Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czy w wniosku trzeba  jasno zadeklarować  że  od sprzętu  będzie odliczany vat bo początkiwo chciałem zostać na ryczałcie ale po przemyśleniu jednak chyba vat tylko czy  agencja  nie  bedzie robić problemów 

Opublikowano

hej mam jedno pytanka czy współwłasność mp 0.28 ha tzn na 2 osoby po 14 arów  w młodym rolniku nie możne być i czy kolega musi sie tego pozbyć współwłasności  bo chce startować w 2018 roku ? 

Opublikowano

Jeszcze jedno zapytanie troszke nie związane z tematem ale może  ktoś to przerabiał

Otóż zapis ziemi z buznesplanu  mlodego rolnika będę robił w styczniu. Na 17 ha zasiane mam zboża ozime z kwalifikowanego  materiału siewnego faktury zakupu  są na tatę. Czy ja albo tata będę  mógł  ubiegac się  o dopłatę  do tego materiału jezeli w styczniu ziemia przejdzie w moje posiadanie? 

Przerabiał ktoś  coś  takiego

Opublikowano

Taa , najważniejsze że sąsiad będzie zazdrościł . Co wy w tych głowach macie ?

Opublikowano
Dnia 7.12.2017 o 16:12, oregano napisał:

Panowie, jak mam wykazać, że rozpocząłem realizację biznesplanu? Czy zakup np. nawozu i wpisanie tego w koszta można uznać za rozpoczęcie realizacji biznesplanu?

Podpowiesz co to było?

Opublikowano

Wpis m charakter humorystyczny i nie był kierowany do ludzi majacych kij w tyłku i brak dystanatu. A poważnie to od początku osoba robiąca mi wniosek byla pewna ze sie uda no i bang :D teraz mądrze zagospodarować piniendze, zmodernizować  park maszynowy i z głowa starac się rozwijać i mnożyć  kaske. :) a sąsiad swoją drogą xD

Opublikowano
11 godzin temu, PawełWie napisał:

Podpowiesz co to było?

Kupiłem parę worków nawozu na fakturę i to wystarczyło. Data zakupu musi być po dacie otrzymania decyzji i to wszystko.

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

Kupiłem parę worków nawozu na fakturę i to wystarczyło. Data zakupu musi być po dacie otrzymania decyzji i to wszystko.

Nawóz miałeś wpisany w zakupach w BP czy może być dowolny?

Opublikowano

Czy mogę ubiegać się o premie po przejęciu gospodarstwa jeżeli rodzice korzystali z MGR 4 lata temu i do końca 2018 roku mam jeszcze zobowiązania związane z tym programem? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v