Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I te 3 lata trzeba miec w dniu zlozenia wniosku?

Co jest uznawane za staż tylko i wyłącznoe KRUS?

W swietle prawa jestem rolnikiem od 2010r. Dostalem wtedy 1 ha od taty rolnika. W kwietniu 2016r. Tato przepisał na mnie całe gospoderstwo - 8 hektarów . Rok późnie zmarł. Od 10 lat nieprzerwanie pracuje na umowe o prace i równolegle prowadzę gospodarstwo po tacie, uprawiam ziemie wnioskuję o dopłaty bezpośrednie. Czy mam 3 lata stażu czy nie?

Opublikowano
12 minut temu, romanik99 napisał:

I te 3 lata trzeba miec w dniu zlozenia wniosku?

Co jest uznawane za staż tylko i wyłącznoe KRUS?

W swietle prawa jestem rolnikiem od 2010r. Dostalem wtedy 1 ha od taty rolnika. W kwietniu 2016r. Tato przepisał na mnie całe gospoderstwo - 8 hektarów . Rok późnie zmarł. Od 10 lat nieprzerwanie pracuje na umowe o prace i równolegle prowadzę gospodarstwo po tacie, uprawiam ziemie wnioskuję o dopłaty bezpośrednie. Czy mam 3 lata stażu czy nie?

Tak, w dniu złożenia wniosku trzeba być minimum 3 lata ubezpieczonym w KRUS.  Może się mylę( jeśli tak to niech mnie ktoś poprawi) ale jeśli jesteś ubezpieczony w KRUS od 2010 roku jako rolnik to raczej nie możesz starać się o młodego rolnika

Opublikowano

"przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, lecz nie wcześniej niż w okresie 24 miesięcy przed dniem złożenia tego wniosku rozpoczęła prowadzenie działalności rolniczej w gospodarstwie o powierzchni użytków rolnych wynoszącej co najmniej 1 ha"

taki jest wymóg więc nie wiem jak on będzie rozpatrywany w twoim przypadku

Opublikowano (edytowane)

A za dzien rozpoczecia dzialalnosci rolniczej uznaje sie dzien w ktorym rolnik stał się posiadaczem 1ha ziemii czyli ja musialbym zlozyc wniosek w 2011r. Kiedy to mialem hektar który uprawiał mój tato do 2016r(placil krus. Doplsty byly na niego). Co więcej 3 lata stażu mialbym dopiero w 2013 takze nie moglbym skladac wniosku o MR. Takze ten staż to jest tylko dla domowników ktozy nie mają pola. 

Wnioskuje po tym ze o premie dla mlodych rolnikow moglem sie starac w 2011r. I musialbym miec wtedy wyksztalcenie rolnicze. Bo stazu nie moglem zrobic bo chodzilem na studia i krusu nie placilem. Do pracy poszedlem bo czemu nie. Gospodarstwo formalnie bylo na tatę a większość robilem ja bo podupadl na zdrowiu.

Niestety MR jest tylko dla wybranych. Którzy dobrze zakombinują i przypilnują terminów przekazania gospodsrstwa w stosunku do posiadanych kwalifikacji. 

Edytowane przez romanik99
Opublikowano

A jak to wygląda z przepisanie? Ja wystąpilem o MR a moze być przepis na mnie i na żonę. Druga sprawa, ten co mi przekazuje gospodarstwo zostswia sobie 48 arów (według przepisów do 50 arów może żeby liczyło się jako przekazaniem całości gospodarstwa) We wniosku napisaliśmy ze z działki A będzie wytyczone te 48a ale okazało się że zebu wytycznych tą dzialke trzeba zrobić działki B wytyczyć drogę. Trzeba to zgłaszać gdzieś czy jeśli nie przekroczymy 48a.?

Opublikowano
2 godziny temu, kris148a napisał:

Decyzje dostałem, co teraz dalej bo zbytnio nic nie napisali. Od kiedy można zwiększać wartość ekonomiczną gospodarstwa jak decyzja 05.04?

Zwiększać możesz cały czas nie ma od kiedy tylko ze musisz mieć zwiększone w roku docelowym o 10% lub wcześniej zależy kiedy pójdziesz o druga rate

Opublikowano
45 minut temu, franeq napisał:

z Małopolski dostał ktoś już pierwszą ratę?

38 minut temu, Milosz91 napisał:

Dziś Pani dzwoniła co muszę jeszcze dołożyć do wniosku o wypłatę dzisiaj kopertę otwartą po 5tyg a wysłałem zaraz na drugi dzień jak decyzje dostalem

29 minut temu, matek89121 napisał:

do mnie dzwoniła po upływie około 70dni dowiozłem dokumenty to mówiła ze maja sie wyrobić do 3 mc od zlozeni wniosku

A wielkopolska brak dezyzji 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v