Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam :)

Na początku przedstawie swoja sytuacje moi rodzice chcą przekazać mi gospodarstwo rolne i chciałbym Młodego Rolnika ale mniejsza o to w ARIMR i ODR uzyskałem sprzeczne informacje na dany temat

Chodzi mianowicie o kwestie wykształcenia Ja posiadam wykszatałcenie średnie z matura (liceum) wiec nie mam zawodu ale jestem od paru miesiecy ubezpieczony w KRUS jako domownik ale nie mam na siebie ziemi ani tez nie pracuje 

I tutaj mam 2 pyt

1 Czy to ze jestem w KRUS jako domownik mnie dyskwalifikuje z tego ze mogę się ubiegać o MR według ODR nie moge według ARIMR moge

2 Nie chciałbym konczyc zadnych kursów szkół rolniczych itd ale jak wiadomo muszę mieć wykształcenie rolnicze albo je uzupełnic i tutaj trudne pytanie podobno majac wyształcenie srednie i staz pracy 4 lata to UE kwalifikuje jako wyształcenie rolnicze a UE daje 36 miesiecy na uzupełnienie wykształcenia i czy jesli przed przepisaniem gospodarstwa bede  1.5 roku ubezpeiczony w KRUS a pozniej bede i tak Ubezpieczony w krus przez 3 lata to czy UE zaakceptuje mi 4,5 roku stazu parcy i srednie wykształcenie i czy zalicza mi to jako wykształcenie rolnicze czy nie ?? Bo w ARIMR nie potrafia mi 2 osoby odpowiedziec na to pytanie a w ODR twierdza ze UE mi to zaliczy i nie bede musiał konczyc szkoły rolniczej ani kursów wiec jak to jest ??

Byłbym wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam Damian

Edytowane przez damianos95
Opublikowano
15 minut temu, damianos95 napisał:

Witam :)

Na początku przedstawie swoja sytuacje moi rodzice chcą przekazać mi gospodarstwo rolne i chciałbym Młodego Rolnika ale mniejsza o to w ARIMR i ODR uzyskałem sprzeczne informacje na dany temat

Chodzi mianowicie o kwestie wykształcenia Ja posiadam wykszatałcenie średnie z matura (liceum) wiec nie mam zawodu ale jestem od paru miesiecy ubezpieczony w KRUS jako domownik ale nie mam na siebie ziemi ani tez nie pracuje 

I tutaj mam 2 pyt

1 Czy to ze jestem w KRUS jako domownik mnie dyskwalifikuje z tego ze mogę się ubiegać o MR według ODR nie moge według ARIMR moge

2 Nie chciałbym konczyc zadnych kursów szkół rolniczych itd ale jak wiadomo muszę mieć wykształcenie rolnicze albo je uzupełnic i tutaj trudne pytanie podobno majac wyształcenie srednie i staz pracy 4 lata to UE kwalifikuje jako wyształcenie rolnicze a UE daje 36 miesiecy na uzupełnienie wykształcenia i czy jesli przed przepisaniem gospodarstwa bede  1.5 roku ubezpeiczony w KRUS a pozniej bede i tak Ubezpieczony w krus przez 3 lata to czy UE zaakceptuje mi 4,5 roku stazu parcy i srednie wykształcenie i czy zalicza mi to jako wykształcenie rolnicze czy nie ?? Bo w ARIMR nie potrafia mi 2 osoby odpowiedziec na to pytanie a w ODR twierdza ze UE mi to zaliczy i nie bede musiał konczyc szkoły rolniczej ani kursów wiec jak to jest ??

Byłbym wdzieczny za odpowiedz

Pozdrawiam Damian

Możesz startować odr ma wodogłowie co do wykształcenia będziesz musiał zrobić kurs R3 i zdać egzamin w ciągu 3 lat od przyznania premii

Opublikowano

Wiesz co chodzi mi wlasnie by uniknac robienia tych kursow itd bo nwm gdzie w mojej okolicy to mozna zrobic ile to kosztuje i ile trwa 

Bardziej interesuje mnie zapis ze za wyksztalcenie rolnicze uwaza sie gdy osoba ma wyksztalcenie srednie i 4 lata stazu a za staz bierze sie ubezpieczenie w KRUS jako domownik 

Tylko chodzi mi czy musze byc 4 lata w KRUS jako domownik przed zlozeniem wniosku o MR czy moge byc 2 lata w krus przed zlozeniem wniosku i 2 lata jak juz dostane MR czy to sie zaliczy czy nie do wyksztalcenia rolniczego i czy to uznaja ??

Opublikowano

Nie nie jest kwestia to ze nie chce mi sie ale to ze nie wiem gdzie taki kurs mozna zrobic u mnie w okolicy i ile on trwa i ile kosztuje a po 2 nie mam czasu na jezdzenie a tym bardziej nauke mam wiele pracy problemy rodzinne i inne sprawy ktore uniemozliwiaja mi kursy itd 

Ludzie gorzej kombinuja zeby wziasc kase z UE a ja chce tylko skorzystac z przywileju co daje przepis ustawa itd

Opublikowano
5 minut temu, damianos95 napisał:

Nie nie jest kwestia to ze nie chce mi sie ale to ze nie wiem gdzie taki kurs mozna zrobic u mnie w okolicy i ile on trwa i ile kosztuje a po 2 nie mam czasu na jezdzenie a tym bardziej nauke mam wiele pracy problemy rodzinne i inne sprawy ktore uniemozliwiaja mi kursy itd 

Ludzie gorzej kombinuja zeby wziasc kase z UE a ja chce tylko skorzystac z przywileju co daje przepis ustawa itd

kursy r3 i r16 można zrobić przez internet jak to się mowi, google i jest ofert sporo. nawet ceny podane.  ja robilem w Częstochowie kiedyś, co prawda szkołę już zamknęli ale w ciągu roku praktycznie zrobiłem r3 i r16. koszt około 4 tys był.

Opublikowano

Nie no mi samo r3 chyba wystarczy musze sie zorientowac gdzie blisko mnie takie cos mozna zrobica co to sa jakies egzaminy ekstermicyjne czy cos takiego bo to tez podobno mozna zrobic i przejdzie wie ktos cos 

Opublikowano

tak około, dlatego że to była szkoła dla dorosłych, ja technikum skończyłem dawno temu i nie miałem innej możliwości. a jeśli uczęszczasz do technikum rolniczego to masz problem z głowy. Innej możliwości dla dorosłych z wyksztalceniem średnim nie ma. 

19 minut temu, damianos95 napisał:

Nie no mi samo r3 chyba wystarczy musze sie zorientowac gdzie blisko mnie takie cos mozna zrobica co to sa jakies egzaminy ekstermicyjne czy cos takiego bo to tez podobno mozna zrobic i przejdzie wie ktos cos 

jeśli chcesz tytul technika rolnika to musisz mieć technikum i r3 i r16 skonczone

5 minut temu, przemo89 napisał:

4 tys zł??? u mnie w szkole rolniczej za darmo te kursy są.

no i powtarzam było to już jakiś czas temu. teraz za pol ceny można zrobić, a i za darmo tez, ale trzeba uczęszczać zawzięcie ;)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pablo266 napisał:

tak około, dlatego że to była szkoła dla dorosłych, ja technikum skończyłem dawno temu i nie miałem innej możliwości. a jeśli uczęszczasz do technikum rolniczego to masz problem z głowy. Innej możliwości dla dorosłych z wyksztalceniem średnim nie ma. 

jeśli chcesz tytul technika rolnika to musisz mieć technikum i r3 i r16 skonczone

no i powtarzam było to już jakiś czas temu. teraz za pol ceny można zrobić, a i za darmo tez, ale trzeba uczęszczać zawzięcie ;)

Ja robiłem zaraz po technikum samochodowym tylko to trwało 2 lata w tej samej szkole robili kursy za darmo też dla dorosłych i  to nie jakieś R3 i R16 tylko t7 i t8 i też dostałem max punktów w ostatnim naborze

Edytowane przez lols123
Opublikowano
11 godzin temu, pablo266 napisał:
12 godzin temu, damianos95 napisał:

Tylko  z tego co rozumiem kolega nie koniecznie chce mieć tytuł technika, a żeby spełnić wymaganie wykształcenia w MR wystarczy kurs r3  lub "pokrewny".

Opublikowano

Dokladnie ja chve spelnic minimum tych wymagan i zeby to bylo jak najprosciej i jak najszybciej jak sie da bo najpierw chcialbym miec spelniony ten warunek pozniej skladac papiery zeby pozniej nie bylo problemow i oddawania kasy

Opublikowano (edytowane)

no to szukaj samego kursu R3. jest tego pełno

17 godzin temu, lols123 napisał:

Ja robiłem zaraz po technikum samochodowym tylko to trwało 2 lata w tej samej szkole robili kursy za darmo też dla dorosłych i  to nie jakieś R3 i R16 tylko t7 i t8 i też dostałem max punktów w ostatnim naborze

no ok, ale nie to ze jakies R3 i R16 bo tak to sie teraz nazywa. a nie t7 i t8, 

Edytowane przez pablo266
Opublikowano
24 minuty temu, pablo266 napisał:

no to szukaj samego kursu R3. jest tego pełno

no ok, ale nie to ze jakies R3 i R16 bo tak to sie teraz nazywa. a nie t7 i t8, 

Chyba wiem co mam napisane na dyplomach kalifikację T.07 i T.08 i posiadając te kwalifikacje też mogę brać młodego rolnika i dostać za to punkty. 

Opublikowano
1 godzinę temu, lols123 napisał:

Chyba wiem co mam napisane na dyplomach kalifikację T.07 i T.08 i posiadając te kwalifikacje też mogę brać młodego rolnika i dostać za to punkty. 

a czy gdzieś powiedziałem, ze nie możesz na to dostać punktów?  i nie bulwersuj się tak możne co? 

Twoje kwalifikacje są następujące: 

Kwalifikacja T7 Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich oraz 

Kwalifikacja T8 Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.

Moje natomiast: 

Kwalifikacja R3 Prowadzenie produkcji rolniczej

Kwalifikacja R16 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej.

Tak się składa, że też wiem co mam napisane i na jakie zajęcia chodzilem. :)

18 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

ile trzeba mieć ukonczone lat aby rozpocząć kurs

https://kursr3.pl/ tutaj masz przyklad kursu

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v