Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 24.08.2020 o 20:29, Pedro napisał:

Czy taki gruber jak w linku będzie się nadawał do uprawy bezorkowej, po zdjęciu bocznych skrzydełek może uda się na 20-25 cm zrobić,

https://www.olx.pl/oferta/gruber-agregat-podorywkowy-pom-brodnica-3m-CID757-IDGecUz.html#89d56c051a

za duży rozstaw między grządzielami, więc musisz jechać ten sam przejazd w obie strony, lepiej poszukaj zachodniego czterobelkowego i dołóż mu redlice z jakiegoś bezorkowca

Opublikowano

Moglibyście wypowiedzieć się na temat gruber a agregat talerzowy? Uprawiamy rzepak i pszenice, pod rzepak orzemy. Pod pszenice talerzówka, potem spulchniacz, znowu talerzówka, potem siew siewnikiem talerzowym. Zastanawiam się jakby wyglądała uprawa pszenica po pszenicy? Czy pierwszy przejazd lub trzeci lepiej byłoby zastąpić gruberem? Przeglądam różne strony, czytam i nie potrafię zróżnicować tych dwóch maszyn. Gruber lepiej wymiesza glebę, a może talerzówka?

Opublikowano

Gruber tzn. z tymi bocznymi skrzydłami? Do spulchniania na 20-25 cm mam taki agregat na prostych dłutach ( 13 redlic na 3 m), niestety nie dysponuję zdjęciem. Słabo jednak miesza ziemię z wierzchu, dlatego myślałem, że gruber z tymi skrzydłami będzie lepszy.

Opublikowano

Mam talerzówkę astat 3 m, na 610 talerzach. Trochę za szeroka do mojego12045 Zetora, ale na płytko daje rade. Siejemy rzepak, pszenice, soję. Mam siewnik talerzowy i po rzepaku i soi chcę siać pszenice bezorkowo. Obawiam się czy do takiego siewu, praca talerzówki nie jest zbyt płytka. Pocięta słoma , resztki pożniwne, chciałbym to wymieszać, a potem głębiej tym spulchniaczem, po nim przed siewem talerzówka i siew. Siewnik mam talerzowy D8, nie jest spięty z agregatem. Natomiast po soi jedynie wymieszać i zasiać.

Opublikowano

Po soi pole niby czyste. Mam też na bronie wahadłowej nawieszony siewnik z redlicami, po pługu + wał idzie bardzo dobrze, ale już po soi było zbyt dużo resztek pożniwnych, pchało się. Pewnie gruber by zrobi ł lepiej. Obecnie dokupiłem siewnik talerzowy, przede wszystkim do siewu z resztkami i bez pługa. Talerzówce chcę dorobić z tyłu wał crosskill kołeczkowy, by równo ubiła glebę dla siewnika. Zastanawiam się czy warto zainwestować w gruber dla lepszego i głębszego mieszania. Brakuje mi doświadczenia, a  w tym roku nabyłem siewnik talerzowy i noszę się z zamiarem uprawy bezorkowej, z powierzchownym mieszaniem i głębokim spulchnianiem. Ten spulchniacz bardzo ładnie napowietrza glebę, unosi ją, pozostawia luźną. Talerzówka ma troszkę ubić i wyrównać pole, a potem siew.

Opublikowano

Prawdopodobnie chodziło o układanie słomy wzdłużnie do jazdy maszyna. Słoma ułoży się podobnie do warkocza, dlatego porównanie. Jestem wdzięczny za porady, nie jest łatwo wszystko sprawdzić samemu. Wielu próbowało, ale nieliczni przetrwali, pomimo popełnianych błędów. Nie uniknę ich, ale będzie i tak łatwiej jak ktoś podpowie. 

Opublikowano

Siałem pszenica po pszenicy to nie narzekam ale błędy były. Trzeba zadbać o resztki, większy odstęp między zabiegami, wskazany deszcz żeby ta słoma się "zlasowała" wtedy kolejny zabieg lepiej miesza te resztki. 

Po rzepaku, okopowych, strączkach jest łatwo bo mało resztek i szybko butwieją. Po rzepaku mam siane z jednym zabiegiem brona talerzowa i jak narazie wszystko ok. 

Gorzej jest po zbożach czy qq gdzie te resztki trudniej zagospodarować 🤷‍♂️

Opublikowano

Po rzepaku talerzowka jest dobra, płytko pracuje i lepiej wschodzą samosiewy. Raz nawet zasialem bezorkowo tym redlicowym siewnikiem. Po soi musiałem dwa razy jeździć talerzowka, ale siewnika talerzowego jeszcze nie miałem. Na wiosnę pójdzie talerzowka i siew soi siewnikiem talerzowym. 

Opublikowano (edytowane)

Wrócę jeszcze do głębszego mieszania i do kultywatorów. Planuje w nast. roku na próbę zasiać część rzepaku  po pszenicy bezorkowo. Musiałbym tą ściętą słomę jakoś wymieszać, a jak wspominałem talerzówka robi trochę za płytko. Jaka będzie różnica w pracy (mieszaniu) grubera 7 łap/3 m, a kultywatora np 11-13 łap/3 m ale bez lemieszy bocznych?

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
Dnia 23.10.2020 o 15:47, Siedzacybyk napisał:

Gruber tzn. z tymi bocznymi skrzydłami? Do spulchniania na 20-25 cm mam taki agregat na prostych dłutach ( 13 redlic na 3 m), niestety nie dysponuję zdjęciem. Słabo jednak miesza ziemię z wierzchu, dlatego myślałem, że gruber z tymi skrzydłami będzie lepszy.

zmień sercówkę na wąską łapę jak w bezorkowych, powinno się poprawić mieszanie, pomyślał bym również nad jakimś zgrzebłem i wałem talerzowym, wtedy powinno być bajka uprawione

REDLICA AMAZONE GRUBER CENTAUR CENIUS CEUS 9460573008 - Allegro.pl

Gruber silo-wolff 2,60m - Galeria zdjęć i obrazów na imgED

• Thanks 1