Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, michal_xs napisał:

Panowie a co jesli w biznesplanie mam zakup ciagnika i ladowacza za np 165 tys brutto a kupie za 150 tys brutto to musze cos zmieniać w biznes planie?? I jal zmieniać to teraz czy moge po zakupie?

Panowie podpowie ktoś kto mial podobna sytuacjie?

Opublikowano (edytowane)

Witam w maju bd składać na MR mam zapisane 11 ha ziemi i mam zamiar złozyc na roztzutnik 10  lub 8 ton i agregat przed siewnikem 3m czy przyznajo mi taki rozrzutnik ? Czy nie jest to za duzy rozrzutnik na taki areał i dodadkowo nie bd miec  na sb bydla a sprawa agregatu nie bęndzie nic przeszkadzac  Agencji ze za mały areal do tego agregatu ?

Edytowane przez adrian123473
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, rex15 napisał:

Zgadza sie, przyszło pismo z arimr.

skomplikowany charakter sprawy?

Czy CBA porządki robi? :P
W Poznaniu 2 etaty się zwolniły gdyby ktoś szukał pracy ;)

Edytowane przez sumek666
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
2 godziny temu, Pele18 napisał:

Ja mam wpisane 180 tysięcy a traktor wyszedł 183 tyś, doradca mówi ze nie na sensu robić zmian bo i tak cała kwota jest wykorzystana, a jak to jest do konca to sam nie wiem. 

To i tak dużo ponad limit w razie jak by chcieli zmiany kwoty to lepiej żeby Ci wystawił fakturę na kwotę 180 a resztę poza dopłacić 

Opublikowano

Witam dowiem się coś na temat młodego rolnika 2018 czy jeszcze nic nie wiadomo? Punkty to wiem ze 15 ale np jak to napisać we wniosku ze zwierzętami żeby zrobić wartosc ponad 15 tys euro przepisuje się zwierzęta po podpisaniu a w biznesplanie deklaruje się ze ojciec przepisze mi 15 sztuk bydla opasowego? I czy to 15 punktów wystarczy?

Opublikowano

Pytanie

Zgłoszenie tylko 1 ciągnika  gdy ma się 2 jest akceptowalne? Ciągniki są na tatę i użyczony będzie tylko jeden umową użyczenie czy jakoś tak.

Kontrola może się czepiać?

Opublikowano
8 minut temu, adam131 napisał:

Pytanie

Zgłoszenie tylko 1 ciągnika  gdy ma się 2 jest akceptowalne? Ciągniki są na tatę i użyczony będzie tylko jeden umową użyczenie czy jakoś tak.

Kontrola może się czepiać?

Nie moze. Ja np uzyczam od ojca tylko maszyny a ciągników tata ma 5 i nikt sie nie czepia.

Gość Aga_Foto
Opublikowano

Jak to jest z tym młodym rolnikiem ?

Czy jeśli byłabym współwłaścicielem gospodarstwa i to ja posiadam wykształcenie rolnicze,to również dostanę dopłaty? Czy dostanę je tylko jeśli to ja będę właścicielem? 

Jeśli ktoś ogarnia temat bardziej niż ja to poproszę o info:) Na stronie arimr nie znalazłam odpowiedzi.

Opublikowano

Witam mam pytanie jak przejołem gospodarstwo rolne w całości 5 miesięcy przed naborem  przed złożeniem w wniosku o młody rolnik 2017 to mi przyznane punkty za przekazanie w całości a pani z buska mówi ze nie powinnem mieć za to punktow ani za wiek przekazujacego i kogo tu słuchać jak to jest ? Ona się myli ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v