Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elwis tak ja wiem ale że na odroczeniu napisano że do 30.04 a może być szybciej ale ja mam inną sprawą i też co miesiąc piszą mi odroczenia, teraz nawet przestali a sprawy nie rozwiązali.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, RolnikTivi napisał:

Dzięki, a jeśli będę kupował cielaki od taty to byki pójdą na handel a jalowki będę mógł ponownie sprzedać tacie na reprodukcje stada? 

Teoretycznie tak jeśli nikt się nie przyczepi do tworzenia sztucznych warunków rozwoju. A dlaczego miałbyś je ponownie oddawać ojcu?

Edytowane przez momomo
Opublikowano
9 godzin temu, Elvis1090 napisał:

Wczoraj byłem w Arimr w Poznaniu rozmawiałem z panią która zajmuje się naborem za zeszły rok... już prawie mają rozpatrzone wszystkie wnioski od dzisiaj zaczynają rozsylac decyzje także kto należy pod poznan niech się szykuje na odpowiedź... ja już wiem że decyzja jest pozytywna:-)

Wielko;polska to jest jedno wielkie nieporozumienie. Dzialka ktora juz zostala wyjasniona w poprzedniej poprawce znow jest zle.

Opublikowano
1 minutę temu, MichalForterra1993 napisał:

elvis a jak sie nazywa twoja prowadzaca? ogolnie kto podlega pod Poznan ma prowadzaca o nazwisku Skalecka?

Nie pamietam nazwiska ale pani bardzo szybko mowi i nie wyraznie

Opublikowano
6 godzin temu, momomo napisał:

Teoretycznie tak jeśli nikt się nie przyczepi do tworzenia sztucznych warunków rozwoju. A dlaczego miałbyś je ponownie oddawać ojcu?

Jalowki na krowy mleczne by szły dla Ojca 

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/nowe-nabory-na-dotacje-prow-stratuja-rolnicy-czekaja-na-pieniadze-za-stare-wnioski/

tygodnik-rolniczy.pl

W sumie powinienem zabrać te dokumenty i złożyć nowy wniosek, ale słyszałem, że ustawodawcy tak się zabezpieczyli, że nie będzie to możliwe — komentuje młody rolnik.

Znowelizowane przepisy zakładają, iż w sprawach objętych postępowaniami wszczętymi i niezakończonymi ostateczną decyzją do dnia wejścia w życie nowego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe, czyli m.in. pomoc w wysokości 100 tys. zł. Kwota ta obowiązuje również w przypadku osób, którym przyznano pomoc po dniu wejścia w życie znowelizowanych przepisów, jeżeli postępowanie w sprawie jej przyznania wszczęto wcześniej.

Ciekawe czy będą przedłużali sprawy,aby nie kusiło na 150 tys:/

Opublikowano (edytowane)

Sami sobie tak narobili bo mogły być wniosku rozpatrywane też w regionalnych agencjach a nie w wojewodzkich tylko tym pracownikom naprawdę nie ma się co dziwić ale pan ardanowski tyle na premię wydał tylko dla tych pracowników na samym dole te premie nie docierają bo prezesi agencji zainkasowali.dla nas tez sa większe koszta do swojej agencji mam 20km Ale trzeba jechać do Krakowa 140km. A tu się nudzą w regionalnych a biorą te same pieniądze co te panie co są zawalone stertami wnioskow

Edytowane przez Milosz91
Opublikowano
2 godziny temu, Milosz91 napisał:

Sami sobie tak narobili bo mogły być wniosku rozpatrywane też w regionalnych agencjach a nie w wojewodzkich tylko tym pracownikom naprawdę nie ma się co dziwić ale pan ardanowski tyle na premię wydał tylko dla tych pracowników na samym dole te premie nie docierają bo prezesi agencji zainkasowali.dla nas tez sa większe koszta do swojej agencji mam 20km Ale trzeba jechać do Krakowa 140km. A tu się nudzą w regionalnych a biorą te same pieniądze co te panie co są zawalone stertami wnioskow

Za rozpatrwanie wniosków MR odpowiedzialne jest Biuro Wsparcia Inwestycyjnego, a takiej komórki nie ma w biurach powiatowych.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.03.2019 o 21:54, MichalForterra1993 napisał:

elvis a jak sie nazywa twoja prowadzaca? ogolnie kto podlega pod Poznan ma prowadzaca o nazwisku Skalecka

Edytowane przez Ramzes1987x
Opublikowano

Student a takie pytania zadaje   :P skoro punkty są za wykształcenie,a go nie masz to punktów nie dostaniesz.Chyba,że się wyrobisz i przed złożeniem wniosku ze szkołą.

Opublikowano

Czy mógłby ktoś dokładnie wytłumaczyć jak definiowana jest osoba przekazująca gospodarstwo, na podstawi której naliczane są punkty za wiek czy za przekazanie wszystkiego? Wystarczy, że jest właścicielem ziemi, którą przejmie młody rolnik czy jest także weryfikowana  pod kontem wcześniejszego prowadzenia gospodarstwa np: posiadanie nr. gospodarstwa, otrzymywania na siebie dopłat za posiadaną ziemie?

Opublikowano

Czy umowa dzierżawy 1 ha ziemi potrzebnego do złożenia wniosku może mieć zapis że obowiązuje ona np po żniwach żeby wniosek o dopłaty mógł złożyć jej właściciel? Chodzi o to, że umowę podpisuje teraz ale zaznaczam w niej, że rozpoczynam jej obrabianie po żniwach. 

Opublikowano
49 minut temu, matek89121 napisał:

Miłosz91

cisza a konto oglądam z rana i wieczorem narazie cisza ponad 60 dni  teoretycznie maja 90 )

Ty juz czekasz na pieniadze a wielkopolska jeszcze na etapie poprawek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v