Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja twierdze tak po doświadczeniach znajomego, właściwie sąsiad tylko troszkę dalszy, jego brata jednocześnie brali JD, i mojego brata który pracuje JD ale nie jest jego ( jest pracownikiem w gospodarstwie)

Sąsiada sąsiad słyszał od brata że mu teściu powiedział itp tak najczęściej bawicie się w głuchy telefon i po kilku osobach wychodzą takie brednie.

Takie pytanie bo nie wiem czy wierzyć koleś miał Ursusa 1224 przesiadł się na JD 6430 i mówi że ma bardzo podobne spalanie w ciężkich robotach typu pług czy agregat Co o tym myślicie?

No tak 6430 przy zbalastowaniu na poziomie 1224 zrobi pewnie większą robotą. U nas jak 1224 wyjedzie i 6320 to tą samą robotę robią a prawie 20 KM różnicy ale w silniku na kołach już wychodzi porównywalnie.

@kedziorek drogi serwis i części drogie. Oleje tańsze jak w NH, serwis na porównywalnym poziomie.

Małą masz wiedzę na temat silników, to nie kwestia ograniczenia ilości spalanego paliwa jest na 1 miejscu ale spełnienie rygorystycznych norm emisji spalin, po to są montowane CR, turbo ze zmienną geometrią, EGR-y intertcoolery i inne duperele.

Opublikowano

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc myślę że mogę napisać tutaj. Otóż posiadam JD 6430P z miękką ośką i amortyzowaną kabiną i chodzi mi czy można przestawić parametry i zrobić żeby kabina chodziła bardziej miękko?, chodzi mi o kody dianostyczne bo w instrukcji jest napisane że można regulować szybkość podnoszenia podnośnika.

Opublikowano

Jeśli chcesz,a by kabina była bardziej miękka to musi być serwisant z kompem - to minimum. Jest możliwość nastawienia ciśnienia w siłownikach, które podtrzymują kabinę - zmniejszenie wartości. Nie chce pomyli c jednostek to podam tylko cyfry. Standardowo jest 130 (może kPa - z ciśnieniem na pewno tylko przedrostka nie pamiętam) a min można nastawić 115 (kPa). Też mam 6430 premium z miękką kabiną i osią i też się nad tym zastanawiałem, ale stwierdziłem że nie ma co tam grzebać tylko jeździć. Z drugiej strony myślę, że rozwiązanie JD co do amortyzacji kabiny to nie najlepsze - tylko dwa punkty podparcia amortyzowane - lepszym rozwiązaniem była by kabina na 4 amortyzatorach gazowo-hydraulicznych.

Opublikowano

Mam zamiar kupić John Deera 6430 który ma zastąpić ursusa 1614 czy zastąpi go z pługiem RabeWerkiem waga 1280 kg rozstawiony na 45 cm na skibe , gruberem 3 m ,agregat uprawowosiewnym. dodam ze johny będzie miał full obciązenie

4 skibowy ten rabe werk i johny ma pracować na 30 ha 4,5,6 klasy ziemi

Opublikowano

Spokojnie da sobie radę to nie są ciezkie ziemie w naszych stronach są ziemnie 1,2,3 klasa a sąsiad ma takiego samego z pługiem kuhn 4x40 albo 45 nie powiem ci dokładnie a chociażby był zasłaby to można dokupić czipa i masz 6630 B)

Opublikowano

Mam taki ciągnik 6430 premium i chodzi w 3 metrowym gruberze,4 skibowym owerumie 50 cm na korpus rozrzutniku 10 tonowym, agregacie upawowosiewnym 3 metrowym i robię dużo usług na różnych klasach ziemi i daje spokojnie rade w przyszłości chce mu kupić flegla 258 asw do odwozu kukurydzy i myślę że sobie poradzi

Opublikowano

Kolego @Zetek5340 od kiedy z John Deere 6430 można zrobić 6630? :lol: Przecież JD 6630 ma 6 cyl a 6430 4 cyl?Jak już zastanawiasz się nad zmianą i masz więcej ha to ja polecał bym coś między jd 6630/6830 Bo 16 miała te 155 km i jest ciężkim ciągnikiem a jd choć z full obciążnikami zawsze jest krótszy.Takie jest moje zdanie ale zawsze można coś zmienić ;)

Pozdrawiam Mateusz

Opublikowano

Jak masz takie ziemie to ten JD ten jest ok.Będzie miał zapas mocy i wgl. Koleś u nas ciąga 6420 Expom wicher 4m na podwojnym Cronskillem.Jedyny prblem to przód który umie uciec czasem :P

Opublikowano (edytowane)

Cylindrów mu nie dołoży ale zwiększy konie B) mam praktyki w firmnie która prowadzi JD i wiem coś niecoś na ten temat a tego czipa można wziąsić na próbę ;)

Dwadzieścia kócy można mu dołożyć no to bedzie miał podobną moc do 6630 ;) pamiętam do 6630 dopinaliśmy tego czipa to pytali się ile teraz bedzie mniał koni to mówił że bedzię jak 6930

Edytowane przez Zetek5340
Opublikowano

Koledzy mają recję, na ten areał i do tych maszyn bedzie w 100% wystarczający, zresztą mniejszy zwrotniejszy i mniej pali. Sam mam Renault 4 cyl i john 6cyl i różnice w zwrotności i spalaniu jak dla mnie są ogromne. pozdr

Opublikowano

Chciałbym wznowić ten temat bo przymierzam się do kupna jd 6430 i chciał bym wiedzieć jak sprawują się jelonki u ich właścicieli, spalanie, awarie ,itp był bym bardzo wdzięczny za info :)

Opublikowano

Mam problem z John Deerem 6430 comfort, a dokładniej z udżwigiem tylnego podnośnika.Zakupiony został we wrześniu 2012 r.,wyposażony w największe siłowniki i pompę o wydajności 81 l/m. Było ok do momentu przypięcia agregatu uprawowo-siewnego,aktywnego z siewnikiem nabudowanym o masie 2,5 tony. Miał problem z podniesieniem, zmiana otworów na dolnych cięgłach za wiele niepomogła. Serwis zmierzył ciśnienie,200 bar, prawidłowe. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu posiadaczy tego modelu.