Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ursusa 1224 mam a case dopiero zamierzam kupic i zastanawiam sie czy nowy ciagnik poradzi sobie z maszynami z ktorymi stary ursus dawal sobie rade. Moc niby taka sama ale to zawsze 2 gary mniej.

Opublikowano

ciągnąć da rade lecz zależnie od maszyn może go chwilach przykładowo u mnie pług 4 skibowy obracany na ramię 160 (Krone Mustang vario) musiałem go dociazyc 400 kg plus oryginalne obciążenie bo go dźwigalo. z bronią 3m i siewnikiem nadbudowanym z paka 500 kg na pusto tez miał ciężko sulski ( modelu nie pamiętam pożyczone) mogłem sobie pozwolić tylko na 200 kg ziaren pszenicy i tylko ładować na polu. agregat polski 3.6 bez problemu

Opublikowano

wydaje mi się że maxxum 110 będzie silniejszy od Ursusa. Ursus pomimo tego że ma więcej koni to jest muł. A po drugie maxxum ma system Power boost, czyli dodatkowa moc na najwyrzszym biegu i w pracach których używany jest WOM.

Opublikowano

Zapewne Ec case mimo iż może go przewazac z powodu braku balastu to podnosnik ma jakoś ponad 7t co wystarczy żeby podniósł maszyny nawet za duże dla niego.
Ciagniki bez porównania mam oba także wiem że z tym co robi Nh a ursus to ursus zostaje za każdym razem z tyłu nie wspominając o awaryjności...
Ursus jak dostanie tandema 16t to stoi wygiety jakby powietrZa w kołach z tyłu nie było zaczep wyglada jakby na pierwszej dziurze mial się złamać a pod trochę lepszą górkę schodzi do 1 II nie wspominając o tym że za nim nic nie widać tyle dymu...
A nh zejdzie z 40 km/h do około 30 z tym samym ładunkiem

Opublikowano (edytowane)

Jak kupiłem  Case to teściu powiedził że teraz zobaczę ile części kosztują. W ciągu 5 lat wymieniłem rączke biegów i tarcze półbiegów razem z  mechanikiem 6 tyś, a  on  w 1634 drugi raz remontował skrzynie biegów zmienil głowicę  w  silniku i  z dwa razy remontował zółwia.o pierdolach do 1 tyś nie wspomnę, ale zachwycony  z 16  a   w ciągu 10 lat włożył więcej niż dał i sam remontuję.

Nawet nie wiecie jaki jestem szczęśliwy że sprzedałem 1224 i nie muszę co roku, lub co 500 godzin remontować żółwia  lub co chwilę coś w  silniku się dzieję i nie parże sobie nóg od podłogi w czasie  żniw i podorywek  i cały się nie pocę i wyglądam jak murzyn  po robocie na otwartych drzwiach  cały spocony bo w kabinie  ponad 40 stopni jest.

I na remonty wydaję mniej niż na Ursusa z tanimi  gównianymi częściami  z plasteliny, że po 40 godzinach pracy  na wąłku  z Crystala potrafiły  się  zęby zawinąć w  drugą stronę. Reklamacji oczywiście nie uznali bo serwis nie zakładał.

Edytowane przez tomek73

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v