Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wydaje mi się że zasady zostaną jak w 2019 przecież co roku nie będą zmieniać zasad czyli średnia około 10 ha  wzrost 10 % i 70 proc powierzchni własnych lub dzierżaw z agencji nieruchomości rolnych na 10 lat

Opublikowano

witam mam 4lata jako domownik płace krus.muszę robić kwalifikacje na młodego rolnika. chcę wystartować na mr w 2020 pytanie ile lat muszę być ubezpieczony w Krus żeby nie musieć robić tych kwalifikacji? dzięki

Opublikowano
11 godzin temu, bajbek800 napisał:

witam mam 4lata jako domownik płace krus.muszę robić kwalifikacje na młodego rolnika. chcę wystartować na mr w 2020 pytanie ile lat muszę być ubezpieczony w Krus żeby nie musieć robić tych kwalifikacji? dzięki

Według mnie to możesz byc 30 lat ubezpieczony w KRUS ale kwalifikacje to i tak musisz zrobić jak dla mnie 

Opublikowano

we wrześniu kończy mi się MR ostatni nabór 2007-13 i mam pytanie odnoście posiadanej ilości sztuk, zadeklarowałem zwiększenie o kilka sztuk, czy Agencję będzie brała dane na dzień wypłaty we wrześniu 2020 czy wcześniej np z dopłat??

Opublikowano
25 minut temu, matek89121 napisał:

wszędzie agencja wydaje zaświadczenia  na dzień 1 styczeń  np do zwrotu vat 

no tak rozumiem, ale chodzi mi że trzeba spełnić założenia od 5 lat od daty wypłaty, tylko nie wiem kiedy agencja to sprawdzi czy we wrześniu czy wcześniej

Opublikowano
Dnia 28.12.2019 o 09:47, Bolek96 napisał:

Według mnie to możesz byc 30 lat ubezpieczony w KRUS ale kwalifikacje to i tak musisz zrobić jak dla mnie 

wykształcenie inne niz rolnicze srednie + 3lata jako domownik w KRUS itosie liczy jako wykształcenie rolnicze nie musisz robic kursów itd i chyba dostaniesz 5pkt przy naborze

sam czekam az mina mi 3 lata i składam na mr

Dnia 27.12.2019 o 22:13, bajbek800 napisał:

Opublikowano

Współczuję, generalnie w kwestii studiów i wykształcenia to zarówno uczelnie jak i agencja maja żałosne podejście. U mnie uczelnia wystawiła tytuł inzyniera,, w obszarze nauk rolniczych, weterynaryjnych, technicznych " ale nie chciała już potwierdzić że to jest wykształcenie rolnicze. Bo chemia nie jest związana z produkcją rolnicza a chemia rolna tak. Żal tych ludzi, cieszę się że dobierają się do tyłka tym uczelniom i obcinają kasę gdzie się da

Opublikowano

Witam, czy w ewidencji przychodów i rozchodów, wpisujemy także kwoty ze sprzedaży towaru na giełdach, gdzie nie dostaję się żadnych faktur ani paragonów. Czy zaksięgowaniu podlegają tylko wszelkie faktury, np. sprzedaż na skup.

Opublikowano

A jak to jest z tą wypłata pieniędzy ? Faktycznie po 3 miesiącach od wniosku o 1 ratę wypłacaja? Czy realnie jest to dłuższy czas ? I czy z wniosku 2019 realne jest że jeśli złożę 15 stycznia o wypłatę 1 raty to do 15 kwietnia pieniądze będą na koncie? 

Opublikowano
2 godziny temu, przemek111447 napisał:

jest jakas lista ogloszona na mr z naboru 2019?

Pod koniec stycznia ma się chyba pojawić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Pieniędzy starczy dla wszystkich więc nie macie się co przejmować i wyczekiwać list.

Nawet jak ktoś nie miał jeszcze poprawek?

Opublikowano
freetaxi napisał:

Być może masz wszystko w porządku z wnioskiem. Chociaż bardzo rzadko się to zdarza. 

mam do Ciebie pytanie. Czy złożenie wniosku na OSN teraz nie wyklucza mnie z możliwości złożenia wniosku na młodego w tym roku?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v