiej i najszybciej zdobyć uprawnienia posiadając wykształcenie średnie?

Kurs r3 w okolicznej szkole zaczyna się dopiero we wrześniu...

Najszybciej zrobić przez internet. Sprawdzonym podmiotem (który faktycznie wydaje uprawnienia i działa z OKE) to https://cdz.edu.pl/kursy/184/kurs-rolnika-rl03-kurs-kwalifikacyjny-zawodowy-rl03 . Tam jest kurs online. W razie dodatkowych dawaj znać.