Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@krzysztofz14 ja po technikum rolniczym dostałem:

a) Świadectwo ukończenia szkoły - które do niczego mnie nie uprawnia, bo to sam tytuł TECHNIK.

b) Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe - to on był najważniejszy w MR.

Już się pogubiłem, jakie ty masz dokumenty, ale dyplom jest najważniejszy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam zaświadczenie o ukończeniu kursu zawodowego ze szkoły i świadectwa potwierdzające kwalifikację w zawodzie r3 i r16 pomarańczowy druk z oke.To dostałem ze szkoły a dyplomu nie mam i po kursie wiem że nie dają trzeba samemu wystąpić do komisji.

Możecie powiedzieć jak wygląda ten dyplom bo ja po wpisaniu w wyszukiwarkę widzę to samo co mam z tą tylko różnicą że zamiast słowa świadectwo jest dyplom.

Edytowane przez krzysztofz14
Opublikowano

Witam. Czy za wykształcenie średnie nierolnicze i co najmniej 4 lata jako domownik w KRUS są punkty w MR? Drugie pytanie to czy zaswiadczenie z KRUS o okresach podlegania ubezpieczeniu to wszystko co jest potrzebne do potwierdzenia stażu?

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie naboru z 2015. W sprawozdaniu z realizacji biznesplanu przy maszynach trzeba podać wielkość wskaźnika, jak to się liczy ? Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Opublikowano

W biznesplanie w arkuszu działki w kolumnie "powierzchnia użytków rolnych" wpisać powierzchnie z dopłat a w kolumnie "pozostała powierzchnia" wpisać różnicę tak aby zgadzało się z powierzchnią całkowita działki ewidencyjnej z ewidencji gruntów? Dobrze kombinuje?

Opublikowano

Witam

1. Czy w tym naborze otrzymuje się pkt. za co najmniej 1ha wysokobiałkowych? Czytając rozporządzenie z 28 maja 2018 roku wnioskuje że raczej nie. 

2. W przypadku działek planowanych do przejęcia na własność w ciągu 9 miesięcy mam wpisać własność w tytule prawnym, co wpisać w nr aktu i dacie nabycia tytułu prawnego (tabela 4 biznes planu)?

3. Czy za szkolenia i korzystanie z usług doradczych otrzymuje się w tym naborze dodatkowe pkt? Wg rozporządzenia z 28 maja 2018 r wnioskuje że nie.

4. Czy w uprawach w roku wyjściowym należy wskazać uprawy na wszystkich gruntach planowanych do przejęcia i już posiadanych, czy tylko na gruntach będących w posiadaniu w dniu składania wniosku?

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. W tamtym roku bacznie przyglądałem się na forum jak przystępujecie do naboru. W tym roku to ja będę składał tez wniosek o premię. W związku z tym mam pytanie. Czy rodzice muszą przepisywać mi również las czy nie. 

Opublikowano

może ktoś od boku doradzi, 1 ratę premii chciałbym przeznaczyć na maszyny, trzeba kupić nowe, a wiadomo że są drogie i zastanawiam się nad dwoma opcjami,

1) cała rata na paszowoz na 40szt w tym krowy, rozdanie łopatą w trzech budynkach, w każdym w promieniu 4m czy

2) zgrabiarka 4,2m, kosiarka 2,6m, siewnik zbożowy 3m, siewnik do nawozów 850/1000l

mam 7 gwiazdkową zgrabiarkę, kosiarkę 1,85m, poznaniak '84 2,7m, lejek 500l i z czasem wymieniać na większe ale używane przy zakupie paszowozu, nie wiem na czym lepiej wyjdę

Opublikowano

Mam pytanie czy można w ramach środków trwałych z premii MR zakupić krowy z przeznaczeniem na mamki. I jak długo trzeba je trzymać w gospodarstwie od momentu zakupu aby taki zakup mógł być zaliczony do środków trwałych?

Opublikowano
Dnia 15.07.2018 o 18:17, jumar7 napisał:

Witam

1. Czy w tym naborze otrzymuje się pkt. za co najmniej 1ha wysokobiałkowych? Czytając rozporządzenie z 28 maja 2018 roku wnioskuje że raczej nie. 

2. W przypadku działek planowanych do przejęcia na własność w ciągu 9 miesięcy mam wpisać własność w tytule prawnym, co wpisać w nr aktu i dacie nabycia tytułu prawnego (tabela 4 biznes planu)?

3. Czy za szkolenia i korzystanie z usług doradczych otrzymuje się w tym naborze dodatkowe pkt? Wg rozporządzenia z 28 maja 2018 r wnioskuje że nie.

4. Czy w uprawach w roku wyjściowym należy wskazać uprawy na wszystkich gruntach planowanych do przejęcia i już posiadanych, czy tylko na gruntach będących w posiadaniu w dniu składania wniosku?

1. Nie

2.  Tabela 4  kolumna "Tytuł prawny" - w przypadku działek planowanych do przejęcia w tej kolumnie zaznaczasz opcje "BRAK" po zaznaczeniu tej opcji nr aktu i data nabycia tytułu prawnego nie obowiązują

3. Nie

4. Uprawy podajemy ze wszystkich gruntów tzn. planowanych do przejęcia i te które posiadasz Ty w dniu złożenia wniosku (z tych upraw jest wyliczana wielkość ekonomiczna w okresie WYJŚCIOWYM)

Dnia 15.07.2018 o 17:49, agroagregat napisał:

W biznesplanie w arkuszu działki w kolumnie "powierzchnia użytków rolnych" wpisać powierzchnie z dopłat a w kolumnie "pozostała powierzchnia" wpisać różnicę tak aby zgadzało się z powierzchnią całkowita działki ewidencyjnej z ewidencji gruntów? Dobrze kombinuje?

W biznesplanie w arkuszu "Działki" w kolumnie "powierzchnia użytków rolnych" wpisujesz powierzchnie z dopłat oraz uwzględniasz również grunty pod rowami, stawami, podwórkiem, budynkami postawionymi na gruntach rolnych  oraz drogami wewnętrznymi. Czyli suma wszystkich "użytków rolnych" na działce. A w kolumnie "pozostała powierzchnia" wpisujesz to co nie zalicza się do użytków rolnych, na przykład las (Ls) albo zadrzewienia (Lz). Później dokładnie się to rozpisuje w arkuszu "Struktura rodzajowa użytków rolnych w okresie WYJŚCIOWYM"

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎07‎-‎08 o 02:49, falcon83p napisał:

I w chwili składania wniosku o premię mogę mieć dzierżawę od rodzoców zamiast własności a dopiero później zmienić na własność?

Proszę o wyjaśnienia - czy ta wymagana powierzchnia użytków stanowiących własność bądź dzierżawę z Zasobu (70% średniej krajowej) musi być spełniona przed wypłatą I raty pomocy? Czy premia może być przeznaczona na zakup gruntów, które dopiero w sprawozdaniu z realizacji biznesplanu będą wykazane jako te wymagane 70%?

Opublikowano

Witam,  pewnie powtórzenie to pytanie bo już było,  no ale.  Chciałem kupić ziemie za premie za młodego rolnika i dzwoniłem wczoraj do warszawy i Pani powiedziała że mogę  kupić ziemie od rodziców.  Dziś dzwoniłem do Odr i Pani powiedziała że nie można ale sugerowała że tak było w poprzednim rozdaniu. Na forum też chyba ktoś pisał,  że można.  Mógł by ktoś to jeszcze potwierdzić? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v