Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

6 godzin temu, Kos_pl napisał:
6 godzin temu, Kos_pl napisał:

Rabat może być w tym roku mniejszy i już masz ukrytą podwyżkę - tak niektórzy producenci kombinują - i krajowi, i zachodnie marki. Przecież wiadomo, że po cenach katalogowych to nic nie kupujesz. ;) O kombinowaniu przy zmianach standardowego wyposażenia już nie będę wspominał.

15% na polskich maszynach to śmiało u dobrego dealera urywasz. A na zachodnich markach to od ceny katalogowej dla traktorów to z 40-50% odchodzi. Te ceny katalogowe to są, aby były... niby są, ale nic ci nie mówią o cenie zakupu. Stąd przez to ktoś ci może wciskać kit - "Panie - tylko Panu tak tanio sprzedaję, prawie po kosztach. Niech Pan tylko nic nie mówi o tym innym osobom..."

Cała prawda o sprzedawcach objechałem wszystkich i żeby coś na zachodniej marce igrać to graniczy z cudem

Opublikowano

Wniosek powinien być ok ,pomagał mi doradca ODR. Mam studia rolnicze, 1 gospodarstwo przejmuje w całości , wysoka różnica wieku, areał większy niż minimalny potrzebny,więc z pkt. nie powinno być problemy.Nie odrzucili decyzji tylko odroczyli do 24 maja. Jako powód napisali ''konieczność przeprowadzenia stosownych kontroli w zakresie danych wskazanych we wniosku."

Opublikowano

Łódzkie decyzja pozytywn. Ale muszę czekać do czerwca na uwolnienie pola przez agencję dla ojca i tak sobie myślę czy nie lepiej było poczekać rok i teraz w maju dopiero napisać i wziąć 150 tys bo i tak muszę czekać do czerwca a z młodego rolnika 2019 nie byłoby tak dużej różnicy w czadie. Sam nie wiem co robić. A wy bierzecie czy na nową pulę czekacie?

Opublikowano
59 minut temu, ukaszProcho napisał:

Łódzkie decyzja pozytywn. Ale muszę czekać do czerwca na uwolnienie pola przez agencję dla ojca i tak sobie myślę czy nie lepiej było poczekać rok i teraz w maju dopiero napisać i wziąć 150 tys bo i tak muszę czekać do czerwca a z młodego rolnika 2019 nie byłoby tak dużej różnicy w czadie. Sam nie wiem co robić. A wy bierzecie czy na nową pulę czekacie?

Ja już zaczynam kompletowac dokumenty do wniosku o 1 ratę. Też sie zastanawiałem na wycofaniu, ale chyba lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu... 

Opublikowano
5 godzin temu, cackiD napisał:

Świętokrzyskie . Dziś powiadomienie o odroczeniu decyzji do 24 maja. Ostatnie poprawki w listopadzie. ZAJEBI....

Ja dziś dostałem to samo.. a byłem 2tyg temu w agencji w busku i mi pani powiedziała ze moja decyzja lezy na biurku i czeka na zielone swiatło do wysłania.. Wszystko miałem przejrzyscie napisane i było ok bo sama pani mówiła..  a dzis przyszło takie pismo.. jaja jakies.. 

Opublikowano

Takie co są opisane w decyzji,w ustawie.Krus,nr gospodarstwa,ewidencja przychodów i rozchodów,dokument odnośnie nabycia gospodarstwa,dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu,wniosek o pierwszą ratę.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Jakie dokumenty kompletujesz do 1 raty? 

Umowy przedwstepne na maszyny lub faktury proforma , potwierdzanie aktu zgodności z oryginałem i zaświadczenie o prowadzeniu fadn

Edytowane przez michal_19
Opublikowano
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Ja już zaczynam kompletowac dokumenty do wniosku o 1 ratę. Też sie zastanawiałem na wycofaniu, ale chyba lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu... 

Ja o pierwszą ratę mam wszystko gotowe poza księga i czekam na list z Krakowa bo na liście rankingowej już jestem 

Opublikowano
7 minut temu, Milosz91 napisał:

Ja o pierwszą ratę mam wszystko gotowe poza księga i czekam na list z Krakowa bo na liście rankingowej już jestem 

Ja do końca tygodnia myślę ze będę miał wszystko załatwione , a w następnym tyg planuje wysłać.

Opublikowano
13 minut temu, Jonatan napisał:

świętokrzyskie odroczenie do 24 maja... masakra chyba szybciej bedzie jak wezme nowego młodego rolnika 2019r

Mazowieckie odroczenie do 27 marca, przyznali się że się nie wyrobili...

Opublikowano

Zaświadczenie z Krusu też trzeba było załączyć do wniosku o płatność? Ja dziś składałem i nikt w sekretariacie przy przyjęciu wniosku  nie mówił że brakuje tego. Ups

Opublikowano
Przed chwilą, Gustawek napisał:

Zaświadczenie z Krusu też trzeba było załączyć do wniosku o płatność? Ja dziś składałem i nikt w sekretariacie przy przyjęciu wniosku  nie mówił że brakuje tego. Ups

Z tego co wiem jeśli jesteś ubezpieczony w krus to arimr samo pobiera informacje o twoim ubezpieczeniu.

Opublikowano
29 minut temu, michal_19 napisał:

Może na dobre to wyjdzie dla ciebie :)

i tak bym czekał decyzją do nowego rozporządzenia a 50 tys zł więcej za rok czekania się opłaca.

Macie jakieś info co do nowego Młodego Rolnika 2019r

Opublikowano
29 minut temu, Jonatan napisał:

i tak bym czekał decyzją do nowego rozporządzenia a 50 tys zł więcej za rok czekania się opłaca.

Macie jakieś info co do nowego Młodego Rolnika 2019r

A za rok niech się przełoży z 1000wnioskow nowych dojdzie z 10tys i braknie kasy wszystkim

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v