Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

pamietacie z młodego rolnika gdzieś był zapis (chyba nie w samym rozporządzeniu) ze korekty lub zmiany bez konsekwencji sa możliwe x dni po zlozeniu wniosku? chyba 30 albo 60  dni tylko ile to bylo i gdzie to napisali?

poza tym agencja własnie po tym terminie dopiero specjalnie wzywa do  uzupełnienia dokumentów zeby nie dało się zmienic tego wniosku?

Opublikowano

Wystarczy przeczytać rozporządzenie...

§ 17. 1. Kolejność przysługiwania pomocy jest ustalana na podstawie danych i informacji zawartych we wniosku o przyznanie pomocy, dołączonych do niego dokumentach oraz kontroli administracyjnej. Dokonanie przez wnioskodawcę zmian we wniosku o przyznanie pomocy lub w dołączonych do niego dokumentach po upływie 20 dni od dnia zakończenia terminu składania wniosków o przyznanie pomocy nie wpływa na kolejność przysługiwania pomocy, z wyłączeniem przypadku gdy zmiana taka powoduje zmniejszenie liczby punktów.

Opublikowano

wiec jeśli ja nie dołączyłem świadectwa ukonczenia szkoly sredniej to co mam teraz zrobic??? jechać i to zawieść czy czekać aż sie odezwą ??? pomóżcie :/

Opublikowano

Pytanie do Kolegi freetaxi,

dostałem młodego rolnika, przepis w styczniu (kasa z młodego rolnika już na koncie), dziś złożyłem wniosek o płatności bezpośrednie i za zalesienie gruntów (premii zalesieniowej) program który miał tata. Przy składaniu wniosku Pani mi powiedziała że nie złożyłem w terminie 3 miesięcy wniosku że chcę kontynuować zobowiązanie taty a mianowicie to zalesienie i że kasa do zwrotu za zalesienie. Czy mogę to jakoś wyprostować bo ja nic nie wiedziałem o tym że trzeba taki wniosek złożyć. Czy mogę prosić o przywrócenie terminu był taki zapis w starym rozporządzeniu a w nowym jest że termin nie podlega przywróceniu, dodam że tata otrzymał to zalesienie jak obowiązywało stare rozporządzenie. Czy słyszał Kolega o takim przypadku. z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam    

Opublikowano

@caryx skoro dales dyplom to po co chcesz swiadectwo dawac ? jesli dawalbys swiadectwo kwalifikacji to wtedy swiadectwo szkolne musisz dolaczyc....

@kolega co robiles do tej pory ze dopiero dzis skladales wniosek ??

Opublikowano

kolega0123. ja bym proponował złożyć aneks do aktu i wykreślić z niego ten las

Opublikowano

@caryx skoro dales dyplom to po co chcesz swiadectwo dawac ? jesli dawalbys swiadectwo kwalifikacji to wtedy swiadectwo szkolne musisz dolaczyc....

yhmm już rozumiem troche sie pomotałem bo doradca mówi jedno potem tu czytam co innego jeszcze w rozporządzeniu co innego i sie zakreciłem dzieki za sprostowanie kolego bo nie dawało mi to spać xD Jeszcze raz wielkie dzieki :D wiszę tobie browara kolego :)

Opublikowano

kolega0123. ja bym proponował złożyć aneks do aktu i wykreślić z niego ten las

nie bardzo, bo w biznesplanie jest zapis że całe gospodarstwo jest przekazywane i dlatego są za to pkt którymi nie bardzo mogę szastać.

Opublikowano

Witam, orientuje sie ktoś może czy przy młodym rolniku trzeba bedzie robic taki konkurs ofert?? Bo słyszałem że na modernizacje cos takiego jest

W przypadku MR nie trzeba robić przetargu na maszyny. 

Opublikowano

Witam

jak to jest z za świadczeniem z KRUS? Złożyłam wniosek MR, a zażądano ode mnie zaświadczenia z KRUS, mimo, że obecnie jestem zatrudniona na umowę o pracę. Ktoś już wyżej napisał, że nie jest potrzebne żadne zaświadczenie z KRUS, a ja czekam na ten papier, żeby go zawieźć do ARMiR.

Opublikowano

Napisałem ci już w innym temacie, że jest to indywidualna sprawa i nie ma co do tego reguły. Zapytaj się dealera chociaż nie wydaje mi się, że bez żadnej kasy da ci maszynę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v