Skocz do zawartości

Jaką prase wybrać? Unia Famarol, Sipma, Metal-Fach, New Holland, Warfama/Ursus a może coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam !!! polecam metal-facha mam już 6 sezon tę prasę (od nowości ) i zrobione ok 8 tyś bel (kicha,siano i słoma) i jak na razie bez poważnej awarii. Nigdy nie miałem problemu z prasowaniem słomy w południe -dużo zależy od umiejętności operatora . Jak dla mnie to bardzo dobra prasa, a ciągałem ja Zetorem 5340 ,a od roku Pol-Motem 82 KM(bele mocniej zbite )

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad kupnem nowej prasy.. Mam gospodarstwo ok. 30ha z czego 5 to łąki reszta zboża, ciągnik pod prase John Deere 3130 (90KM)
Interesują mnie modele Unia DF 1.8d i Metal-Fach Z562 proszę o opinie o tych prasach oraz propozycję innych w podobnej cenie, jeśli uważacie, że jest coś lepszego. Pozdrawiam

Tematy połączone

Opublikowano (edytowane)

famarol tez nie jest zła, mam swoją 3,5 roku, nic sie z nią nie działo szczególnego jak do tąd , aby smarowac dobrze to będzie chodziła;), ja bym ci proponował ją jeszcze z docinaczem jak coś :)

Edytowane przez Krzysiek07120
Opublikowano (edytowane)

noże w niczym nie przeszkadzają w słomnie bo sie chowają< jak juz to rotor tłucze pod koniec tą słome na sieczke jak komora jest pełna, a jak ktoś robi kiszonki to jest duży plus mając noże a jak jeszcze pasze podaje paszowozem to już całkiem:)

Edytowane przez Krzysiek07120
Opublikowano (edytowane)

no nie do końca tak to wygląda, po prostu za dużo obrotów dajesz i za wolno jedziesz, też na początku miałem z tym problem ale teraz już nie. większy bieg i mniej gazu. też w ubiegłym roku belowaliśmy z sąsiadem przez miedzę taką samą belarką, on robił sie bawił z każdą belą, jakja odjeżdżałem to on jeszcze w połowie był a kawałki podobne

Edytowane przez daremw
Opublikowano

Witam chciałbym kupić prasę zwijająca i nie wiem jaka wybrać prasę z rotorem i nożami do sianokiszonki oraz słomy na własne potrzeby .Zastanawiam się na Metal Fachem Z562rn lub Famarol'em 1.8vd .Polecacie  prasy nowe czy kupić coś używanego ?

Prasa do 90-100 tysięcy .

Tematy połączone

Opublikowano

Witam. Mam problem nie wiem jaka prase kupic... duza kostke(classa quadranta 1200) czy zwijke? Mam 50h rocznie prasowania pol na pol sloma siano. I mam teraz renaulta 110-54 ale zamiarzam za rok dwa kupic cos wiekszego 150km< np jd 7700. Mam malo miejsca na skladowanie. I czy renowka by dala rade narazie i czy wartko kupic duza kostke? Bo z kulami dla mnie jest problem

Opublikowano

Część chce kupić nową prasę z reszty pięniedzy z zakupu kombajnu.

Te prasy mnie interesują:

Metal-Fach z-562

New Holland BR 6090

Cena do 75 tysięcy zł.

Prasa będzie pracowała na 25 hektarowym gospodarstwie.

Prasa Będzie robiła głównie sianokiszonkę.

Która według was jest lepsza?

Proszę o opinie.

Tematy połączone

Opublikowano

odrzucił bym metal fach sam miałem ją 10 lat i źle to wspominam, może jest to i dobra prasa jak ktoś mało bel robi i nie zabija ich zbyt mocno bo jest dosyć tania ale jeśli dysponujesz trochę większa gotówką to lepiej kup nh oni chyba takie lipy nie odwalaja

Opublikowano

ja ja bym brał to NH, ponieważ prasy Metal-Fach nie są udane. Nie jestem posiadaczem tej prasy ale moj znajomy ją miał przez 7 lata i moment ja sprzedal po 5 lat zaczela psuć . No ale miala dużo do prasowania. A NH to inna bajka u mnie na wsi są 3 prasy . Włś ten znajomy co był posiadaczem Metal-Fach po sprzedaży to kupił NH i ma ją 4/3 lata i chwali. No nwm Twój wybór!!

Opublikowano

Ja osobiście polecam prasę NH :) pracuje na lekko ponad 100 ha łąk i jesteśmy z niej zadowoleni. Rocznie robi około 1500 bel mamy ją od 2012 roku. Była jedna awaria która wydawała nam się poważna lecz to była drobnostka, chodziło o to ze nie obcinała siatki, najpierw myśleliśmy ze to wina noża ale był ostry jak brzytwa :P później się okazało ze to hamulec do zatrzymywania siatki się rozluźnił.

Opublikowano

Nie posiadam NH br 6090 ale bliźniaczą prasę Case rb 344 zrobiła już ponad 2500 bel i na ten moment mogę ją robię szczerze polecić między innymi ze względu na dość duży stopień zgniotu beli :)

Opublikowano (edytowane)

To słabe te łąki skoro z ponad 100 ha wychodzi 1500 bel. Średnio 5 bel z ha licząc że zbierasz 3 pokosy

Edytowane przez matik123
Opublikowano

Jak masz robic sianokiszonke to mawet nie patrz na metal facha . Znajomy ma sipme farme 2 juz ok 9 lat w tamtym roku kupili metal facha i kiszonke robia sipma bo lepiej zbija a chyba kazby wie jak one zbijaja

Opublikowano (edytowane)

Cześć! Zastanawiam się nad wyborem prasy... Nie wiem jak cenowo stoi unia z nh ale ursusa na CTR wczoraj proponowali mi za 58 netto w full opcji a przy dalszych rozmowach jeszcze możnaby urwać... Na prase chciałbym przeznaczyć max 80 tyś brutto bo tylko taka kwote mam w PROW na tą maszyne... Jak myślicie ? Pewnie w unii i w NH nie dam rady się zmieścić ale nie znam cen tych pras... z góry proszę o to żeby nie pisać komentarzy typu CO TO WGL ZA PORÓWNANIE itp ...

Tematy połączone

Edytowane przez danielhaker