Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to samo co na mgr,  wpisz sobie w google dobór maszyn prow 2014 i znajdziesz

Opublikowano

Chyba nie dokońca to samo co w mgr przecież niektórym przechodzą ciągniki po 100 KM na 10 czy 12 ha. Albo opryskiwacze po 1500 litrów.

Pytanko dostałem kasę już sprzedawca wystawił mi fakture na jedną maszyne i kosztuje jednak tysiąc mniej ale i tak łącznie na maszyny wydam więcej niż 80 tyś to nie będzie problem ? i jak jest z zapłatą za tą maszyne nie mam konta przelewowego i nie wiem jak to zrobić żeby mieć potwierdzenie, iść do banku normalnie z fakturą i zrobią przelew i dadzą potwierdzenie ?

Opublikowano (edytowane)

Tata w grudniu przechodzi na emeryturę, śpieszyć się na młodego rolnika w 2018 roku (nie mam wykształcenia  rolniczego, mam licencjat i teraz robię magistra), czy na spokojnie zrobić podyplomówkę z rolnictwa (zaczyna się w październiku, papier pewnie koło czerwca 2018) i  poczekać na młodego rolnika w 2019??

Starczy kasy z puli dla wszystkich na obecny rok, 18 i 19? 

Edytowane przez młody1994
Opublikowano

Freetaxi mam do ciebie inna sprawe .poniewaz bede skladal na doplaty bezposrednie i przyszedl mamie wniosek wlasciwie wypelniony . To czy ja moge tylko zmiennic pierwsza strone z danymi moimi i bedzie wszystko okej.prosze o odpowiedz?

Opublikowano

Mam takie pytanie, czy przed składaniem wniosku na MR mogę mieć przekazane zwierzęta. Otóż mama wydzierżawiła mi ziemie (z pewnych względów musiała wydzierżawić całość a nie tylko 1 ha) na tzw. urządzenie czyli ona nie będzie składała obszarówki tylko ja. Posiada natomiast na siebie bydło, ok 20 sztuk i z tego co mi wiadomo to nie może składać o dopłaty na same zwierzęta. I tu moje pytanie czy może mi teraz przekazać zwierzęta i ja będe brał dopłaty na nie i na ziemie, czy kasa za te zwierzęta musi przepaść?

Opublikowano (edytowane)

@freetaxi Wiadomo ile trzeba mieć punktów, żeby załapać się na premię? Czy wszyscy się łapią i wystarczy minimalne 12?

Edytowane przez elamir
Opublikowano

Pytanko do Pana freetaxi

Otóż rozmawiałem z doradcą którry miał by sie zająć moją sprawą i mi powiedział że zrobi to wszystko w 2 dni bo nie ma nic trudnego i nie trzeba za dużo załatwiać, moje pytanie wiec brzmi czy faktycznie tak szybko da sie to zrobić?? kolejnie powiedział mi że na ten minimum 1ha to wystarczy jakieś oświadczenie napisać a potem dopiero przepisać czy wydzierżawić. Chciał bym wiedzieć czy faktycznie tak jest jak mi powiedział czy poprostu szukać kogoś innego by sie tym zajął 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v