Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy przed zakupem maszyn, trzeba zmieniać biznesplan odnośnie cen czy można zrobić zmianę dopiero po zakupie maszyn i wpisać cenę za którą zakupiło się daną maszynę?

Edytowane przez c1224
Opublikowano

Możesz jedynie kupić za swoje, drzewka za pieniądze z dotacji można sadzić tylko na swojej działce. Doradca mi tak mówił i raczej jest ogarniety w tym temacie, ale najlepiej dowiedziec się w agencji.

A co jeżeli szkółkarz od ktorego chce kupić drzewka nie jest na wacie? Wtedy zwykła faktura rr wystarczy?

Opublikowano

Mam takie pytanie jestem z naboru 2017 i teraz chce kupic cielaki od rolnika i  czy wystarczy umowa kupna czy wystawic i faktue  rr dodam ze jestesmy ryczaltowcami  .???

Opublikowano

MAm pytanie.

Jestem z naboru 2013-2017 teraz z kwietniu upływa mi 3 lata od wypłaty kasy i musze dostarczyc sprawozdanieale w trakcie tych 3 lat przybyło mi 10ha ktorych nigdzie nie uwzgledniałem anie nei byly wpisane co mam na nich siac a  teraz mam wszystko posiane inaczej... co teraz z tym zrobic??

Opublikowano
Dnia Wednesday, March 07, 2018 o 21:36, freetaxi napisał:

To jeśli będzie kontrola na miejscu to być może jeuszcze poczekasz. 

Jestem z naboru 2017 i teraz chce kupic cielaki od rolnika i czy napisac umowe kupna czy fakture RR dodam ze jestesmy obaj na ryczalcie ???

Potrzebne do ksiegi przychodow i rozchodow

Opublikowano

Jak jesteście na ryczałcie nie możecie wystawić faktury RR

Opublikowano

Ja własnie ostatnio kupiłem i nic nie spisałem nawet żadnej umowy wogóle zapomiałem o tej ewidencji. Czy agencja bardzo skrupulatnie sprawdza to ewidencje (będzie mi liczyć cielaki i sprawdzać czy mam na wszystkie faktury/umowy)? 

Opublikowano

daro zależy od osoby kontrolującej, czasami rzuci tylko okiem czy jest ewidencja, a czasami sprawdza dokladnie wszystko. Na szkoleniu mówili odnośnie zakupu np cielakow od rolnika rr przez rolnika rr, że trzeba jakąś umowe spisywac.

Opublikowano
3 minuty temu, rex15 napisał:

daro zależy od osoby kontrolującej, czasami rzuci tylko okiem czy jest ewidencja, a czasami sprawdza dokladnie wszystko. Na szkoleniu mówili odnośnie zakupu np cielakow od rolnika rr przez rolnika rr, że trzeba jakąś umowe spisywac.

Czyli umowa kupna sprzedazy wystarczy ?????bez zadnej faktury 

Opublikowano

Czyli można od ojca cielaki kupić na taką umowę i rozliczyć?

Opublikowano
5 godzin temu, audia424 napisał:

Czyli umowa kupna sprzedazy wystarczy ?????bez zadnej faktury 

tak wystarczy umowa kupna sprzedazy z data, dane dokladne 2 stron adres itp. liczba sztuk i cena musi zostać wpisana najwaznijesza rzecz i podpisy i tyle :D

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam pytanie do freetaxi lub osób które robiły zmiany w biznesplanie po otrzymaniu 1 raty. Chcę zrezygnować z postępu biologicznego i odpadnie mi jeden pkt, dodatkowo dojdzie kilka ha dzierżawy i czy zostaną przez arimr doliczone punkty za powiększoną powierzchnię gospodarstwa?

Opublikowano
2 godziny temu, Bolek96 napisał:

tak wystarczy umowa kupna sprzedazy z data, dane dokladne 2 stron adres itp. liczba sztuk i cena musi zostać wpisana najwaznijesza rzecz i podpisy i tyle :D

Dzieki kolego

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, norbert098 napisał:

czyli jeśli kupiłem dwie krowy to muszę to wpisać koniecznie jakoś w ewidencje przychodów czy nie muszę ?

musisz bo to sprawdzą bez problemu w ARIMR kiedy kupiles

pisalem pare postów wyżej jak to musi wyglądać

Edytowane przez Bolek96
Opublikowano

Witam. mam małe pytanko 

W roku 2016 złożyłem wniosek na młodego rolnik w który zadeklarowałem się ze uzupełnię wykształcenie ( Techniczne ) za które było 5 punktów 

lecz jak na razie uzupełniłem wykształcenie na poziomie ( Zawodowym ) za które było 3 punkty. 

Jakie mi grożą  konsekwencje jak w najgorszym przypadku  nie uda mi się zaliczyć wykształcenia technicznego? 

Pozdrawiam.  

Opublikowano
1 godzinę temu, marcis napisał:

Pieniążki na koncie, Mazowsze wsniosek składany 29 stycznia

Czyli nie jest tak jak niektórzy pisali że wypłata jest blokowana na 60 dni do ewentualnej kontroli. Ja też składałem pod koniec stycznia ale narazie nic, też mazowieckie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v