Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem mlodym rolnikiem z 2014 roku.Chce za otrzymana dotacje kupuc 1.6 hektara ziemii od starszej kobiety ktora nie ma konta bankowego.Czy moge zaplacic jej pieniadze do reki u notariusza ?Czy musi byc przelew bankowy?

Opublikowano

Ą od przekazu milion złotych prowizji ;)

Jak zapłacisz u notariusza będzie ok. Najwyżej napiszesz krótkie oświadczenie dlaczego tak zapłaciłeś. 

Ciekawostka. Moi teściowej jakiś czas temu sprzedawali mieszkanie i nie chcieli gotówki bo na pewno kupujący zapłaci im podróbkami ;)

• Like 1
Opublikowano

Ja w wlkp wniosek o I rate złożyłem pod koniec  stycznia na razie jest cisza teraz robie małe zmiany w biznesplanie  i zastanawiamsie czy przejdzie dmuchawa do zboża jeżeli jest wyłącznie produkcja roślinna a budynek magazyn mam w użyczeniu? 

Opublikowano
4 godziny temu, adamn999 napisał:

Ja w wlkp wniosek o I rate złożyłem pod koniec  stycznia na razie jest cisza teraz robie małe zmiany w biznesplanie  i zastanawiamsie czy przejdzie dmuchawa do zboża jeżeli jest wyłącznie produkcja roślinna a budynek magazyn mam w użyczeniu? 

Pamiętaj że w Poznaniu nie ma naczelnika i zastępcy

Opublikowano
1 godzinę temu, adamn999 napisał:

Wiem i jeden rolnik z naszej gminy poleciał z nimi.  A co z zmianą w Biznesplanie przejdzie mi ta dmuchawa? 

Moim zdaniem tak. Dobre uzasadnienie i po klopocie. Moim zdaniem Poznań się tak nie czepia.

• Thanks 1
Opublikowano

Wziąłem młodego rolnika w tym naborze a teraz mam okazję kupić sobie działkę budowlaną po znajomości od ciotki w innym powiecie oczywiście za prywatne pieniądze a nie z premii i czy agencja nie będzie się do tego czepiać ze mam gdzieś 60 km od gospodarstwa działkę budowlaną?

Opublikowano

Witam wszystkich. Potrzebuje informacji. Jestem z naboru 2014 właśnie napisałem sprawozdanie, teraz czas na oświadczenie. posiadam 2,5 h ornych a reszta to łąki. Do tej pory nie stosowałem środków ochrony roślin, i tu moje pytanie czy jeżeli w liście kontrolnej 

1. Stosowanie i przechowywanie środków ochrony roślin [2a] (art. 61-77), [2b] (§ 7-11), [2c] (ust. 9 pkt B załacznika II do rozporządzenia, [2d] (art. 67)

wszędzie wpisze nie dotyczy, to czy przy kontroli nie będą robić problemów,  gdybym w tym roku zaczął je stosować?

Opublikowano
32 minuty temu, marcis napisał:

Dostał juz ktoś pieniążki z Mazowsza ?

Rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem w cztery oczy i powiedział, że wypłaty będą bliżej 90 dni od złożenia bo dopiero niedawno dział płatności dostał wnioski

Opublikowano (edytowane)

W BP muszę zmienić inwestycje w obu zakładkach przez co minimalnie zmieni mi się pkt- z 16,16 na ok 15.50 pkt- jak wygląda sama zmiana? Dostarczam poprawiony BP z wnioskiem i jeszcze coś do tego? Podanie? 

Czy pozycje, które pozostaną niezmienne mogę już spokojnie kupować?

Edytowane przez PawełWie
Opublikowano

Mam takie pytanie: czy wsparcie z programu "młody rolnik" po świeżym przejęciu gospodarstwa MUSI być złożone przed innymi programami pomocy PROW, zwłaszcza "modernizacja gospodarstw rolnych"? Gdzieś słyszałem, że jak weźmie się "modernizację gospodarstw rolnych", przed złożeniem wniosku na "młodego rolnika", to kasa 100tys przepada... W tym naborze właśnie tak się układają programy wsparcia, ale nie chciałbym ryzykować stratą takiej kasy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v