Skocz do zawartości

Zadławiona krowa

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Hej

Jest taka sprawa, otóż krowa sie zerwała najadła się jabłek i zadławiłe sie ;):o Weterynarz był ale nic nie mógł zrobić, krowa jest przebita i jakoś sie trzyma. Może już ktoś próbował jakoś wyjąć jabłko z przełyku, to niech coś napisze.

Pozdro

Opublikowano

Nam weterynarz wkładał sonde , i przepychał , a składała się ona z rurnki PCV o średnicy dwóch centymetrów , i ma końcu miała metalową kolkę , dzięki której wąż trafiał tam gdzie jabłko , i nie kaleczył jej w środku , a na końcu rury były otwory , które dostarczały powietrze , powiem szczerze , że super zabawka , bo krowa po dwóch dniach doszła do siebie , a patent prosty , i my nawet próbowaliśmy wężem ogrodowym , i też szło , tylko nie miałem odważnika , i nie szło tak dobrze jak tamtym .

PS. <------ 200 post ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

On ma jakiś tam specjalny przyrząd ale, końcówka nie chce mu sie zaczepić, i nie chce wyjść :/

edit 21:24

No i co, i koniec she's died ;) było 2 speców i nic już nie można było zrobić, tak ugrzęzło :o

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mają przyjechać z firmy zajmująca się takimi rzeczami i ją zabiorą.

Opublikowano

Szkoda krowy. ;)

Jak by był jeszcze czas i niedaleko jakaś rzeźnia to można by było jeszcze ja spożytkować i jakies pieniadze by były a tak ani krowy ani pieniędzy. Ale nie zawsze sie wszystko udaje. :o

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Właśnie rzeźni zbyt blisko nie ma, ale można było by pojechać, ale i tak bywa.

Opublikowano

Własnie to jest tak że człowiek chce ratować do końca puki jest jeszcze szansa bo szkoda krowy.

Gdyby nie kolczyki i ewidencja bydła to mozna by było w domu rozprawić, zawsze znajdzie sie na wsi ktoś kto to potrafi.

A można to zrobić w ostatniej chwili gdy wszystkie środki juz zawiodą. A do rzeźni bedzie juz za późno a nikt nie da gwarancji że krowa dojedzie tam żywa.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wiesz każdy liczył, ze będzie dobrze, i nawet była szansa, ze wyjdzie i to była ok. 20.30 i jeszcze było próbowane ale ni w tą i tamtą nie szło, aż nadszedł koniec ;)

Opublikowano

Jak juz ostatnie oddechy to nożem podciąć ją żeby sie wykrwawiła. Pistolet był by tu już zbedny.

Tylko póżniej problem co się stało z tą krową. Nie ma jej, krowa nie sprzedana, nie oddana do rzeźni. Agencja by drążyła temat, a skoro ostatnią siedzibą stada - krowy bylo twoje gospodarstwo to bys sie gęsto tłumaczył, a przy posądzeniu o samowolne zabicie krowy była by niezła kara jak i możliwa sprawa w sądzie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wystawione kwity, więc nie ma się czego bać ;)

Opublikowano

Ale co innego jesli krowa zdechła. To przyjezdza firma utylizacyjna wystawia kwit i w agencji wyrejestrowywuje sie krowe i wszystko ok.

Ale gdyby te krowe docioł i rozprawił i było by miesko to w tedy nie wtrejestruje tej krowy bo jej nie ma.

Opublikowano

Ojciec opowiadał że tu kiedyś też tak było...ale to dawno a teraz nie ma w okolicy żadnego zakładu który bije bydło a tych które są dalej oddalone nie interesują wcale takie sztuki. A pośrednicy mają żniwa. Sąsiad ostatnio miał taką sztukę obdzwonił wszystkie zakłady i żaden nie był zainteresowany. Sprzedał ją handlarzowi za parę zł a potem sprawdził w ARiMR co się z nią stało to została zabita w zakładzie który odmówił mu przyjęcia jej jak sam próbował.

Opublikowano

u sasiadki krowa sie zadlawila i jakos tak kaslala. to przyszedl sasiad po brata i poszli ja leczyc. brat jak przyszedl to opowiadal; ze on trzymal za nozdrza sasiad za nogi a sasiadka wlewala do pyska flaszke 1l bimbru i mowila

-pij kur... ludzie pija nic im nie jest to i tobie niebedzie.

na drugi dzień krowa zdrowiuśka była.