Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy mam pytanie odnośnie młodego rolnika. Składałem wniosek w tym naborze i niestety chce jedno działkę usunoc z biznesplanu przed złożeniem o 1 rate. Wiec co mam złożeniem Rb. Mam usunoc działkę w zakładkach działki i potem w okresie wejsciowym i docelowym ? Proszę o radę jak mam to zrb bo chce zrb zmianę a po akceptacji składać wniosek o 1 rate  żebym potem nie było wzywamy ze źle to zrb proszę o pomoc i z góry dzięki, pozdrawiam wszystkich 

.

Opublikowano

To musze usunoc działkę z działek potem z okresu wyjściowego a potem z docelowego dv rozumie 

Jeżeli mam postęp biologiczny zborza a chce to zmienić np zakup nasienia od weterynaza do pokrywania krów może być to tez tak ujęte 

Opublikowano
12 godzin temu, sumek666 napisał:

Sam sobie odpowiedziałeś ;)

Zrób pismo o pozwolenie na zmiany. List przewodni płytę z BP i finito.

Dzieki dziś złożyłem 

Opublikowano

Na byłem dzisiaj w Poznaniu to mi babka powiedziała, że jak zleci w poniedziałek to w drugim tygodniu po świętach, tak do połowy kwietnia powinno być. 

Mowi, że w tygodniu przed świętami to nikogo tam nie ma i się obijaja.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, davidzygmunt_85656 napisał:

I jak dostałeś ten przelew 1 raty ? , tobie chyba dziś mija 2 tyg od zlecenia wypłaty ?

oczywiście, że ... nie ;) 

edit. Po 18 zaksiegowane

Edytowane przez PawełWie
  • Sad 1
Opublikowano

Taka sytuacja-chce w BP zdeklarować zwiększenie wartości ekonomicznej poprzez dzierżawę ziemi.Ziemia od wujka będzie dla mnie dostępna od września.Czy muszę czekać na pozytywna decyzje agencji i dopiero dzierżawa?Czy jeżeli w roku bazowym nie ma tej ziemi to obojętnie kiedy,byle było to zrealizowane w roku docelowym?

Opublikowano

A co ARIMR interesuje czy jestem na VAT czy nie jestem? Masz kupić środki trwałe za 70% premii. Koniec kropka. A jak potrzebujesz więcej szczegółów to poszukaj kilka stron wstecz. Masz wszystko czarno na białym łącznie z interpretacją naczelnika Urzędu Skarbowego. 

Opublikowano

Młodego rolnika rozlicza się w kwotach brutto, czyli trzeba inwestować w środki trwałe min. 70tyś brutto. Wszelkie odstępstwa od tej reguły i próby wymuszania na nas rozliczania się w kwotach netto to jest niekompetencja urzędników, którzy pewne zwyczaje przenoszą z MGR. Takie coś trzeba zgłaszać wyżej i zmieniać urzędnikom światopogląd.

Natomiast zwrot vat-u z dotacji jest już po stronie US i to z tym urzędem trzeba rozmawiać. Agencja nie ma tu kompetencji. Co do samego zwrotu zdania są podzielone, sama agencja zaleca indywidualne rozmowy z US, bo też każda placówka ma swoją interpretację.  To jest mniej więcej oficjalne stanowisko centrali agencji.

Słowo urzędnika fajna rzecz a papier jeszcze lepsza, więc jak ktoś jest na vacie i nie wie co z tym vatem zrobić, to najlepiej przesłać zapytanie do własnego US i wtedy przyjdzie odpowiedz czy zwrócą czy nie.

• Thanks 2
Opublikowano
19 minut temu, sumek666 napisał:

Agea razie mi nie wypłaciła jeszcze pierwszej raty. Plany są na kwotę ok 110 tyś zł brutto w środkach trwałych. 

Ja jus dostalem kase po 70dniach i teraz Czekam na maszyny    

A ty jak myslisz zwroci us vat z mlodego mi sie wydaje ze powinni???

Opublikowano

Złożyłem wniosek o wypłatę 1 raty teraz zmieniłem maszyny w biznesplanie,  czy po akceptacji zmian odrazu złoża wniosek o wypłatę?  Bo Pani prowadząca mówiła że już miała składać wniosek o wypłatę tylko teraz doszły zmiany w BP

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v