Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to wyliczyłeś?

Proste panie kolego.W kwietniu wypłacają 25% sumy na którą ubezpieczyłeś czyli przy całkowitej szkodzie dostaniesz 1500zł bo chyba nie myślałeś że 6000. Ja mam wszystko ubezpieczone ale wolę aby nie było potrzeby konfrontacji z likwidatorem.

Opublikowano

A po co innego się ubezpiecza?

rzepak wymarznie, dostaniesz 6000zł/ha, późniejszych kosztów nawożenia i ochrony nie poniesiesz, a jeszcze kukurydzę posiejesz co da Ci plon 11t/ha

Też bym tak chciał zbierać plony 2 razy w roku ;)

Opublikowano

100% to mooooże wypłacą jak w żniwa grad wszystko wymłóci. Bodajże w PZU do I kwietnia 30% ubezpieczenia przy 100% zniszczeniu.

BlackMamba, my przecież mieliśmy szkodę w żniwa pare lat temu i dostaliśmy? :D Pamiętasz?

Opublikowano

Taa, łaskę robią żeby wypłacić tę nędzną część ubezpieczenia utraconą przed ruszeniem wegetacji. Jak przed zbiorem grad przyszedł to stwierdzili ze to nawalny deszcz, od ktorego plantacja nie była ubezpieczona.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zgadza się, ale istnieje opcja zniesienia udziału własnego i w takim wypadku jest to właśnie 1500 zł.

Opublikowano
Proste panie kolego.W kwietniu wypłacają 25% sumy na którą ubezpieczyłeś czyli przy całkowitej szkodzie dostaniesz 1500zł bo chyba nie myślałeś że 6000. Ja mam wszystko ubezpieczone ale wolę aby nie było potrzeby konfrontacji z likwidatorem.

Wyliczona jest kwota wartości ubezpieczonego przedmiotu (pszenica i rzepak) i tak jak z samochodem mają wypłacić tyle na ile jest ubezpieczony.

W przypadku całkowitej szkody płaca tyle na ile ubezpieczyli albo sąd, proste.

Nie ma mowy o jakichś 25%, na umowie tego niema al est to taka sama umowa jak z samochodem czy budynkiem.

Jak by mi przy całkowitej szkodzie coś sapali o 25% to bym od razu szedł do sądu.

Jak przed zbiorem grad przyszedł to stwierdzili ze to nawalny deszcz, od którego plantacja nie była ubezpieczona.

Trzeba było iść po deszczu na pole najlepiej ze świadkiem i robić zdjęcia, byś miał dowód że to był grad, a nie deszcz, potem trzeba wyło wezwać rzeczoznawcę i dopiero zgłaszać do PZU.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Wyliczona jest kwota wartości ubezpieczonego przedmiotu (pszenica i rzepak) i tak jak z samochodem mają wypłacić tyle na ile jest ubezpieczony.

Nie ma mowy o jakichś 25%, na umowie tego niema al est to taka sama umowa jak z samochodem czy budynkiem.

J

Widzisz Marek, podpisując umowę oznajmiasz iż zapoznałeś się z ogólnymi warunkami ubezpieczenia.

Lektura ta wiele wyjaśnia, choć nie jest zbyt frapująca i nie czyta się jej jednym tchem :P

Patrz pargraf 55 punkt 2 http://www.tuw.pl/UserFiles/Rolne_-_pdf_do_pobrania/wu-06-03.pdf

Nie licz również że inne firmy są bardziej hojne B)

Edytowane przez xemit
Opublikowano

Jak by mi przy całkowitej szkodzie coś sapali o 25% to bym od razu szedł do sądu.

Trzeba było iść po deszczu na pole najlepiej ze świadkiem i robić zdjęcia, byś miał dowód że to był grad, a nie deszcz, potem trzeba wyło wezwać rzeczoznawcę i dopiero zgłaszać do PZU.

Kolega widz pierwszy raz zawarł umowe i niestety odrazu będą przykre niespodzianki.Ja już 5lat ubezpieczam i troche znam ich podejście do wypłaty odszkodowania. Zazwyczj zawsze trzeba się odwoływać bo nie zgadzam się z oszacowanym procentem szkód ale faktu że wypłacają w kwietniu gura 25% nieprzeskoczysz lub 30% w innych firmach niż monopolista Polski.Trzeba czytać umowe ze zrozumieniem.

Co do przykładu Black mamby to troche było inaczej.Mieliśmy poubezpieczane od deszczu nawalnego i jak położyła ulewa nam po kilkadziesiąt hektarów zbóż i rzepaku a szanowni likwidatorzy wyliczyli kwote odszkodowania a góra przysłała pismo że deszcz nawalny był ale 2 stopnia a oni płacą tylko za 3 stopień.Nasz błąd że nie poszłiśmy do sądu ale to była pierwsza polisa i też nie byliśmy obcykani w tym temacie.Teraz to odwołanie a jak nie pomoże to sąd.Życzę abyś jak najmniej korzystał z tej polisy.

Opublikowano

zadzwoniłem dziś do paszarni(cargil) po ile płacą jęczmień to mi odpowiedziano ze po 750netto ale co z tego jak do połowy marca nie kupują bo przez ostatni tydzień kupili tys ton i mają magazyny pełne i kolejne kilka tys ton mają zakontraktowane a ludzie mają puste kurniki i świnie wylikwidowali i nie ma zbytu na pasze .

Opublikowano

dzis pojechal samochod po 900 netto ale to juz ostatni w tej cenie bo kupuje juz po 880netto a od poniedzialku po 850 netto, tlumaczy to tym ze paszarnie maja pelne magazyny i nie kupuja tyle co wczesniej a pasza sie nie sprzedaje bo hodowcy ograniczyli produkcje. ceny dotycza pszenicy paszowej

Opublikowano

panowie ale zdajecie sobie sprawe z tego ze dzisiejsze ceny zboża to wasz gwózdz do trumny bo za rok jak ludzie zlikwidują trzode a to sie dzieje i to mocno to bedziecie ich po rękach całować i wozić przyczepami pszenice po 450zł a jęczmień po 350zł za tone-już to przerabialiśmy i to niedawno i to sie powtórzy więc radze wam modlić sie o klęske bo bedzie żle.

modlić się o klęskę??? ty chyba nie wiesz co piszesz?!

Opublikowano

gdybym nie wiedział to bym nie pisał-wiesz co sie stało z hodowlą trzody-za rok jak zbiory bedą dobre to zboże bedzie w takich cenach jak pisałem-ja tego nie wymyśliłem inie odemnie to zależy więc sie odczep ok.

Opublikowano

mnie nie dotknęła żadna klęska za co dziękuje Bogu ale po myśl o tych którzy mieli wszystko pod wodą i nie mogą sprzedać tej pszenicy po 950zł jak wy a my trzodziaże za co mamy kupić zboże które przewyższa koszty produkcji...i nie dziwie się wcale ludziom że rezygnują z tej produkcji i zgodzę się z tobą że cena zboża po przyszłych zbiorach będą nie za dowalające :rolleyes:

Opublikowano

Pszenica konsumpcyjna 970 netto lokalizacja woj. Podkarpackie, powiat mielecki, miejscowość Chrząstów

.......-//-........................ 105 netto PPZ ,,KAPKA'' Jarosław, ogólnie koleś mówił, ze skup jeszcze będzie trwał jednak powoli zapełniają magazyny z tą ceną to różnie ponoć bywa z rozmowy z kumplem tamtejszych okolic wynika, że po przywozie towaru koleś ponownie pobiera próbkę i winduje ceny ku dołowi, jeśli ktoś przywozi z daleka transport opłacony to oddać raczej musi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v