Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dostałem decyzje i chcę złożyć  wniosek o pierwsza rate, w załcznikach wymagane jest:

1) Dokument potwierdzający tytuł prawny do nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa (chodzi o kopie aktu notarialnego?)

2) Dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu. (co to za dokument)

Opublikowano
2 godziny temu, Przemok1992 napisał:

A jak Wielkopolska ma już ktoś pieniążki? ? Albo wiedzę kiedy zamierzają płacić? ? Wniosek złożony 18.01 

Nie nastawiaj się na szybką realizację. Nie ma naczelnika i jego zastępcy więc osób decyzyjnych. Chyba że znaleźli zastępstwo. 

Opublikowano

Miałem przypadek, że wypłata drugiej raty płatności trwała trochę ponad lepiej niż 6 miesięcy ale był to prawdopodobnie pierwszy albo jeden z pierwszych takich wniosków w Polsce i dlatego tyle się schodziło. 

Opublikowano

podpowie mi ktoś

Dnia 5.03.2018 o 20:04, jacek2014 napisał:

Witam wszystkich. Potrzebuje informacji. Jestem z naboru 2014 właśnie napisałem sprawozdanie, teraz czas na oświadczenie. posiadam 2,5 h ornych a reszta to łąki. Do tej pory nie stosowałem środków ochrony roślin, i tu moje pytanie czy jeżeli w liście kontrolnej 

1. Stosowanie i przechowywanie środków ochrony roślin [2a] (art. 61-77), [2b] (§ 7-11), [2c] (ust. 9 pkt B załacznika II do rozporządzenia, [2d] (art. 67)

wszędzie wpisze nie dotyczy, to czy przy kontroli nie będą robić problemów,  gdybym w tym roku zaczął je stosować?

Gość Aga_Foto
Opublikowano

A jak to jest z dotacjami na maszyny rolnicze? 

Jakie kryteria trzeba spełniać? 

Opublikowano
3 godziny temu, freetaxi napisał:

A kontrolę miałeś w międzyczasie?

Nie miałem i osoba prowadząca mówiła mi przez telefon że gdzieś kiedyś przyjadą ale teraz mają dużo roboty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v