Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszytskich Bardzo Serdecznie na naszym rolniczym forum. Chciałbym poruszyć temat ciągnika rolniczego JD 6210SE z 2001 roku kupionego u Dilera w Jelonku koło Poznania ! Zaczne od problemów jakie ten ciągnik sprawił. Zaczęło się od drugiego roku użytkowania tego ciągnika (gwarancja tylko na jeden rok, szok dla mnie, uważam że tak wychwalony i wypromowany cięgnik jak piszą inni i mówią o nim inni to powinien mieć gwarancje 10 lat !!!!!) Pierwszym problemem było pęknięcie filtra oleju hydraulicznego przy 300 MTG (NIEWIARYGODNE A PRAWDZIWE) Następna usterka jaka wystąpiła to zapowietrzanie się układu paliwowego (Brak zaworku zwrotnego i wymiana przewodów paliwowych) Kolejnym bardzo poważną naprawą, która musiałem zwalczyć to wymiana spręzarki klimatyzacji, która zatarła się przy 600MTG a przyczyną było optarcie się przewodów przy silniku (taki JD a nie umie położyć i zabezpieczyć przewodów przy silniku, który ma drgania podczas prac, bo leży na poduszkach) Nie będę tutaj pisał o kosztach jakie mnie wyniosły przy prawie nowym, ledwie dobrze dotartym ciągniku JD. Przy przebiegu około 1000MTG przepaliła się rura wydechowa ( co dla mnie był to ogromny szok i skandal) Dla porównania rura wydechowa w ciągniku ZETOR 7211 wytrzymała 6000MTG. Ale to nie koniec usterek i awari tegoż wychwalonego ciągnika John Deere. Przy przebiegu 1100MTG następuje wyciek oleju na uszczelece rozrządu ( naprawe wykonuje serwis i bagatelka wymiana uszczelki sięga 2000zł !!) Nastąpiła tez awaria regulacji dolnych cięgieł. Cały czas ciągnik ten jest regularnie serwisowany i naprawiany przez Dilera w Jelonku koło Poznania. Ciągnik na dzień dzisiejszy ma 1500MTG i jest drugim ciągnikiem o mocy 90KM, a pierwszym jest Fendt w którym nic się nie dzieje jak na razie. A teraz napiszę pare mądrych zdań o jego oszczędnym, wychwalonym SILNIKU w miesięczniku TOPAGRAR!! Jest to wręcz nie wiarygodne żeby ciągnik o mocy 90KM spalał w od 12 do 20 LITRÓW ON na GODZINE !! Są to zbyt duże koszty na utrzymanie tego ciągnika w poruwnaniu do FENDTA 309 C to około 30% JD spala więcej paliwa. Moim zdaniem JD jest tylko wychwalonym ciągnikiem, którego sponsorują rolnicze gazety, wzamian za dobre, pozytywne opinie na temat ciągników JD w mocy do 100KM. Bardzo chętnie przeczytam wasze spostrzeżenia, które ja tu poruszyłem a z którymi możecie się nie zgadzać ale niech piszą tu osoby, które mają podobny ciągnik lub podobne problemy z tym ciągnikiem. Ja na dzien dzisiejszy uważam za ciągnik numer jeden to FENDT nie wspominając juz tu o FENDCIE z skrzynią VARIO. Przypomniało mi się że jedynym plusem tego ciągnika JD jest jego zwrotność ale nic po za tym, nawet nie ma zegaru godziny i minuty. Serdecznie poydrawiam i nie polecam John Deera 6210SE

Opublikowano

Kolega ojca ma JD, ma 90 km czyli bedzie chyba ten samo model co wyzej wymieniony, nie orientuje sie zabardzo w numeracji JD, kupił go w tamtym roku, ma cos ponad 150 godzin, jest jeszcze na gwaracji, dwa razy wyminiono mu pompme hydrauliki, wiekszych problemów narazie nie miał z tego co mówił.

Opublikowano

witam nie co do seri SE juz było poruszane...seria SE jest okrojona ze wszystko sa taka kakie moza powiedziec maszyny drugej kategori pełno w nich wad...ale i cena inna jak za normalna wersjie

Opublikowano
, ma cos ponad 150 godzin, jest jeszcze na gwaracji, dwa razy wyminiono mu pompme hydrauliki, wiekszych problemów narazie nie miał z tego co mówił.
DWA razy wymieniana pompa od hydrauliki w ciągu 150 godzin i nie miał większych problemów ???

a ile by to kosztowało gdyby za to zapłacił ???

Opublikowano

@johndeere

SE to gorsze wydanie, Premium "lepsze" . Sam powiedz kupiłeś go bo był tani :) w porównaniu do Fendta pewnie o 40% :)

tak to jest jak najwazniejszym kryterium jest cena, a nie jakość. Tani ale z wadami.

Znam taka samą akcje z fendt 309 pod wzgledem awaryjnosci jak wyzej wymieniona u JD 6210SE. Nie ma reguły. czasem trafi sie taki zonk.

Znasz jakiś ciągnik nowy JD bez Turbo? rewers,opony radialne to jest standart :)

Tu chodzi o troche grubsze zeczy, a mianowicie o silnik, który nie jest w CR , pompa hydrauliczna montowana w SE zawsze jest okrojona, szkrzynie biegów, TUZ i sporo drobiazgów. Pamiętam ze ciagniki w wcześniejsze wresji SE nie posiadały ramy.

Klima to drobiazg.

Opublikowano

Ja co prawda jak mantrę powtarzam czasami słowa naszych zachodnich kolegów po fachu-ale oni też piszą o JD SE,że jest to model nienachalnie bezawaryjny :)

Opublikowano

Witam!

W końcu znalazł się ktoś szczery do bólu i potrafi jak prawdziwy farmer powiedzieć prawdę o swoim ciągniku. Moje uznanie więcej takich na forum. Dosyć słodzenia o JD "nizawodność naszą siłą" chyba się to hasło troszkę zdeaktualizowało. Ktoś prawdę powiedział że takiej reklamy i prania mózgu jakie nam funduje jelonek nie robi nikt a niestety wielu z nas bardzo prosto łyka slogany. Każdy ciągnik się psuje mniej lub bardziej. Pozdrawiam.

Opublikowano

Teraz czekamy na następnego odważnego z mózgiem zamiast wody ,który opisze swoją gehennę z McCormickiem :).Tyle,że ten ktoś od JD to nawet zbyt dobrze swego modelu nie znał-jak rozumiem człowiek od McCormicka będzie każdą własnoręcznie rozbieraną część znał :)

Opublikowano

Dokładnie tak jak MCKYLO napisał :)-zapraszamy-swoją drogą muszę Tobie,drogi MCKYLO zwrócić uwagę,iż nie jestem jakimś nawiedzonym JD-fanem-ale to tak na marginesie .

Opublikowano

Może mi się tylko wydaje ale gdzieś już czytałem identyczną wypowiedz jak ta pierwsza :) . I chyba było to na forum top agry.

@johndeere

Dobre. Żeby właściciel nie wiedział że SE to okrojona seria. Nawet ja (przeciwnik "wspaniałych" jeleni) o tym wiem :) .

Opublikowano

Cześć jaro ja też nie jestem fanem McCormicka, tak na marginesie mam swoją ulubioną markę ale mało o niej piszą więc nie zaczynam tematu a faktycznie chyba zbyt dobrze nie wczytałem się w posta że kolega nie rozróżnia dokładnie SE i Premium no to coś tutaj nie gra. Moim skromnym zdaniem straszny śmietnik się na tym forum zrobił dużo pisania mało konkretów zaczynam się zniechęcać i chyba zacznę tylko czytać jak w gąszczu tematów znajdę ten co mnie interesuje. Pozdrawiam

Opublikowano

A jaka to jest marka MCKYLO ?Myślę,że nie ma problemu abyśmy porozmawiali na spokojnie i merytorycznie o ciągniczkach-niekoniecznie rozwlekle smile.gif

Opublikowano

Hej johndeer! Mieszkasz koło mnie ale nie wiedziałem że masz takie problemy z tym jelonkiem! Mówiłeś mi że dużo pali ale że taki awaryjny to nie. Nie ma to jak Zetor!