Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko mówią a od jutro kolejna obniżka , bo nikt byka nie chce jak już to po 7 zł bo sprzedaja mieso w cenie jałówki .

Edytowane przez razor275
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

My jak idziemy kupić nawozy ,opryski itp to nas się nikt nie pyta ile chcemy dać ,a jak od nas kupują towar to jesteśmy zdani na łaskę ile chcą to zapłacą.

• Like 1
Opublikowano

My jak idziemy kupić nawozy ,opryski itp to nas się nikt nie pyta ile chcemy dać ,a jak od nas kupują towar to jesteśmy zdani na łaskę ile chcą to zapłacą.

Opublikowano

Tak tylko mówią a od jutro kolejna obniżka , bo nikt byka nie chce jak już to po 7 zł bo sprzedaja mieso w cenie jałówki .

A może to działa w drugą stronę - na półce sklepowej nie widać czy to z byka czy z jałówki więc po co przepłacać za byki skoro mozna sprzedać mięso z jałówki lub krowy.

A ceny krów rzeźnych chyba nie spadają ?

Opublikowano

a czym różni się półtusza z jałówki od takiej z mniejszego byka? Podejrzewam że niczym dlatego każdy chce kupować krowy i jałówki. A zbyt muszą mieć bo zawsze jak bydło taniało to najbardziej spadały krowy a teraz są na rekordowym poziomie.

Opublikowano

jak polak zaczyna kombinować to z reguły zawsze źle się dzieje ................... żeby z wołowina wysyłana do Turcji, nie było jak z rynkiem wschodnim w latach 90 wszystko co najgorsze szło do ruskich normą było skupowanie świń o wadze 150-180 kg bo kg się liczyło a nie jakość a ruski zje wszystko...... tylko, że NIE zjadł, że by przypadkiem nie wpadli na pomysł wysyłania krów jakiś po selekcyjnych zamiast dobrej polskiej wołowiny

Opublikowano

sprzedałem w czwartek do koła byki po 12.10 netto wbc

Mógłbyś mi podać numer telefonu do Koła? W promieniu ilu kilometrów odbierają bydło i czy przyjadą po dwa duże byki. Jestem z kujawsko-pomorskiego w granicach 70km od Koła i nie wiem czy by przyjechali a numeru do nich niestety nie posiadam. A co do ceny to w tej chwili w dół. Słyszałem , że Turcja w tej chwili nie bierze od nas wołowiny... niestety.

Opublikowano

Ale nie ma porównania w umięśnieniu byka a krowy. Na krowie większość to kości

chodzi o to, że mięso od krowy przyjmie więcej wody...

Jak ostatnio przyjechał po bydło, to mówił, że za krowy 12zł/kg, a byki 12,6zł/kg

Opublikowano

dokładnie możliwości chłonne mięśni krowy w wodę są dużo większe niż u młodego bydła. Poza tym krowy głównie szły ostatnio na Holandię i Danię, młode bydło najlepiej do Turcji ale eksport tam stanął niestety i szybko nie ruszy, na dodatek zmniejszono dopłaty do eksportu i cena jest jaka jest mimo wszystko ratuje nas kurs euro. Ale nigdy tak nie było żeby za krowę można było dostać tyle co za byka na litość boską !

Opublikowano

właśnie macie racje to jest co najmniej dziwne .... wynika że mięsne jałówki są w tej samej cenie co byki hf i dobre krowy ....z mojej obserwacji wynika że cena najlepsza zawsze jest w lutym a rosnąc zaczyna w wrześniu

Opublikowano (edytowane)

Ja sprzedawałem 07.05 i dawali 6,50(netto) za HF 7,10-7,30(netto) za MM. Ale polecam teraz na WBC 12,60+Vat wychodzi 400-500zł więcej niż na żywą. Wiem że w tym tygodniu była obniżka ale nie wiem o ile. Firma Foodworks

kolego @mar1 do mojej wsi jeżdzą z Koła. Jestem z kuj-pom.

Edytowane przez szymon17
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomas318
      Witam potrzebuje podpowiedzi od chodowcow bydla opasowego . Planuje chow oki 50 sztuk opasow i jaka ilsc gruntow byla by potrzebna , jaka mieszanka pasz je karmicie z góry dzieki 
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez MacRolMF
      Witam ile potrzebuje hektarów i czego na 18 krów plus młodzież

Z góry dzięki
    • Przez CeZaRy29269
      Co zamiast zboża dla byków ? 
    • Przez Dominik0
      Witam ile ha traw potrzebuje żeby wyżywić 15-20 opasów? Ile bel siana i sianokiszonki (tak mniej więcej  ) musiałbym zrobić ? . 
  • Dodaj nową pozycję...
v