Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@oregano nie będą się zgadzać co do grosza. :) podwyżki zmiany modelowe itd. To co ja pierwotnie wpisałem w biznesplan jest dostępne ale w modelach następczych zmodernizowanych a co za tym idzie droższych. Poza tym ceny miałem z dnia składania wniosku a od tego czasu minęło ponad półtora roku. 

To teraz będę musiał zebrać ceny od dilera i zrobić zmianę z nową cena?

Opublikowano

Czy macie wiedzę odnośnie możliwości pracy na " na umowę zlecenie" w pierwszym roku po otrzymaniu premii? czytałem że jeśli wynagrodzenie nie przekracza 2000zł brutto to nie wykluczają z KRUS. Pytał ktoś może już o to w agencji?

Opublikowano
2 minuty temu, freetaxi napisał:

Nie można przekroczyć połowy minimalnego wynagrodzenia. 

Ale to np bo ja do końca lutego jestem na umowie o pracę i od marca chciałem być bez umowy nawet się dogadalem z kierownikiem bo 12 stycznia skladalem wniosek o 1 ratę i co od marca mogę być na kursie i na umowie zlecenie przez 12 miesięcy od daty wypłaty jak się pytałem w odr to powiedziała że mam się zwolnić i na krusie tylko 

A tak na marginesie zna ktoś kogoś kto zajmuje się biznesplanami  mr w okolicy Gniezna Wrzesni?

Opublikowano
49 minut temu, sumek666 napisał:

@oregano nie będą się zgadzać co do grosza. :) podwyżki zmiany modelowe itd. To co ja pierwotnie wpisałem w biznesplan jest dostępne ale w modelach następczych zmodernizowanych a co za tym idzie droższych. Poza tym ceny miałem z dnia składania wniosku a od tego czasu minęło ponad półtora roku. 

To teraz będę musiał zebrać ceny od dilera i zrobić zmianę z nową cena?

Tak, z tego co mi tłumaczyli w agencji wszystkie ceny na fakturach muszą się zgadzać z biznesplanem co do grosza. Czyli tak jak piszesz, jak dostaniesz kasę to zbierasz nowe oferty, robisz poprawki w biznesplanie, składasz i czekasz do 30 dni na decyzję. Na 99% zmiany zostaną zaakceptowane, ale jeśli zmienisz przy okazji jakieś parametry maszyn to warto poczekać z zakupami do czasu otrzymania decyzji bo czasem agencja może na jakąś zmianę się nie zgodzić.

U siebie od składania ofert do zakupu minęło 2 miesiące i cena już uległa zmianie. Na  szczęście dogadałem się ze sprzedawcą, by wystawił fakturę na kwotę zgodną z biznesplanem a resztę dopłaciłem na drugą fakturę jako "transport".

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, kuba24051 napisał:

teraz juz jest podniesione mozna zarobic do 2000 brutto na zleceniu. pytalem w krus ostatnio

Potwierdzam, sam pracuję od pazdziernika na umowie zlecenie i jestem ubezpieczony w KRUS. Co miesiąc tylko musze dostarczać papier z firmy że nie przekroczyłem minimalnej krajowej ;)

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, oregano napisał:

Tak, z tego co mi tłumaczyli w agencji wszystkie ceny na fakturach muszą się zgadzać z biznesplanem co do grosza. Czyli tak jak piszesz, jak dostaniesz kasę to zbierasz nowe oferty, robisz poprawki w biznesplanie, składasz i czekasz do 30 dni na decyzję. Na 99% zmiany zostaną zaakceptowane, ale jeśli zmienisz przy okazji jakieś parametry maszyn to warto poczekać z zakupami do czasu otrzymania decyzji bo czasem agencja może na jakąś zmianę się nie zgodzić.

U siebie od składania ofert do zakupu minęło 2 miesiące i cena już uległa zmianie. Na  szczęście dogadałem się ze sprzedawcą, by wystawił fakturę na kwotę zgodną z biznesplanem a resztę dopłaciłem na drugą fakturę jako "transport".

No ja bym się z tobą tak nie do końca zgodził bo dzwoniłem do swojego oddziału właśnie w tej sprawie i cena może być inna niż w biznesplanie i powiedzieli że jest  max 10% tolerancji ceny ujętej w biznes planie

Edytowane przez Bolek96
Opublikowano

U was w OR wymagają do wniosku o 2 rate zaświadczenia o "podleganiu rok w krus od dnia dostania pierwszej raty" ?
MI nie chcą przyjąć wniosku o drugą rate bo nie mam właśnie tylko tego.... a nastawiłem się na tą drugą rate już bo w rozporządzeniu nie ma czegoś takiego przynajmniej ja nie widzę. Ktoś podpowie gdzie można dzwonic pytac czy trzeba takie coś ? bo w OR nie ma szans bo twierdzą żę trzeba i że w rozp.  tak jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v