Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, marcin1971992 napisał:

Dostałem 7,46pkt. Tak mi firma co robiła wniosek  punkty wyliczyła miałobyc 13 pkt a wyszło co innego. Trudno będę próbował jeszcze raz. Ile czasu można być na krusie przed złożeniem wniosku? 

Idzie się wkurzyć,z 13 niby pewnych punktów spadek na 7,46.Ja pytałem moją prowadzącą o takie sytuacje powiedziała,że często firmy doradcze liczą np 5 pkt za wykształcenie,a potem okazuje się,że np była szkoła rolnicza,ale bez dyplomu i wtedy jest 0 punktów.

Na krus nie patrz,ważniejszy jest zapis,że nie można składać wniosku jak się ma gospodarstwo dłużej niż 24 miesiąca.

Opublikowano

Tak za wszelkie inwestycje budowlane są 3 punkty,sam asekuracyjnie miałem wpisany silos zbożowy jakby inne punkty nie wypaliły i ten silos jako tzw budowlanka był za 3 punkty.

Opublikowano

Tylko pytanie jak uzasadnić budowę takiego budynku gosp w biznesplanie. Zatrudniam Ukraińców czyli mogloby być jako miejsce zakwaterowania w celu zwiększenia sily roboczej? Oprócz tego bylo by tam miejsce na park maszynowy... 

Opublikowano

Ja jeśli dostane decyzję pozytywną to na pewno zostanę już przy tym i nie będę składał o 150 tys ;) Raz się może udać, ale nie znaczy, że drugi raz też ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Orientuje się ktoś czy dzierżawy które mamy wykazane w biznesplanie muszą być spisane notarialnie? czy wystarczy umowa spisana ze mną i z wydzierzawiającym?

Opublikowano

Witam. 

Dostałem decyzję pozytywną i Odrazu złożyłem wniosek o płatność I raty. Grunty zostały przepisane z dniem złożenia wniosku o płatność. 

Nie będzie problemu z wpłatą I raty gdyż narazie jestem ubezpieczony jako pomoc domowa bo nie mogę się ubezpieczyć jako rolnik bo dokumenty jeszcze nie są zaksięgowane w geodezji i gminie? 

A  czas jaki mają do zaksięgowania do 2 miesiecy. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/pieniadze/krir-wiekszosc-mlodych-rolnikow-zrezygnuje-ze-skladania-wnioskow,1436.html?fbclid=IwAR1omqY0BaYUl95JWr7vYtNWRphc_fOQ8QByLP6VSX2-gkPVrsQokyFN898

Opublikowano

Trochę inne pytanie, czy mogę kupić Belarusa na MR? Jak to jest z tymi ciągnikami? Mam obecnie MTZ82 tak więc Belarus był by dla mnie najlepszy. Ale słyszałem że nie można brać ich na PROW przez emisje spalin.

A zamiast Belarusa co innego mógłbym kupić w rozsądnych pieniądzach o mocy 95-100km?

Opublikowano

Belarusy sa rejestrowane dlatego ich nie możesz kupić.a co do ceny to musisz szukać wszystko zależy w jakim okresie będziesz kupował ale musisz się liczyć ok 180 tyś brutto  

Opublikowano

Witam mam takie pytanie w biznesplanie mam rośliny wysokobialkowe. Planuje niedługo posiać (marzec). Czy wniosek o 2 ratę mogę złożyć zaraz po tym jak złożę wniosek o dopłaty bezpośrednie w którym będą wykazane rośliny wysokobialkowe? czy dopiero w maju kiedy skończy się kampania przyjmowania wnioskow o dopłaty bezpośrednie?

Opublikowano

Wie ktoś jak napisać, rezygnacje? Co trzeba uwzglednić? Niestety muszę zrezygnowac w tym naborze, przez problem z nieuregulowaną jedną działką. byłbym jako współwłaściciel działki i to nie przejdzie. Pani od poprawek mówiła żeby lepiej zrezygnować teraz, uporzadkowac szybko i składac w maju... Oby tylko zbyt dużo chetnych nie było. 

Opublikowano

Witam czy po roku od otrzymania pierwszej raty trzeba składać oświadczenie że jest sie na Krusie ?? W decyzji nic takiego nie pisze a co niektórzy mówią o czymś takim. (nabór 2017)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v