Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Co to za program , bo u gościa też widzę powstawiane czujki dla ptaków , srednio 2-3 sztuki na ha . Kiedyś swego czasu @yacenty też miał takie czujki , ale czy miał jakiś program czy tak sobie powstawiał to czort wie 

IP.

Opublikowano
Godzinę temu, v11 napisał(a):

maszyna to maszyna a jeżeli ktoś sprzedaje na wschód większość produkcji to nie może im pluć .Większość dostawców środków produkcji rolnej miało związek pośrednio lub bezpośrednio  z importem z ukrainy i co też są banderowcami ? 

A putina wspierasz bo nawozy kupujesz 

A widziałem reklamę -jakiś gryzli i zapychał się co kilka metrów i to puścili w reklamie

A z histori mengele i krone wywodzi się z rodziny mengele Auschwitz Bayer -producent cyklon B porsche kolega Adolfa i można szukać niepowiązanej firmy z bandytyzmem 

Miał w d*pie strajki rolników bo mu maszyny nie schodziły na Ukrainę. 

Ogranij się. 

Skoro taki patriota jesteś to dlaczego nie bierzesz polskich maszyn? Phi taki gość będzie mi importowane nawozy wypominać 

Opublikowano
12 godzin temu, v11 napisał(a):

Widzisz kolego większość rezygnuje z orki dla śmiesznej dopłaty ja zrezygnowałem dla zabezpieczenia przed suszą już długo przed dopłatami -jedynym sensem rezygnacji z orki jest pozostawienie słomy na wierzchu bo ta kołderka ogranicza parowanie .A kapilarność jest właśnie niszczona głęboką cało powierzchniową  uprawą -bo to są kanaliki sięgające głęboko w profil gleby (kapilarność to nie jest natarganie brył ) Kiedyś byłem przeciwnikiem wszelkich uproszczeń a opierałem sie na obserwacji innych a właściwie błędów innych .Uprawa bezorkowa to nie jest tylko rezygnacja z pługa ale to jest z góry zaplanowany cały ciąg tego co robimy na polu dostosowane do danej gleby bo nie wszędzie wszystko wychodzi np. orka jesienna pod jare  na lekkich to szkodliwa praktyka tak samo wiosenne doprowadzenie do rozpylenia z kolei wiosenna głęboka uprawa ciężkich gleb też nie sprzyja roślinom a już wschodom na pewno .Dodatkowo najistotniejsze obecnie moim zdaniem jest dopasowanie nawożenia do potrzeb a nie walenie nawozu na pałę ale to wiąże się albo z z kilkoma dodatkowymi przejazdami albo mieszaniem pod dane pola albo inwestycja w siewniki z kilkoma zbiornikami na nawóz 

Co dokładnie mógłbyś zalecić na gleby ciężkie gliniaste, podłoże piaszczyste. Klasa od 3a do 4b. Uprawa rzepak ozimy, jęczmień ozimy, kukurydza, pszenica.

6 godzin temu, v11 napisał(a):

a ja powbijałem kiedyś na polach tyczki T dla ptaków a na pytanie po co odpowiadałem że wszedłem w taki program i mam za to płacone  -jaki ruch na wiosce że nie wspomnę o telefonach do ąrimr

Jak te tyczki rozstawiałeś ? Co ile metrów i w jakim układzie? Sprawdziło się?

• Root Admin
Opublikowano
W dniu 24.11.2024 o 17:46, mysza103 napisał(a):

Co to za program , bo u gościa też widzę powstawiane czujki dla ptaków , srednio 2-3 sztuki na ha . Kiedyś swego czasu @yacenty też miał takie czujki , ale czy miał jakiś program czy tak sobie powstawiał to czort wie 

1 czatownia na hektar starczy.

Ja stawiałem na środku pomiędzy ścieżkami technologicznymi żeby mi nie przeszkadzały przy pierwszym przejeździe z rsm.

Na moje 30ha miałem postawione 33 czatownie, bo na tyle mi starczyło łat.

Brałem łate 60x40mm 4m, na poprzeczke wychodziło jakoś 120 czy 130cm. przykręcone dwoma kątownikami na pare wkrętów.

Przez 3 lata kilka mi się złamało podczas wyciągania.

Do montażu najmowaliśmy świder - taki troszkę mocniejszy stihl, wychodziło 170-180 za cały weekend. Postawienie tych 30 palików na 6 polach schodziło nam pół dnia. Jak masz problem z myszami i pola bez zadrzewien to zdecydowanie polecam

Opublikowano
17 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Miał w d*pie strajki rolników bo mu maszyny nie schodziły na Ukrainę. 

Ogranij się. 

Skoro taki patriota jesteś to dlaczego nie bierzesz polskich maszyn? Phi taki gość będzie mi importowane nawozy wypominać 

Już pisałem że polska to kraj sk***ysynów i złodziei i z tą opinią się zgadzam taki ze mnie patriota - napisał bym więcej ale po co mi wizyty i tłumaczenia .Też bym w d*pie miał strajki gdybym sprzedawał maszyny rzecz naturalna każdy pilnuje swoich spraw tylko polaczki wpierdalają się wszędzie a później płaczą jęczą i stękają .Ja chętnie kupię ruskie nawozy a nie drogo gówno warte nawozy z azotów 

Opublikowano
15 godzin temu, yacenty napisał(a):

1 czatownia na hektar starczy.

Ja stawiałem na środku pomiędzy ścieżkami technologicznymi żeby mi nie przeszkadzały przy pierwszym przejeździe z rsm.

Na moje 30ha miałem postawione 33 czatownie, bo na tyle mi starczyło łat.

Brałem łate 60x40mm 4m, na poprzeczke wychodziło jakoś 120 czy 130cm. przykręcone dwoma kontownikami na pare wkrętów.

Przez 3 lata kilka mi się złamało podczas wyciągania.

Do montażu najmowaliśmy świder - taki troszkę mocniejszy stihl, wychodziło 170-180 za cały weekend. Postawienie tych 30 palików na 6 polach schodziło nam pół dnia. Jak masz problem z myszami i pola bez zadrzewien to zdecydowanie polecam

Czy jest sens jeszcze teraz w grudniu zamontować takie czarownice? 

Opublikowano

Szczury na polach ? nigdy nie spotkałem szczur to przyjaciel człowieka zawsze w pobliżu zabudowań .Jak w pobliżu jakies zaniedbane pustostany to jest i szczur -nienawidzą porządku a profilaktycznie Patenrat rozkładam czy są myszy czy ich nie ma 

Opublikowano
32 minuty temu, slawek74 napisał(a):

W tym roku szczury w sporych ilościach pojawiają się na polach nie mówiąc ile ich wctym roku w zabudowaniach 🤦 jakaś plsga...

W zabudowaniach jest ich sporo już parę kg trutki zjadły i w miejsce padłych nowe nachodzą.

Opublikowano
20 minut temu, v11 napisał(a):

Szczury na polach ? nigdy nie spotkałem szczur to przyjaciel człowieka zawsze w pobliżu zabudowań .Jak w pobliżu jakies zaniedbane pustostany to jest i szczur -nienawidzą porządku a profilaktycznie Patenrat rozkładam czy są myszy czy ich nie ma 

Kazdy kto mial np buraki wie ile ich sp***dala z pryzmy przy odbiorze. A w tym roku przed kombajnem zbozowym tez normalnie biegaly po polu

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, v11 napisał(a):

Już pisałem że polska to kraj sk***ysynów i złodziei i z tą opinią się zgadzam taki ze mnie patriota - napisał bym więcej ale po co mi wizyty i tłumaczenia .Też bym w d*pie miał strajki gdybym sprzedawał maszyny rzecz naturalna każdy pilnuje swoich spraw tylko polaczki wpierdalają się wszędzie a później płaczą jęczą i stękają .Ja chętnie kupię ruskie nawozy a nie drogo gówno warte nawozy z azotów 

Kolego, tak jest na całym świecie, pamiętaj że każdy chce zarobić jak najwięcej, jest wolny rynek. Rynek regulują decyzje polityków które między narodowo działają na zasadzie coś za coś, my dostaniemy jakąś kasę na coś ale za to otwieramy granice z ukrainą. To taki przykład tylko. Tak było zawsze i będzie na całym świecie. Jeśli jesteś średnio zamożnym kraje i w dodatku uzależnionym od fabryk zagranicznych to nie możesz robić co chcesz.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał(a):

W zabudowaniach jest ich sporo już parę kg trutki zjadły i w miejsce padłych nowe nachodzą.

więc trzeba sypać do oporu różne gatunki trutek i nie może zabraknąć -niektóre szczury są bardzo inteligentne 

Opublikowano

Także potwierdzam, to co w tym roku z nimi się dzieje to jeszcze nie było. Wiadomo że zawsze sie mendy trafiały albo chociaż było widać że są, ale teraz jakas plaga pchają się wszędzie. Najbardziej mnie śmieszy jak ktoś się chwali że u niego to nie ma 🤣

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

ale czego dużo? Mysz czy szczurów?

Ja ich na ten moment nie wdzię na polu, ale 2 rzeczy:

1. Staram się bardzo nie robić kup słomy na polu - staram się wszystko sypać w biegu, staram się sypać na poprzeczniaku i wtedy poprzeczniak 2x zrobić talerzówka i 2x gruberem, zeby dobrze rozprowadzić słomę.

2. Pogoda - wrześniowa powódź na południu moim zdaniem wytopiła myszy. To co obserwuję - nasuwa się 1 wniosek: mokra jesień -> nie ma problemu z myszami, sucha jesień -> jest problem z myszami.

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał(a):

1. Staram się bardzo nie robić kup słomy na polu - staram się wszystko sypać w biegu, staram się sypać na poprzeczniaku i wtedy poprzeczniak 2x zrobić talerzówka i 2x gruberem, zeby dobrze rozprowadzić słomę.

2. Pogoda - wrześniowa powódź na południu moim zdaniem wytopiła myszy. To co obserwuję - nasuwa się 1 wniosek: mokra jesień -> nie ma problemu z myszami, sucha jesień -> jest problem z myszami.

U mnie myszy były na jednym polu ale przechodziły dziki po żniwach i pięknie zrobiły porządek z nimi

Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał(a):

U nas jest bardzo sucho nie pamietam tak suchej jesieni a szczury to przedewszystkim w kukurydzy lubią żyć pola są rozdrobnione i duźo miedz i tam mają schronienie a na zimę w budnki się schodzą ...

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał(a):

U nas jest bardzo sucho nie pamietam tak suchej jesieni a szczury to przedewszystkim w kukurydzy lubią żyć pola są rozdrobnione i duźo miedz i tam mają schronienie a na zimę w budnki się schodzą ...

Ale raczej te pola w niedalejiej odległości od budynków ?, bo tak w szczerym polu to szczury to raczej rzadki widok 

Opublikowano

Mam wręcz uczulenie na smród myszy w obejściu to że starają się zamieszkać -fakt ale nie zamykam szczelnie magazynów tak aby koty miały dostęp nie przeganiam kotów (nawet swojego nie mam pies w mieszkaniu więc nie goni za nimi a do tego wszędzie trutki albo pellet albo kostki z kilku firm Jakby na młynie poczuli mysie siki to mi zwrócą auto z powrotem na mój koszt i to mnie dyscyplinuje najbardziej  . Luźny pies na podwórku to brak kotów a brak kotów to gryzonie .Natomiast na polach nie widzę gryzoni w ogóle