Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Danielek161 napisał:

Jeśli jestem w trakcie nauki to żadne pkt za wykształcenie mi nie przysługuje?

NIe, aby dostać punkty musisz pokazać im świadectwo ukonczenia szkoły oraz swiadectwo z koncowymi kwalifikacjami jakie robiłeś będąc w technikum

Opublikowano

Byłem dzis w oddziale arimr u Pani która prowadzi mi wniosek i u mnie wszystko juz ok, decyzja czeka na zielone swiatło jak to powiedziała aby wysłać, poprawki robione zaraz po świętach. woj. świętokrzyskie 

Opublikowano
44 minuty temu, misiekbz2 napisał:

Byłem dzis w oddziale arimr u Pani która prowadzi mi wniosek i u mnie wszystko juz ok, decyzja czeka na zielone swiatło jak to powiedziała aby wysłać, poprawki robione zaraz po świętach. woj. świętokrzyskie 

Mi w Krakowie to samo powiedziała Ale trzeba czekać na papier wtedy będzie na 100%

Opublikowano
31 minut temu, cackiD napisał:

Ja w Świetokrzyskim miałem poprawki pod koniec listopada i cisza do dziś,

Jak masz może wszystko w porządku to czekać tylko na decyzje

Opublikowano

Witam miał ktoś może sytuacje Spóźniłem się z wysłaniem poprawki ponieważ czekalem na pismo z gminy i notariusza Spóźniłem sie dwa dni w tym 3dni były wolne od pracy? Jest szansa na odwołanie się od decyzji ?

Opublikowano

Witam,

Ja z pytankiem z nieco innej beczki a mianowicie, ostatnio mój tata słyszał gdzies w TV że przestaje obowiązek bycia ubezpieczonym w krusie jeśli chodzi o wymogi młodego rolnika. Chciałbym skorzystać z programu ale prowadzenie gospodarstwa jest moim drugim źródłem dochodu i nie chciałbym rezygnować z pracy. Czy jest w tym coś prawdy, czy pracując na UOP mam szanse za skorzystanie z programu?

Opublikowano (edytowane)

U mnie sytuacja wygląda następująco

-posiadam tytuł technika rolnika, kilka dni temu doczekałem się na dyplom( ukończyłem R.03 i R.16)

Za co mogę dostać punkty, nie mogę znaleźć nigdzie jakiejs tabeli. Ogólnie jaka szansa na otrzymanie premii? 

Z kalkulatora SO ciężko te 13 tys euro przy samej produkcji roślinnej uzyskać. Uprawiamy same zboża, bez rzepaku i kukurydzy.

Generalnie nabór planowany na maj, kiedy przepisać na mnie gospodarstwo?

freetaxi, ładnie się uśmiecham :) jak uwazasz jakie szanse?

Ktoś coś podpowie? 

Edytowane przez pablo266
Opublikowano (edytowane)

to co w tych rozporządzeniach jest to znam ogólnie, ale tabeli pkt np nie widzę, nie wiem moze na oczy padło. 

ale szanse chyba są jak uważacie?

juz widze. sorry

Edytowane przez pablo266
Opublikowano

czy grunty ktore dzierzawil bede od rodzicow na mr jesli bedzie to mozliwe bede mogl za premie od nich wykupic?? 70% sredniej na wlasnosc po decyzji mialbym zapisane a reszta zakupiona od rodzicow za premie hm przerabial ktos to czy na maszyny pisac lepiej??

Opublikowano
30 minut temu, przemek111447 napisał:

czy grunty ktore dzierzawil bede od rodzicow na mr jesli bedzie to mozliwe bede mogl za premie od nich wykupic?? 70% sredniej na wlasnosc po decyzji mialbym zapisane a reszta zakupiona od rodzicow za premie hm przerabial ktos to czy na maszyny pisac lepiej??

Jak będziesz w maju składał musisz czekać na nowe rozporządzenie 

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie, właśnie jestem na etapie ukończenia kursu online Rl03 czyli zaświadczenie o ukończeniu kursu będę miał do maja lecz egzamin w czerwcu, na krusie jako domownik jestem już 4 lata, czy będę miał jakieś punkty za to? Jaką najmniejszą inwestycję budowlaną można zrobić aby tylko punkty za to zgarnąć?Silos na zboże?Czy są jeszcze jakieś alternatywy? Jest tu ktoś kto robi aktualnie kurs r3, mam kilka pytań.

Opublikowano
14 minut temu, 21damiano21 napisał:

Panowie mam takie pytanie, właśnie jestem na etapie ukończenia kursu online Rl03 czyli zaświadczenie o ukończeniu kursu będę miał do maja lecz egzamin w czerwcu, na krusie jako domownik jestem już 4 lata, czy będę miał jakieś punkty za to? Jaką najmniejszą inwestycję budowlaną można zrobić aby tylko punkty za to zgarnąć?Silos na zboże?Czy są jeszcze jakieś alternatywy? Jest tu ktoś kto robi aktualnie kurs r3, mam kilka pytań.

za sam kurs r03 nie dostaniesz punktów musisz miec zdany egzamin natomiast za domownika możesz coś dostać trzeba czekać za rozporządzeniem na nowy nabór 

Opublikowano
17 minut temu, pablo266 napisał:

a z tym KRUSEM to jak to jest, czy musze być wcześniej na krusie czy od dnia otrzymania decyzji o przyznaniu pomocy? nie rozumiem tego

Nie musisz być wcześniej Ale potem musisz się ubezpieczyć i być co najmniej rok na krusie jako rolnik 

Opublikowano

czy w przypadku Młodego Rolnika mogę bezproblemowo mieć umowę o dzieło na kwotę 1200 zł netto? Czy nie będzie z tym problemu? mam stałe zlecenia i nie chce  z nich rezygnować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v