Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Gustawek napisał:

Brawo tym, którzy wycofali wniosek z nadzieją na 150 👍

Ustawodawca się zabespieczyl i nawet jeśli wycofasz wniosek to i tak dostaniesz 100 poczytaj rozporządzenie które jak na razie konsultują 

Opublikowano
42 minuty temu, Mohyl napisał:

Ustawodawca się zabespieczyl i nawet jeśli wycofasz wniosek to i tak dostaniesz 100 poczytaj rozporządzenie które jak na razie konsultują 

Trzeba czekać na oficjalny dokument,a z tego konsultowanego wynika,że można wycofać i złożyć ponownie,oczywiście pod pewnymi warunkami.

Opublikowano
5 minut temu, adam131 napisał:

Trzeba czekać na oficjalny dokument,a z tego konsultowanego wynika,że można wycofać i złożyć ponownie,oczywiście pod pewnymi warunkami.

A ten co konsultuja jest dla naboru 2018 ze może być 150? Skoro już niektórzymają zapłacone.

To co KRIR zlozyla

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie :
ostatni nabór na "ułatwianie startu młodym rolnikom" z PROW 2007-2013 , z 2015 r,  jednym z warunków jest "prowadzić gospodarstwo zgodnie z określoną strukturą produkcji rolnej"

jaki jest zakres tolerancji błędu w uprawach między rzeczywistą powierzchnią a deklarowaną ? ESU nie spadnie poniżej wyjściowego tylko zmienia się struktura powierzchni upraw np zamiast 2 ha danej uprawy będzie 1,5 ha a innej więcej niż deklarowana na dany rok, uściślając pytanie:
do jakiego % różnic nie trzeba robić zmian założeń biznesplanu żeby ARiMR się nie przyczepiła ?  gdzieś kiedyś to znalazłem, ale teraz nie mogę odszukać.

Edytowane przez sony87
Opublikowano (edytowane)

w okresie realizacji biznesplanu przed wystapieniem o platnosc drugiej raty

a  gospodarstwo możesz podzielić na dwie osoby i każda z nich weźmie premie

Edytowane przez matek89121
  • Thanks 1
Opublikowano

panowie co do wielkosci przyczep wzgledem arealu da rade uzasadnic logicznie po co mi 2 x 10t przyczepy na 12 ha?? kilks ha w dzierzawach mam ale umowa ustna i kolejne kilka ha kiedy rodzice wiek emerytalby osiagna przepisza mi..uprawiam kukurydze na ziarno z dalszym zalozeniem ze w przeciagu 3 lat 80% arealu bedzie stanowila kukurydza na ziarno...dlaczego 10t...moglyby byc 8 ale biorac kola 22.5 do nich i pare innych potrzebnych dupereli cenowo wyjdzie jak 10 t a tamta ma w standardzie juz koka 22.5 wiec lepiej 10...nie mam zamiaru tego sprzedawac za 5 lat tylko sprzet bedzie mi sluzyl lata...areal chce zwiekszac w miare mozliwosci do tego opryskiwacz zawieszany 1000l

Opublikowano
11 godzin temu, przemek111447 napisał:

panowie co do wielkosci przyczep wzgledem arealu da rade uzasadnic logicznie po co mi 2 x 10t przyczepy na 12 ha?? kilks ha w dzierzawach mam ale umowa ustna i kolejne kilka ha kiedy rodzice wiek emerytalby osiagna przepisza mi..uprawiam kukurydze na ziarno z dalszym zalozeniem ze w przeciagu 3 lat 80% arealu bedzie stanowila kukurydza na ziarno...dlaczego 10t...moglyby byc 8 ale biorac kola 22.5 do nich i pare innych potrzebnych dupereli cenowo wyjdzie jak 10 t a tamta ma w standardzie juz koka 22.5 wiec lepiej 10...nie mam zamiaru tego sprzedawac za 5 lat tylko sprzet bedzie mi sluzyl lata...areal chce zwiekszac w miare mozliwosci do tego opryskiwacz zawieszany 1000l

Już Ci to pisałem że zależy na jakiego prowadzącego trafisz. Ja dostałem maszynę 4 x większą niż wynika to z ich głupich tabel. 

Jak masz jakieś stare przyczepy zarejestrowane to weź przejrejestruj na kogoś innego żeby nie mieć na papierze żadnej przyczepy i luz 

• Like 1
Opublikowano

Witam. W jakim momencie jest sprawdzana zadeklarowana wielkość stada ( bydło ) w młodym rolniku? Podczas spisu stada pod koniec roku, przy składaniu wniosku o doplaty, czy może sprawdzają to jako średnio roczny stan zwierząt? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v