Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Doradźcie coś, w 2016 roku zgłosiłem dopłaty bezpośrednie. Gospodarstwo dopiero od miesiąca jest przepisane na mnie. Czy jest jakaś szansa żeby udowadniać, że gospodarstwa nie prowadziłem samodzielnie a zgłosiłem się tylko po dopłaty czy już raczej nie mam na co liczyć? Jeszcze mam jeden pomysł, że może jest możliwość złożenia wniosku o premię na żonę. W 2016 roku kiedy składałem wniosek o dopłaty byliśmy już małżeństwem. Czy potraktują nas jako jedno gospodarstwo czy żona może składać wniosek?

Edytowane przez grzechuxx2
Opublikowano
1 godzinę temu, grzechuxx2 napisał:

Doradźcie coś, w 2016 roku zgłosiłem dopłaty bezpośrednie. Gospodarstwo dopiero od miesiąca jest przepisane na mnie. Czy jest jakaś szansa żeby udowadniać, że gospodarstwa nie prowadziłem samodzielnie a zgłosiłem się tylko po dopłaty czy już raczej nie mam na co liczyć? Jeszcze mam jeden pomysł, że może jest możliwość złożenia wniosku o premię na żonę. W 2016 roku kiedy składałem wniosek o dopłaty byliśmy już małżeństwem. Czy potraktują nas jako jedno gospodarstwo czy żona może składać wniosek?

Trzeba bylo w tamtym roku skladac na mlodego.

Opublikowano
2 godziny temu, grzechuxx2 napisał:

Nie masz szans na premię

Opublikowano

Mam podobne pytanie. Wniosek o dopłaty składałem w tym roku ale jestem na zusie. Czy moja żona może złożyć wniosek na MR? Nie chciałbym rezygnować z pracy a wszystkie warunki byśmy spelnili

Opublikowano

Ale mi brakowało hektarów. Moja działalność polega na przetwórstwie i nie potrzebuję hektarów do tego co wg mnie jest nie do końca sprawiedliwe w młodym rolniku. Mi wystarczą 2-3 hektary a za premię musiałbym kupować ziemię co mnie w ogóle nie interesowało. Trudno, zostaje jeszcze Restrukturyzacja tylko kwota inna...

Opublikowano
54 minuty temu, Pivot napisał:

Mam podobne pytanie. Wniosek o dopłaty składałem w tym roku ale jestem na zusie. Czy moja żona może złożyć wniosek na MR? Nie chciałbym rezygnować z pracy a wszystkie warunki byśmy spelnili

Na moje może żona byle by nie przekroczyć 24 miesiące prowadzenia gospodarstwa i najlepiej niech w tym roku żona składa o dopłaty jeśli się mylę niech ktoś poprawi

Opublikowano

to nic nie da ze ktoś inny złoży o dopłaty w myśl rozumienia przepisów 2 lata temu rozpoczął prowadzenie gospodarstwa i jeśli w chwili składania wniosku minęło 24 msc od złożenia 1  wniosku o dopłaty to pozamiatane

Opublikowano

Jeżeli działki były już raz zgłoszone do MR i ta edycja się zakończyła to po sprzedaży i zmianie właściciela nowy gospodarz nie może ich zgłosić do MR kolejny raz pomimo, że stanowią zupełnie inne gospodarstwo prowadzone przez inną osobę?

Opublikowano

Freetaxi  wiesz moze jak sie ma sytuacja z MR? 

Czy duze jest ryzyko rezygnacji z wydanej decyzji?

Jak prawidlowo zrezygnowac by jeszcze raz zlozyc?

Czy trzeba miec pozytywną  odpowiedz z agencji co do rezygnacji?

Zaznaczam ze nie tyle chodzi mi o zwiekszona pomoc (chodz rowniez) co stazem bede mial zaliczone kwalifikacje. Zwyczajnie nie msm czasu na szkołę 

Opublikowano

Ile trwa teraz wypłata II raty, niby mają 3 miesiące na rozpatrzenie,  wniosek składałem w połowie grudnia 2018r i do tej pory cisza, mineły ponad 4 miesiące, żadnego listu o przedłużeniu terminu... nic. Nabór 2015/wypłata I raty w 2016r.

Opublikowano
11 godzin temu, Artur432 napisał:

Freetaxi  wiesz moze jak sie ma sytuacja z MR? 

Czy duze jest ryzyko rezygnacji z wydanej decyzji?

Jak prawidlowo zrezygnowac by jeszcze raz zlozyc?

Czy trzeba miec pozytywną  odpowiedz z agencji co do rezygnacji?

Zaznaczam ze nie tyle chodzi mi o zwiekszona pomoc (chodz rowniez) co stazem bede mial zaliczone kwalifikacje. Zwyczajnie nie msm czasu na szkołę 

Na Top Agrar

Czy można wnioskować jeszcze raz?

Takie pytanie zadaje sobie nie jeden młody rolnik, który w 2018 roku złożył wniosek o premię, a teraz zastanawia się, czy będzie mógł zrezygnować z przyznanej pomocy w kwocie 100 tys. zł i w tym roku ponownie wystąpić z wnioskiem o premię, tak aby załapać się na 150 tys. zł. Otóż przepisy stanowią, że pomoc przyznaje się danej osobie fizycznej tylko raz, za wyjątkiem sytuacji jeżeli:

• zostało stwierdzone wygaśnięcie decyzji o przyznaniu pomocy - w przypadku niedopełnienia przez beneficjenta warunków, z zastrzeżeniem dopełnienia których została wydana decyzja o przyznaniu pomocy (np. jeżeli nie nabył on wskazanego w biznesplanie gospodarstwa), lub w przypadku niezłożenia wniosku o płatność w terminie określonym w terminie określonym w decyzji o przyznaniu pomocy albo
  • została uchylona decyzja o przyznaniu pomocy - w przypadku, w przypadku złożenia przez beneficjenta, przed upływem terminu złożenia wniosku o płatność I raty pomocy pisemnego wniosku o uchylenie tej decyzji zawierającego oświadczenie o rezygnacji z przyznanej pomocy.

W tych dwóch przypadkach możliwe jest ponownie złożenie wniosku o przyznanie premii dla młodego rolnika, pod warunkiem oczywiście, ze wnioskodawca nadal spełnia warunki do jej przyznania – np. nie upłynął okres 24 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej

Sam jakiś czas temu pytałem prowadzącej wniosek  i trzeba złożyć rezygnacje,żeby przyjęli nowy wniosek.

Opublikowano

Kto może uzyskać wsparcie?

O "Premię dla młodych rolników" może ubiegać się osoba, która w dniu złożenia wniosku ma nie więcej niż 40 lat i posiada odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Jeżeli ich nie ma, powinna uzupełnić je w ciągu 36 miesięcy od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy. Musi też posiadać gospodarstwo rolne o powierzchni co najmniej 1 ha i rozpocząć prowadzenie w nim działalności rolniczej nie wcześniej niż 24 miesiące przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Opublikowano
4 godziny temu, adam131 napisał:

Na Top Agrar

Czy można wnioskować jeszcze raz?

Takie pytanie zadaje sobie nie jeden młody rolnik, który w 2018 roku złożył wniosek o premię, a teraz zastanawia się, czy będzie mógł zrezygnować z przyznanej pomocy w kwocie 100 tys. zł i w tym roku ponownie wystąpić z wnioskiem o premię, tak aby załapać się na 150 tys. zł. Otóż przepisy stanowią, że pomoc przyznaje się danej osobie fizycznej tylko raz, za wyjątkiem sytuacji jeżeli:

• zostało stwierdzone wygaśnięcie decyzji o przyznaniu pomocy - w przypadku niedopełnienia przez beneficjenta warunków, z zastrzeżeniem dopełnienia których została wydana decyzja o przyznaniu pomocy (np. jeżeli nie nabył on wskazanego w biznesplanie gospodarstwa), lub w przypadku niezłożenia wniosku o płatność w terminie określonym w terminie określonym w decyzji o przyznaniu pomocy albo
  • została uchylona decyzja o przyznaniu pomocy - w przypadku, w przypadku złożenia przez beneficjenta, przed upływem terminu złożenia wniosku o płatność I raty pomocy pisemnego wniosku o uchylenie tej decyzji zawierającego oświadczenie o rezygnacji z przyznanej pomocy.

W tych dwóch przypadkach możliwe jest ponownie złożenie wniosku o przyznanie premii dla młodego rolnika, pod warunkiem oczywiście, ze wnioskodawca nadal spełnia warunki do jej przyznania – np. nie upłynął okres 24 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności rolniczej

Sam jakiś czas temu pytałem prowadzącej wniosek  i trzeba złożyć rezygnacje,żeby przyjęli nowy wniosek.

No tak tylko co w przypadku jesli agencja wniosek o uchylenie rozpatrzy po 3miesiacach? Czy trzeba miec akceptacje uchylenia?

Opublikowano
  • przed dniem, w którym stała się właścicielem lub weszła w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha, nie była posiadaczem zwierząt gospodarskich objętych obowiązkiem zgłoszenia do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, nie wystąpiła o płatności bezpośrednie, nie wystąpiła o pomoc finansową dla rolników w ramach programów UE lub pomocy krajowej, nie prowadziła działu specjalnego produkcji rolnej;

To jak to rozumieć ??

Opublikowano
30 minut temu, piotrek538 napisał:
  • przed dniem, w którym stała się właścicielem lub weszła w posiadanie gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha, nie była posiadaczem zwierząt gospodarskich objętych obowiązkiem zgłoszenia do rejestru zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, nie wystąpiła o płatności bezpośrednie, nie wystąpiła o pomoc finansową dla rolników w ramach programów UE lub pomocy krajowej, nie prowadziła działu specjalnego produkcji rolnej;

To jak to rozumieć ??

Ale to jest do osób co dostali spadek i tu chodzi że możesz być właścicielem ziemi dłużej niż 24 miesiące i możesz brać mr pod warunkiem że nie miałeś zwierząt i nie brałeś dopłat na te ziemię

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v