Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie agrofotowicze ;) Mam do was bardzo ważna sprawę i proszę was o pomoc. Chciałbym mieć ciągnik 100 konny i chce wybrać do niego 2,5m agregat uprawowo-siewny (brona aktywna + siewnik) i sądzę, że taki agregat mógłby być bo z 3 metrami nie da sobie rady. Ciągnik będzie wyposażony w tuz i jaką maszyne rolnicza zapiąć na niego aby 100 konny ciągnik nie miał za lekko ???

Opublikowano

mi Same Silver 105 ładnie chodzi w famarolu 3m biernym to ten ci powinien pójsc w 3m aktywnym walniesz jakiś obciążnik na przód i ok

---------------------------------------------200 post

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

a moj zetorek nie powiem zeby miał luz w Agrodanie Combi 3m bierny - jest tak na styk, jak sie pojawia słoma i agregat zacznie sunąć słomę z ziemią to od razu czarno z komina i ciagnik staje

Opublikowano

z przodu wystarczy mu ok 800kg i nie bedziesz miał problemów nawet z 3m brona wirikowa i siewnikiem na hydropaku bez podnoszenia go na uwrociach. u mnie K100 ma 500kg bez przedniego tuz co prawda do agregatu upr-siewnego trzeba mu dorzucic kowadło na przód i jest git ale to jak narazie jest awaryjnie. 1000kg to ja woze na przednim tuz przy 165km. 800 kg i nie masz zadnych problemów z podrywaniem przodu.

Opublikowano

Ja ciagam JD 3140 aktywny agregat Lely 3m z siewnikiem Famarol i jest to optymalny zestaw.Ciagnik wcale nie ma ciezko,pali 7.5 litra na hektar a w godzine zasieje 1.5 ha na spokojnie. Obciazenie przednie to 600 kg wystarcza a agregat jest bez hydropaku.

Opublikowano

Ja mam agregat uprawowo-siewny Duble Record + Fiona 3 m ciągam go Case 956 xl ale moze na wiosne podepniemy go pod Case 856 xl agregat nie jest na hydropaku ciągnik ma na przodzie gdzieś około 400 kg ciągnik niema c robić z tym zestawem.Myślę że 3 m dla 100 konnego ciągnika to idealny wybór.

Opublikowano

A jak myślicie mój ursus 1002 Turbo 100km bez przedniego napędu da radę pociągnąć agregat uprawowo siewny 2,7m złożony z Poznaniaka i agregatu z Unii? Chcę sobie dokupić agregat właśnie taki do Poznaniaka, ale nie wiem czy da radę, poza tym praca szłaby szybciej... Dodam, że mam gleby lekkie IV-VI klasa

Opublikowano

Ja swoją proximą 10541 ciągam agregat uprawowo siewny 3m waga Ok 1500kg,pług 3 skibowy obrotowy kverneland 3x35 a w przyszłości będzie 4x35cm talerzówka 3,15 i spokojnie daje radę klasa ziemi .III-IV

Opublikowano
A jak myślicie mój ursus 1002 Turbo 100km bez przedniego napędu da radę pociągnąć agregat uprawowo siewny 2,7m złożony z Poznaniaka i agregatu z Unii? Chcę sobie dokupić agregat właśnie taki do Poznaniaka, ale nie wiem czy da radę, poza tym praca szłaby szybciej... Dodam, że mam gleby lekkie IV-VI klasa

Brak przedniego napędu moim zdaniem niema znaczenia i pociągnąć powinien tym bardziej że to nie popędzisz szybko bo 7 km/ h. Tylko nie wiem czy uniesie zależy jaka skrzynia i ile wsypiesz. Na lżejszych ziemiach może być problem z zapadaniem się w ziemie. Jak wyjechałem swoim 3-metrowym poznaniakiem pierwszy raz to 3512 mi się kopał ale była zbyt spólchniona ziemia.

Opublikowano

No ja myślę nad 3 obrotową i wał na tuz. Agregat uprawowo-siewny ATLAS z siewnikiem Amazone D9, bo może też nad 4 ale to ciekawe jak będzie chodził z nią, a z wałami takimi jak ma @ralfMTX140 to z iloma metrami by poszedł ???

Opublikowano

My mamy case'a 100 Km i chodzi z agregatem uprawowo siewnym kuhn + famarol , 4 ogrotową, co prawda na górkach ma problem ale z 3 m maszynami powinienes spokojnie dac rade

Opublikowano

Agregat uprawowo-siewny 100 konny ciągnik powinien pociągnąć bezproblemowo ja ciągam swoim 956xl 3m Fiona + Duble Record i idzie nawet go nie czuje z pługiem to zależy, jak masz górki to kupić trzeba lepiej 3x45 może być z wałem, a jeśli niemasz górek to proponuje jakiś 4x35. ;) A jeśli chodzi o uprawę ścierniska polecam agregat ścierniskowy tak z 2,60 m bo ja mam 2,10 i jest zdecydowanie za mały ;/

Opublikowano

Spoks dajesz mu 3m a hydraulika to zależy jak leży a w polu to to lecisz pług to jak moi przedmuwcy mówili 4x40 i musi iść no zależnie od ziemi bo jka jakieś ciężkie no to nie wiem. Nie widzial bym go w tym tylko 3x45 coś takiego.