Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

Siejesz również rzepak, a właściwie jakie rośliny siejesz?

pszenica żyto pszenżyto warzywa takie jak ziemniaki cebula dynia. w przyszłym roku planuje zasiać 10 ha rzepaku. z doświadczenia zauważyłem że przy siewie bezorkowym lepiej jest opóźnić siew zbóż o ok 3 tygodnie czyli siewy ok 5 października ( nie ma presji chorób grzybowych i inwazji robactwa). rzepak nie wiem narazie opoznie go góra o tydzień.

Opublikowano

Nie wybiegałem daleko w przyszłość , pytanie dotyczylo co zrobić z resztkami po kukurydzy jesienią, w jakiej postaci pozostawić na zimę pole. Po kukurydzy cześć będzie obsiewana kukurydza, a część soja.

Opublikowano

Zastanawiałem się czy lepiej wymieszać z ziemią resztki już jesienią, czy zostawić na wierzchu. Raz widziałem u sąsiada, nic nie robił jesienią, to wiosna fajnie to wyglądało. Osobiście talerzowałem zaraz po kombajnie, ale nie mam doświadczenia w uprawie bezorkowej. Następny dylemat, to kiedy mam przeprowadzić głębokie spolchnianie, jesienią czy wiosna, załóżmy miesiąc przed siewem?

Opublikowano

Ciezko steierdzic jak z tym spulchnieniem.  zeszlym roku robilem na wiosne i chyba za gleboko i przesuszylem za mocno.  w tym roku wywozilem obornik pod kukurydze w kwietniu i jechalem plugiem dlutowym na 35 cm bo ziemie zbite na beton byly miejscami. Efekt taki ze kukurydza w tym roku az czarna i wyrosnieta super.

Opublikowano

Trudno to wszystko ogarnąć. Orkę zalecają jesienią, a ojciec jednego roku nie zdążył, zaorał wiosna i miał jedna z najładniejszych qq w życiu. Może kukurydza lubi spulchnianie przedsiewnie? Jeśli zrobi się to jesienią, ziemia się ulezy i zbije.

Opublikowano (edytowane)

Jesli bedzie przepadywac to nie zaszkodzi gleboka uprawa wiosenna a w bardzo mokrych warunkach moze nawet pomoc szczegolnie orka przesusza glebe. Ja raczej stawiam na normalne, suche wiosny i gleboka uprawe na jesieni. Przez cala zime zbuduja sie kapilary ktorymi woda bedzie podsiakac. Wiosna tylko plytka uprawa na .+/- glebokosc siewu. Gleba wystarczajaco sie nagrzeje jesli ruszysz 2 x plytko: wczesna wiosna i tuz przed siewem Chodzi tez o spietrzenie prac wiosennych a na jesieni zaxwyczaj jest wiekszy luz. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Rekordy są po orce wiosennej. W bezorce chodzi o mniejsze straty i mniejsze nakłady przy porównywalnym zysku. Budowanie zasobności, a nie tylko eksploatację - gospodarkę rabunkową. 

Opublikowano

Mam agregat z szerokimi redlica i do głębszego spulchniania na max 25 cm. Mógłbym nim wiosna uprawić bez orania, ładnie miesza. Jesienią mogę nic nie robić albo tylko talerzowka przejechać. Siew usługowo z podsiewaczem, zestaw talerzowy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, casefarmer napisał:

Czy siew pszenicy na stanowisku po rzepaku gdzie uprawa będzie zrobiona na głębokości około 8 cm jest dopuszczalne? Czy trzeba jednak zrobić uprawę na 25 cm?

Taaaaa, a pier**lą na 8 cm i byle paprać, a suma sumarą opryski i inne i wyjdzie żeby orkę zrobił jak należy i nie było papractwa, biorą się za uprawy bezorkowe z gruberem albo talerzówką.   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
30 minut temu, deSilva napisał:

Taaaaa, a pier**lą na 8 cm i byle paprać, a suma sumarą opryski i inne i wyjdzie żeby orkę zrobił jak należy i nie było papractwa, biorą się za uprawy bezorkowe z gruberem albo talerzówką.   xD

Zadałem pytanie osobom którzy znają się w temacie, więc daruj sobie odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Czekaj dalej na odpowiedź papraczy w polu. Do uprawy bezorkowej to trzeba mięć sprzęt chłopcze, o 8 cm. z talerzówką czy gruberem to se możesz,  :P   popaprać    xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Da sie tez gorszym sorzetem. Stary gruber na 4 rzedach redlic, taleziwka kompaktowa 3 m i MTZ 82. Jak sie chce to mozna a plug wlasnie szykuje na sprzedaz 🙂 Zapraszam na grupe NIEZAORANI na Facebooku. Masa praktycznej wiedzy i wysoka kultura dyskusji. 

Opublikowano
7 godzin temu, deSilva napisał:

Czekaj dalej na odpowiedź papraczy w polu. Do uprawy bezorkowej to trzeba mięć sprzęt chłopcze, o 8 cm. z talerzówką czy gruberem to se możesz,  :P   popaprać    xD

Wiesz ze dzwony biją ale nie wiesz gdzie także zamilcz. 

Btw jaki to sprzęt do uprawy bezorkowej po rzepaku jest potrzebny skoro talerzowka czy gruber nie wystarczy?? 😅😅

A może jesteś niereformowalny w tą stronę?? 😅😅