Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

beata mogę być w błędzie ... ale co te twoje 10 ton tak dobrej pszenicy wpłynie na 1000 innych ton o średniej zawartości :) to napisz coś o tej pszenicy jakie nawożenie , ochrona ,termin siewu , ilość wysiewu , zmianowanie no i wydajność z ha bo jestem ciekaw skąd takie wysokie parametry :) a czy produkowania tak wysoce elitarnej pszenicy ma w dzisiejszych czasach sens , skoro za paszówkę płacą po 630 ;[

Opublikowano

W moich okolicznych punktach skupu krążą dziwne plotki o tym że cena może spaść .

Jest w tej chwili jakaś dziwna sytuacja na rynku cokolwiek to znaczy i cena może się nie utrzymać.

Słyszeliście coś o tym -propaganda czy coś jest na rzeczy ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U nas paszarnia bierze pszenice jak leci i płaci za nią, jak za konsumpcyjną... Mało która pszenica trzyma parametry...

Opublikowano

........ może do 1000 zeta/t dobije w przyszłym roku? :) obwstawiam pszenie na poziomie 700 na przełomie lutego/marca :) kto da więcej ?

eh pomyliłem sie o 4,5 miesiąca...długo sie bronili z tą propagandą ze sa niesamowite zapasy, a bedzie jeszcze ciekawiej w przyszlym sezonie :)

niestety nikt nie bierze pod uwage tego ze niebawem braknie zywnosci... kwestia juz nawet nie dwóch ale jednego roku kleskowego.

Ciekawe jak to wyjasnia spoleczenstwu ktore narazie zyje w glebokiej nieswiadomosci :)

Opublikowano

Ceny gdzieniegdzie z pewnością spadną w celu "postraszenia" rolników. W mojej okolicy najniższa cena za paszówkę to od 650 zł/t wzwyż a za konsumpcyjną ponad 700 zł/t.

Opublikowano

U mnie tez cena spadła, za paszówke z 662 na 650 a i tak dostałem 662z i nawet za porost nie odliczyli a zawiozłem cale 3 tony

Opublikowano

u nas spadek z dnia na dzień od tygodnia było 700 brutto już jest 600 i cały czas w dół i co z tego ze młyny płacą po 850... jak są niewypłacalni znajomym po kilkanaście tys są dłużni i to z przed kilku lat dookoła każdy rąbie rolnika!!!

Opublikowano

Wczoraj odwoziłem pszenicę i za paszową dostałem 600+vat, dzisiaj przyjeżdżam i paszowa już po 560+vat, ale parametry miała dobre i sprzedałem jako konsumpcyjną po 700+vat. woj. Opolskie

Opublikowano

To muszą być zagrywki na "panikę" .Po prostu kto nie musi to trzyma w magazynach .Ja to widzę w moim

okolicznym PZZ.Od 6 do 20 przyjmą 10-20 pojazdów a normalnie w czasie żniw to kolejki po 3 km.

Opublikowano

beata mogę być w błędzie ... ale co te twoje 10 ton tak dobrej pszenicy wpłynie na 1000 innych ton o średniej zawartości ;[ to napisz coś o tej pszenicy jakie nawożenie , ochrona ,termin siewu , ilość wysiewu , zmianowanie no i wydajność z ha bo jestem ciekaw skąd takie wysokie parametry :) a czy produkowania tak wysoce elitarnej pszenicy ma w dzisiejszych czasach sens , skoro za paszówkę płacą po 630 :)

W tym roku posianą mieliśmy Bogatkę i Akteura, średni plon na w tym roku 6,5 t z ha, nawożenie - obornika na maxa, czyli ok. 30 t na ha co roku, żadnych nawozów pod korzeń. Termin siewu po 1 października, ilość 170 kg na ha, często pszenicę siejemy po pszenicy, po buraku cukrowym i kukurydzy. Stosujemy dwa zabiegi grzybobójcze i na wiosnę 500 kg saletry w trzech dawkach dzielonych. Co do sensu produkowania takiej pszenicy, to różnica w cenie jest, niekiedy znacząca. Wybaczcie za odbieganie od tematu.

W tym roku posianą mieliśmy Bogatkę i Akteura, średni plon na w tym roku 6,5 t z ha, nawożenie - obornika na maxa, czyli ok. 30 t na ha co roku, żadnych nawozów pod korzeń. Termin siewu po 1 października, ilość 170 kg na ha, często pszenicę siejemy po pszenicy, po buraku cukrowym i kukurydzy. Stosujemy dwa zabiegi grzybobójcze i na wiosnę 500 kg saletry w trzech dawkach dzielonych. Co do sensu produkowania takiej pszenicy, to różnica w cenie jest, niekiedy znacząca. Wybaczcie za odbieganie od tematu.

Wkradł się mały błąd - po 10 października oczywiście.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v